Uyuşturucu Davaları Ne Kadar Sürer

Uyuşturucu madde ile ilgili suçlar Türk Ceza Kanunu’nda 1926 yılında yer alan bir maddeyle kabul edilmiştir. Buna göre uyuşturucu maddeleri kullanmak, alımını kolaylaştırmak, ticaretini yapmak ya da bulundurmak suç olarak kabul edilmiştir. Uyuşturucu maddelerin kullanımı ve ticaretinin ülkemizde ve dünyada her geçen gün artan bir hızla yaygınlaştığı tespit edilmektedir. Bu durumun oluşmasında etkili olan birçok faktör göze çarpmaktadır. Uyuşturucu türleri çok eski zamanlardan beri insanların bildiği zararlı maddeler grubunda yer alır. Mezopotamya bölgesinde kullanılmaya başlayan keyif verici ve uyuşturucu madde türleri dünyaya yayılımını bu bölgeden sağlamıştır. Uyuşturucu kullanımındaki artışın sosyal ve ekonomik birçok nedeni olabilmektedir. Uyuşturucu kullanımı, bulundurulması ya da satışı gibi birçok konu suç olarak kabul edildiğinden bu eylemi gerçekleştirenlere dava açılmaktadır.  Uyuşturucu Davaları Ne Kadar Sürer sorusu da bu durumda merak edilen bir konu olacaktır.

Uyuşturucu Davalarının Süresi

Uyuşturucu davaları ağır ceza mahkemeleri tarafından görülen davalardır. Uyuşturucu kullanmak ya da bulundurmak ile ticaretini yapmak arasında da ceza alma açısından bazı farklar olacaktır. Ceza davalarına konu olan kişilerin ceza avukatı vasıtasıyla temsil edilmeleri hak kaybı yaşamamaları açısından önemli olacaktır. Uyuşturucu madde kullanan ya da bulunduran kişinin 2-5 yıl aralığında bir süreyle cezalandırılma ihtimali olacaktır. Uyuşturucu madde kullanmak maksadıyla uyarıcı madde temini ya da bulundurulması kanunlarda suç olarak belirlenmiştir. Uyuşturucu madde ticareti yapan kişiler ise çeşitli cezalarla karşılaşabilmektedirler. Bu cezalar 10 yıldan az olmamak koşuluyla hapis cezası olabileceği gibi yüksek miktarlarda para cezası da olabilir.

Uyuşturucu madde kullanmak, satın almak veya bulundurmak suçuna yönelik işlem yapacak olan mahkeme asliye ceza mahkemesi olacaktır. Uyuşturucu madde bulundurma suçu ile ticaretini yapma suçu iki ayrı şekilde değerlendirileceğinden davaların işleyişi ve süreleri açısından da farklar olacaktır. Kullanmak maksadıyla uyuşturucu bulunduran kişilere uygulanan cezanın oranındaki artışı belirleyen sebepler ise kişinin bu maddeyi umumi veya umuma açık olarak bulunan alanlara 200 metreden daha yakın mesafede bulundurması ya da kullanmasıdır. Hapis cezası bu durumlarda 7 yıla kadar çıkabilmektedir. Cumhuriyet savcısı kamu adına şüpheliye deliller aracılığı ile dava açabilecektir. Cumhuriyet savcısı şüpheliye yönelik olarak beş yıla kadar kamu davasını erteleme kararını da verebilmektedir. Bu durumda şüpheli şahıs beş yıl boyunca kendisine bildirilen yükümlülüklere uygun davranmak zorundadır. Uyuşturucu Davaları Ne Kadar Sürer?

Uyuşturucu madde davalarında bazı aşamalar söz konusu olacağından davanın tamamlanma süresi de farklılıklar gösterebilecektir. Bu davalarda cumhuriyet savcısı kamu adına dava açabilme yetkisine sahip merci olduğundan dava açmasının ardından davanın seyrinde bazı gelişmeler olabilmektedir. Uyuşturucu Davaları Ne Kadar Sürer ?

Uyuşturucu Davasının Aşamaları

  • Kamu davasının ertelenmesine yönelik cumhuriyet savcısının kararı
  • Denetimli serbestlik uygulanması

Denetimli serbestliğin ihlali mahkemeye duruşma açma hakkını tanır. Sanık mahkemeye gelmekle yükümlüdür sanığın mahkemeye iştirak etmemesi ya da yazılı olarak söyleyeceklerini beyan etmemesi durumunda mahkeme hüküm verme yetkisine sahiptir.

