BİLİŞİM SUÇLARI NELERDİR ?

Günümüzde gelişen birçok teknolojik yenilik beraberinde bazı tehdit ve tehlikeler de getirmektedir. Bunlardan en önemlisi geniş bir kavram olan bilişim suçlarıdır. Öyle ki internet ortamında maruz kalınan pek çok olumsuzluktan dolayı  bilişim suçları nelerdir ? sorusu çok fazla sorulmaktadır.

Bilişim suçları dijital ortamda telefon, bilgisayar gibi araçlar ile gerçekleştirilen her türlü yasa dışı eylemlerdir.  İnternet ve dijital uygulamalar finansal açıdan kolaylıklar sunsa da bilişim suçlarına da fırsat sunmaktadır. Bilişim suçları 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda “Bilişim Alanında İşlenen Suçlar” başlığında 243 ile 245 maddeleri arasında yer almaktadır. Bu suçlar; bilişim sistemine girme suçu, sistemi engelleme, verileri yok etme, bozma veya değiştirme suçu, banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu, yasak cihaz veya program kullanma suçudur.

Bilişim Suçları Cezaları Nelerdir ?

En özet haliylebilişim sistemleri aracılığıyla gerçekleştirilen suçlar, bilişim suçları nelerdir ? sorusunacevap vermektedir. Peki, bu suçlar ne şekilde cezalandırılmaktadır? Bu suçlara ait cezalar dört başlık altında incelenmektedir.

Bilişim sistemine girme suçunun cezası, bir yıla kadar hapis ve adli para cezasıdır. Suçun konusu olan sisteme para karşılığında giriliyor ise öngörülen ceza yarı oranda indirilmektedir. Bilişim sisteminin erişilmez kılınması ve engellenmesi suçunun cezası, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezasıdır. Bilişim sisteminin bozulması suçunu işleyen faile bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür. Bu suçun bankalara ait bilişim sisteminden ve kamu kurumlarına işlenmesi halinde öngörülen ceza yarı oranda artırılacaktır. Banka veya kredi kartının kötüye kullanıldığı suçlarda üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası aynı zamanda beş bin güne kadar adli para cezasına hükmedilir. Yasak program ve cihazların üretimi ve ticareti suçunda ise bir yıldan dört yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası uygulanır.

Ülkemizde En çok Karşılaşılan Bilişim Suçları Nelerdir ?

Ülkemizde gerçekleşen en yaygın bilişim suçlarından biri veri hırsızlığıdır. Siber şantaj ve tacizle de sıklıkla karşılaşılmaktadır. Kişinin fiziksel güvenliğine ilişkin bir tehdit oluşturup, baskı unsuru oluşturmak yasa dışıdır ve siber şantaj kapsamına girer. Zararın mali olma şartı yoktur.

Sıklıkla yargılamaların olduğu diğer bilişim suçlarından bahsetmek gerekirse; başka kişilerin adına e-posta göndererek özel veya ticari ilişkileri zedeleme, başkaları adına web sitesi açmak, bu siteden başka şahıslara e- posta ve mesaj göndermek. Bu mesajda da mağdur kimsenin telefonunu vermek. Kişisel veya kurumsal bilgisayarlara yetkisiz bir şekilde girmek, bilgileri çalmak, tehdit etmek. Kurumlara ait web sayfalarının alan adını izinsiz almak ve bu alan adları karşılığında para talep etmek. Müstehcen içerikte CD kopyalamak ve satmak. Sahte evrak basmak gibi suçlar ülkemizde yaygın olan siber suçlardır. Bunlar dışında sosyal paylaşım sitelerinin kullanımının arttığı günümüzde kullanıcıların fotoğraflarının izinsiz alınması ve kullanımı, şantaj amaçlı paylaşımı, taciz mesajları göndermek gibi suçlar da yaygındır.

Gerek ekonomik gerekse de özel hayat içerisinde kaçınılmaz olan teknoloji kullanımı doğrultusunda tüm toplumun bilişim suçları nelerdir ? sorusunun cevabını çok iyi bilmeli, hangi şartlarda haklarının ihlal edildiğinin bilincinde olmalıdır.

İlginizi çekebilir: Evrakta Sahtecilik Suçu

Yorum yapın

İletişim Bilgileri

Akabe Mah. Yeniceler Cad. My Office A2 Giriş No: 408 Karatay/KONYA

Call Now Button
mersin avukat mersin avukat adana avukat Avukat Hakan mert izmir avukat libertas hukuk konya avukat istanbul avukat Eskişehir boşanma avukatı