KİŞİLERİN HUZUR VE SÜKUNUNU BOZMA

Türk Ceza Kanunu’nun 123. Maddesi kapsamında hürriyete karşı suçlar başlığı altında düzenlenmiş olan kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu, bireyin özel ve sosyal hayatında mağduriyetine neden olan bir suç türüdür. Bu suç fiilinin temel şekli, hukuki gerekçesi, ceza yaptırımı ayrıntısıyla incelenmiştir.

Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçu Dilekçe Örneği

Suç duyurusu dilekçesi her suç fiilinde olduğu gibi kişinin huzur ve sükununu bozma suç fiilinde de savcılığa bildirilmesi ve savcılık tarafından gerekli olan soruşturmanın yürütülebilmesi açısından önemlidir. Öncelikle bu dilekçe mağdur olduğunu savunan kişi tarafından tüm şikayetlerinin açıkça anlatılması gerekmektedir. Bu nedenle savcılığa verilmeden önce uzman bir avukattan yardım almak doğru olacaktır. Tarafların bilgileri ve suç fiili oluşturan eylemler detaylı bir şekilde açıklanmaktadır.  Cumhuriyet başsavcılığına teslim edilecek kişinin huzur ve sükununu bozma suç duyurusu dilekçesinde müşteki yani mağdurun adı soyadı, vekilinin adı soyadı, fiili işlediği düşünülen şüpheli kişinin adı soyadı, suç fiilinin tarihi, konu, olayın daha detaylı anlatıldığı açıklamalar, hukuki gerekçeler ve konuya ilişkin talep ve sonuç olmalıdır.

Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Tck

Kişinin huzur ve sükununu bozma suç düzenlemesi, Türk Ceza Kanunu’nun 123. Maddesi uyarınca mağdur kişinin huzurlu bir özel ve sosyal hayat yaşamasına müdahale etme durumlarını engellemek ve mağdurun iç huzurunu, karar verme özgürlüğünü ve hareket özgürlüğünü koruyan hukuki değere sahip bir kanundur. Bu suç fiili bazı durumlarda başka suçların unsuru durumuna geldiği için o suç fiilleri altında da erimektedir. Örneğin; bir kişiye karşı telefonda cinsel taciz suç fiilinin işlenmesi durumunda kişinin huzur ve sükununu bozma suç fiili de cinsel taciz suçunun bir unsuru durumuna geldiği için fail yalnızca cinsel taciz suçu ile cezalandırılmaktadır.

Bu suç fiili takibi şikayete bağlı suçlardandır. Mağdur olan ve şikayet etmek isteyen bir kişi şikayet dilekçesini fail ve fiili öğrendikten sonra altı ay içinde yazmalıdır. Suç fiilinin dava zaman aşımı süresi ise sekiz yıldır. Suç fiilinin soruşturulabilmesi için sekiz yıl içinde şikayet edilmesi gerekmektedir. Kişinin huzur ve sükununu bozma suç fiilini yargılama görevi asliye ceza mahkemesinindir. TCK’nın ilgili maddesi uyarınca bu suç kapsamında yapılan üç seçimlik hareketten herhangi birinin gerçekleşmesi durumunda kişinin huzur ve sükununu bozma suçundan yargılanma gerçekleşmektedir. Bu hareketler, ısrarla telefon edilmesi, ısrarla gürültü yapılması ve ısrarlı bir şekilde hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulmasıdır.

Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Para Cezası

Kişilerin huzur ve sükununu bozma suç fiilinin ceza yaptırımı üç aydan bir yıla kadar hapis cezası olarak belirtilmiştir. Hükmedilen hapis cezası, adli para cezasına çevrilebilmektedir. Ayrıca mahkûmiyet kararında verilen hapis cezasının ertelenmesi ya da hükmün açıklanmasının geri bırakılması da mümkün olmaktadır.

İlginizi çekebilir: Uyuşturucu Madde Ticareti Suçunun Unsurları

“KİŞİLERİN HUZUR VE SÜKUNUNU BOZMA” üzerine bir yorum

  1. Biri beni mesaj yoluyla taciz ediyor 17 yaşındayım ailemin öğrenmesini istemiyorum polise dilekçe olarak şikayette bulunsam ailemin öğrenmesini istemesem olur mu böyle bir şey mümkün mü

    Yanıtla

Yorum yapın

Avcılar Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Almak İçin Lütfen İletişime Geçiniz.

Ataköy 7-8-9-10. Kısım Mah. Çobançeşme E5 Yanyol Cd. Ataköy Towers A Blok No:109 AVCILAR / BAKIRKÖY / İSTANBUL

Call Now Button
ankara en iyi ingilizce kursu Avukat Tunc sudi tol Palma hukuk Avukat Ceyhun guvel Avukat Naci özkan Avukat Hakan mert Avukat Merve kolman Prodor Mustafa Kök Kayakocvib