Şüpheli, kendisine yüklenilen yükümlülükler konusunda uyumlu davranırsa uyuşturucu madde alma ve kullanma eylemlerini tekrar etmez ve tedaviye yönelik girişimlerde bulunursa kamu davası açılmayacağından hakkında kovuşturmaya yer olmadığı konusunda karar verilebilecektir. Uyuşturucu Davaları Ne Kadar Sürer ?

Uyuşturucu Davaları Ne Kadar Sürer

Sanık tedavi süresince denetimli serbestlik ilkesinden yaralanır ve tedavisi bitince bu süreye bir yıl daha eklenebilir. Bu sürenin uzatılması üç yılı geçemez. Sanık hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilirse dava sona erecektir. Aksi durumda ise davaya devam edileceğine hükmolunacağından dava sürecinin ne kadar olacağı da belirsiz olacaktır. Bu tür davalar için tanımlanan süre ortalama 300 gün olarak belirlenmiş olsa dahi davanın seyrinde yaşanan gelişmeler sürenin değişmesinde etkili olacaktır.

“Uyuşturucu Davaları Ne Kadar Sürer” üzerine 3 yorum

  1. Merhaba eşim 2017 yılında benimde akrabam olan yeğenim dediğimiz şahıs bulunduğu yerde polisleri görüyor ve o esnada kendi üzerindeki peynir olarak adlandırdıkları eroin i cebinden çıkarıyor ve eşime polisler seni aramaz sen bayansin diyor ve hızlıca cantasin bırakıyor ve o esnada acele ettiğinden korku ve panik içinde eşim çantasından çıkartıp yere atmak istiyor.fakat atamıyor ve o esnada polislerin yanlarına geldiğini görüyor ve panik e kapılarak elindeki uyuşturucu madde nin ne olduğunu bile bilmedi bu zehiri cebine koyuyor fakat o anki korku ve panik yaşadığından istemdisi hasret ediyor ve cebinden çıkarıyor ve aticagi sırada polisler görüyor ve direk atmay a çalıştığı o madde istemiyerek de olsa cebinde çıkıyor ve o an yaşadığı korkudan kendini savunamamasi durumu izah edemediği den dolayı polis merkezinde okumadan imzaladığı evraklarda dolayı 12yil6 ay hapis cezası alıyor diğer şahıs ile beraber 2 yıl sonra o şahıs mahkemede herşeyin doğru şunu anlatıyor ve eşim tahliye edildi.fakat 1 yıl sonra Yargıtay tarafından dosyası onaylanıyor.ve şuan cezaevinde dosya kapandı ve bu durumda ne yapmamız gerekiyor bilmiyorum.bana bir yol göstermenizi rica ediyorum.

    Yanıtla
  2. Merhaba, 2023 ün 10. Ayında bi arkadaşım evine gittik bu esnada polisler geldi. Karakola gittik üst araması yapıldı üstüm temizdi uyarıcı madde kullanıp kullanmadığım soruldu kullanmıyorum dedim. Ev sahibi arkadaş içici olduğunu evde çıkan maddelerin kendine ait olduğunu ifadesinde belirtti. 6 gün sonra tahlile gönderdiler tahlil verdim. Adli tıp dosyası açıldı yaklaşık 2 ay sonrasında da dosya kapandı. Sonuç ne olur adli tıp raporuna nasıl ulaşabilirim. Şuan adıma açılmış herhangi bir dava görünmüyor.

    Yanıtla
    • Merhaba,
      Danışmalık Hizmetimiz 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu uyarınca ücretlidir.
      Ücretler ve diğer hususlarla ilgili ayrıntılı bilgi almak için mesai saatleri içerisinde 0551 081 77 10 numaralı hattan bizlere ulaşabilirsiniz.

      Yanıtla

Yorum yapın

Avcılar Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Almak İçin Lütfen İletişime Geçiniz.

Ataköy 7-8-9-10. Kısım Mah. Çobançeşme E5 Yanyol Cd. Ataköy Towers A Blok No:109 AVCILAR / BAKIRKÖY / İSTANBUL

Call Now Button
ankara en iyi ingilizce kursu Avukat Tunc sudi tol Palma hukuk Avukat Ceyhun guvel Avukat Naci özkan Avukat Hakan mert Avukat Merve kolman Prodor Mustafa Kök Kayakocvib