Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karara İtiraz

Takipsizlik yani kovuşturmaya yer olmadığına dair karara itiraz etmek hukuk sistemimizde mümkün olan bir işlemdir. Mahkeme tarafından verilen karara karşı gerçekleştirilen bu hukuki işlemin bir diğer ismi ise takipsizlik kararına itiraz olarak bilinmektedir. Takipsizlik kararına itiraz ve bu itirazın gerekçeleri Sulh Ceza Hakimliği’ne dilekçe yazılarak bildirilmesi gerekmektedir. Bunun için hukuk danışmanlık bürolarından danışmanlık hizmeti alabileceğiniz gibi kendi dilekçenizi de örneklerle uyumlu bir şekilde yazarak yetkili Sulh Ceza Hakimliği’ne verebilirsiniz. Takipsizlik kararına itiraz için hukuki prosedürlere uygun hareket etmeniz gerekmektedir.

Ek Takipsizlik Kararına İtiraz

Ek kovuşturmaya yer olmadığına dair karara itiraz, takipsizlik kararına itiraz etmek için başvurulan hukuki bir yoldur. Cumhuriyet savcısı tarafından yönetilen soruşturma neticesinde şüpheli kişi hakkında yeterli şüphe oluşturacak delil bulunmaması durumunda ceza mahkemesinde kamu davası açılmasına gerek görülmediği durumlarda, söz konusu olay hakkında takipsizlik yani ek kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmektedir. Savcılığın toplanan kanıtları değerlendirip soruşturma işlemlerini sona erdirmek için bu tür takipsizlik kararı verdiği görülmektedir. Cumhuriyet savcısı bu kararı vermesinin ardından soruşturma dosyasını kapatma kararı vermektedir. Savcılığın veriş olduğu KYOK yani takipsizlik kararına itiraz edilebilmesi hukuk sistemimizde önü açılmış bir işlemdir.

Takipsizlik Kararına İtiraz Nereye Yapılır?

Takipsizlik kararına itiraz edilecek yer, hukuk sistemimizde açık bir şekilde belirlenmiştir. Öncelikle hukuk alanında itiraz, Cumhuriyet savcılığı tarafından verilen kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın yani takipsizlik kararının yerinde olmadığı gerekçesi öne sürülerek yapılmaktadır. Bu karara karşı yapılacak itiraz, savcılık dışında üst merciye başvurulmasıyla mümkün olmaktadır. Müşteki ya da herhangi bir suçtan mağdur olan kişi, kovuşturmaya yer olmadığına dair Cumhuriyet savcılığı kararının kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde verilen bu takipsizlik kararına itiraz etme hakkına sahiptir.

Savcılığın vermiş olduğu kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın tebliğinden sonra müşteki ya da suçun mağduru, savcılığın görev yaptığı ağır ceza mahkemesinin bulunduğu yerdeki Sulh Ceza Hakimliği’ne dilekçe vererek itiraz etmelidir. Örnekle açıklamak gerekirse İstanbul Çağlayan Adliyesinde verilen bir kovuşturmaya yer olmadığına dair karara itiraz etmek için İstanbul Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz dilekçesi verilmesi gerekmektedir. Mahkemenin kovuşturmaya yer olmadığına dair kararı yani takipsizlik kararına karşı bir itiraz dilekçesi verilerek itiraz edilmektedir. Söz konusu itiraz dilekçesinde mutlaka kamu davasının açılmasını gerektirebilecek olaylar ve deliller açık bir şekilde belirtilmelidir.

Takipsizlik Kararına İtiraz Nasıl Sonuçlanır?

Savcılığın takipsizlik karanına itiraz sonuçları, itiraz dilekçesinin Sulh Ceza Hakimliği tarafından kabul edilip değerlendirmeye alınmasından sonra gerçekleşmektedir. Yetkili merci, önüne gelen itirazı değerlendirerek mevcut evrak üzerinden inceleme yapabileceği gibi, karar vermek için yeni kanıtlar toplanmasını da isteyebilir. Bu durumda soruşturma kapsamının genişletilmesine karar verilir. Sulh Ceza Hakimliği, kovuşturmaya yer olmadığına dair karara yapılan itirazı değerlendirerek karar vermek için soruşturmanın genişletilmesine gerek görmesi durumunda, bu hususu o yer Cumhuriyet Başsavcılığından talepte bulunmaktadır.

Öte yandan Sulh Ceza Hakimliği, kovuşturmaya yer olmadığına dair karara yapılan itirazda kamu davası açılmasına dair yeterli nedenler bulamazsa, istemi gerekçeli olarak reddeder ve itiraz edeni dava giderlerine mahkum eder. Bu gerekçeli kararın ardından kovuşturmaya yer olmadığına dair karara itiraz dilekçesine verilen kararı Cumhuriyet savcısına gönderir. Cumhuriyet savcısı da Sulh Ceza Hakimliğinin gerekçeli kararını itiraz eden kişiye tebliğ eder.

İlginizi çekebilir: Şikayetten Vazgeçme Halinde Verilecek Karar

Yorum yapın

Avcılar Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Almak İçin Lütfen İletişime Geçiniz.

Ataköy 7-8-9-10. Kısım Mah. Çobançeşme E5 Yanyol Cd. Ataköy Towers A Blok No:109 AVCILAR / BAKIRKÖY / İSTANBUL

Call Now Button
ankara en iyi ingilizce kursu Avukat Tunc sudi tol Palma hukuk Avukat Ceyhun guvel Avukat Naci özkan Avukat Hakan mert Avukat Merve kolman Prodor Mustafa Kök Kayakocvib