Tek Taraflı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer ?

Çekişmeli boşanma davası olarakta bilinen tek taraflı boşanma davası eşlerden birinin ayrılmak istemesi ya da evlilik birlikteliğinin bitmesi sonucu bazı şartlarda uzlaşma sağlayamamaları üzerine gerçekleşir. Tek taraflı boşanma davasında haklı bir gerekçe ile mahkemeye başvurulması gerekmektedir. Tek taraflı boşanma davası ne kadar sürer ? Eğer boşanma sebebi aldatma ise bunun ispatlanması gerekecektir. Kanıtlanamaz ise tekrar davanın açılabilmesi için 3 sene geçmesi gerekmektedir.

Boşanma davaları ile ilgili daha detaylı bilgi almak için; https://kucukokka.av.tr/

Tek Taraflı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer ?

Tek taraflı boşanma davasında davanın takibinin aksamaması, hukuki sürecin aksamadan yürütülmesi gerekmektedir. Meydana gelen aksaklıklar sürecin uzamasına neden olur. Tanık ve delil listesinin takibinin dikkatli yapılması gerekir. Dava için gerekli belgelerin zamanında temin edilmesi için avukat yardımı alınması yerinde olacaktır. Aksi takdirde süreç uzayacaktır.

Boşanmak isteyen tarafa karşı eş ile ilgili ileri sürdüğü iddiaları ispatlamakla yükümlüdür. Bazen karşı taraf ileri sürülen delilleri çürütmek için başka bir dava açabilir. Bu durumda süreç daha da uzayacaktır. Tek taraflı boşanma davasında aldatma, şiddetli geçimsizlik ya da başka  nedenlerle dava açıldığına  dair gerekçelerin gözetilerek dilekçenin hazırlanması gerekir. Karşı tarafa ileri sürülen iddiaların mutlaka ispat edilmesi gerekir. Peki dava ne kadar sürer? Davanın ne sebeple açıldığına bağlı olarak değişecektir. Karşı tarafın ikamet adresi bilinmiyor ya da bulunamıyor ise ilanen boşanmaya gidilecektir ve süre daha çok uzayacaktır. Karşı tarafın duruşmaya gelmemesi, beyanda bulunmaması dava sürecinin aleyhine olan bir durum oluşturmaz. Cevaben dilekçe vermeyen, kendini savunmayan taraf iddialara itiraz etmiş kabul edilir.

Çekişmeli Boşanma

Çekişmeli boşanma davalarında dava dilekçesi, boşanma nedenlerinin ispatına ilişkin tanık ve delil listeleri, cevap yazısı gibi belgelerin hazırlanması gerekir. Boşanma başvurusu ayrılmak isteyen eş ya da görevlendirdiği bir avukat aracılığı ile yapılabilir. Aldatma, şiddetli geçimsizlik dışında akıl hastalığı da boşanma sebeplerinden biridir. Ancak bu doktor raporu ile ispatlanmalıdır. Tek taraflı boşanma davasında ya eşler arasında çözülemeyen büyük anlaşmazlıklar ya da haysiyetsiz yaşantı ya da aldatma türü yüz kızartıcı suçların gerçekleşmiş olması gerekir. Dava sürecinin kısalması için boşanma avukatları yardımı almak en uygunu olacaktır. Alanında uzman olan avukatlarla iş birliği yapmak istiyorsanız Avcılar Boşanma Avukatları mızla iletişime geçebilirsiniz.

Tek taraflı boşanma davası ne kadar sürer? Tek taraflı boşanma davası açılan eşin boşanmayı kabul etmemesi ya da ileri sürülen suçlamaların asılsızlığını ispatlamak için karşı dava açması halinde süreç çok uzayacaktır. Ayrıca taraflar nafaka, maddi, manevi tazminat konularında da uzlaşmaya varamazlar. Çekişmeli boşanma davalarında tanıkların beyanı çok önemlidir. Dava dilekçesi karşı tarafa tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde karşı dilekçe ile cevap verir. Karşı taraf ikinci bir dilekçe ile iddialarını ve ispatlarını sunar. Bu şekilde mahkeme için bir gün verilir.

Tek taraflı boşanma davası ne kadar sürer? Mahkemeye başvuru delillerle karşı tarafın yazışmaları ile beraber  4-5 ay sürebilmektedir. İlk duruşma tanık ve delillerin listesi sunulur. Diğer duruşmalarda tanıklar dinlenir. Bu süreç sonrasında ise mahkeme tarafından ön inceleme yapılır. Ve taraflardan  delil ve tanık sunmalarını ister. Tanıklar 2 ya da 3 duruşma dinlenebilir.

Tek Taraflı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer? Çekişmeli boşanma davası olarak da geçen tek taraflı boşanma davalarında süre 7-8 ayı bulabilmektedir. Karara itiraz eden taraflar istinaf mahkemelerine başvurabilirler. Mahkemenin dönüş süreci 1 yılı bulabilmektedir. Bölge Adliye Mahkemelerinden çıkan kararlara karşı da itiraz edilebilir. Bu kararlara itiraz Yargıtay’a yapılır, yoğunluk nedeni ile bu kararların sonuçlanması 2 yılı bulabilmektedir.

Yorum yapın

Avcılar Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Almak İçin Lütfen İletişime Geçiniz.

Ataköy 7-8-9-10. Kısım Mah. Çobançeşme E5 Yanyol Cd. Ataköy Towers A Blok No:109 AVCILAR / BAKIRKÖY / İSTANBUL

Call Now Button
ankara en iyi ingilizce kursu Avukat Tunc sudi tol Palma hukuk Avukat Ceyhun guvel Avukat Naci özkan Avukat Hakan mert Avukat Merve kolman Prodor Mustafa Kök Kayakocvib