CMK 231

CMK 231 hükmün açıklanmasının geri bırakılması Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yer alan bir uygulamadır. Bu uygulamanın yapılması için bazı şartların oluşması gerekmektedir. Bu karar alındığında sanığa bir şans tanınmaktadır. Mahkeme tarafından böyle bir karar uygulanacağı zaman sanık açısından ceza almadan önce ıslah olması için fırsat yaratılmak istenir. Ceza muhakemesinde sanıkla ilgili mahkûmiyet kararı açıklanmadan önce hükmün açıklanması geri bırakılabilir. Sanık mahkeme tarafından yargılanmalı ve hakkında bir mahkûmiyet kararı verilmelidir. Bu işlemin ardından mahkemenin tekrar karar alma yetkisi vardır. Sanık iki yıl ya da daha az ceza almışsa, kendisine adli para cezası verilmişse mahkeme CMK 231’i uygulayabilir. Bu uygulama mahkemenin faili suçlu bulmasına rağmen ceza infazına gerek duymadığı durumlarda geçerli olmaktadır.

CMK 231 Nedir ?

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması olarak adlandırılan ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yer alan uygulamaya istinaden sanık mahkeme tarafından yargılandığında daha önce kasıtlı bir suçtan yargılanıp yargılanmadığı dikkate alınır. Sanık, mahkemede olumlu davranışlarda bulunduysa bu konu da hâkim tarafından dikkate alınacaktır. CMK 231 uygulanacağı zaman dikkat edilen bir başka konu da suç işleyen sanığın oluşturduğu zararları tazmin etmesidir. Zarar kamuyu ilgilendiren konularda ise ortadan tamamen kaldırılması gerekmektedir. Uygulamadaki amaç sanığa şans tanımak, ıslah olması için ona fırsat vermektir. Toplumdan ve yaşadığı çevreden koparılmayan sanık için hatasını telafi etme imkânı tanınmaktadır. Sanık bu uygulamanın kurallarına uyduğu takdirde işlediği suçtan dolayı ceza alması söz konusu olmayabilir. Dava düşmesi ve cezanın ortadan kaldırılması sanık için ikinci bir şans olarak değerlendirilmelidir.

CMK 231/5

Kanunların kişilere tanıdığı haklardan bir olan “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” gündeme geldiğinde dikkate alınması gereken birçok konu olmaktadır. Ceza Muhakemeleri Kanunu’na göre uygulamaya yönelik olarak bazı şartların oluşması gerekmektedir. Bu şartların neler olduğu kanun koyucu tarafından belirlenmiştir. CMK 231/5 maddesi yürürlüğe gireceği zaman 2 yıl ya da daha az sürelerle ceza alan sanıklar yararlanmaktadır. Sanığın mahkemede iyi hal göstermesi ve hâkimin üzerinde olumlu kanaat tesis etmesi gerekmektedir. Suç işlendiğinde oluşan zararların tamamen ortadan kaldırılması da koşullardan biridir. Aynı zamanda sanığın daha önce kasıtlı olarak işlenmiş bir suçtan mahkûmiyet almamış olması gerekmektedir. Bu madde idari para cezası alan sanıklar için de uygulanabilen bir kanun maddesidir. CMK 231 sanık yararına bir uygulamadır.

CMK 231/8

CMK 231 sanık açısından şartların uygun olması durumunda olumlu değerlendirilebilecek bir uygulamadır. Kanun koyucu faile bir şans daha vermekte ve ona ıslahı için hak tanımaktadır. Bu hakkı tanırken sanığın özgürlüğüne dokunulmamakta denetimli serbestlik sınırlarına uyması beklenmektedir. CMK 231/8 uyarınca sanığa denetimli serbestlik uygulanacaksa sürenin 5 yıl olarak geçerli olduğu belirtilmiştir. Denetimli serbestlik süresi boyunca dava zamanaşımı duracaktır. Denetimli serbestliğe ilişkin sürenin tarihlerinin hangi zaman aralığını kapsadığının açıklanmaması sebebi ile de bir belirsizliğe mahal verilmesi söz konusu olmuştur.

CMK 231/11

Mahkeme sanık hakkında karar verdiği halde şartlar sağlanmışsa hükmün açıklanmasını geri bırakabilmektedir. CMK 231 maddesi ile bu şartların neler olduğu ifade edilmektedir. CMK231/11 uyarınca sanığa tanınan denetim süresi içerisinde kendisinin yeni bir suç işlemesi ve bunu kasten gerçekleştirmiş olması durumunda mahkeme hükmünü açıklar. Sanık denetim süresi içerisindeyken denetimli serbestlik kurallarını ihlal ederse bu durumda da mahkeme hükmünü açıklama hakkını kullanacaktır. Mahkeme aynı zamanda sanık hakkında yeniden bir değerlendirme yapabilecektir. Değerlendirme sonucunda sanık hakkındaki kararını verirken cezanın yarısı kadarının da infaz edilmemesine yönelik olarak karar alabilecektir. Bu durum sanığın şartlarına bağlı olarak değişmektedir.

İlginizi çekebilir : Terörle Mücadele Kanunu

“CMK 231” üzerine bir yorum

  1. Selam ben hükmün açıklaması geri bırakılması kararı aldım 5 yıl süre dolmadan karardan 3 yıl sonra istemeyerek kasıtlı bir suç işledim HGBB ihlal edilmiş oldu asliye ceza mahkemesi ihmalden dolayı hakkımda dava açtı ancak müşteki ile anlaştım ve müşteki şikayetten vaz geçme feragat dilekçesi verdi mahkemeye sonuç ne olur hocam dava düşermi yoksa genede ceza verilir mi ?

    Yanıtla

Yorum yapın

Avcılar Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Almak İçin Lütfen İletişime Geçiniz.

Ataköy 7-8-9-10. Kısım Mah. Çobançeşme E5 Yanyol Cd. Ataköy Towers A Blok No:109 AVCILAR / BAKIRKÖY / İSTANBUL

Call Now Button
ankara en iyi ingilizce kursu Avukat Tunc sudi tol Palma hukuk Avukat Ceyhun guvel Avukat Naci özkan Avukat Hakan mert Avukat Merve kolman Prodor Mustafa Kök Kayakocvib