Anlaşmalı Boşanma Nedir ?

Evlilik kurumuna eskiden bağlı olan çiftlerin ayrılık için iki taraflı tüm şartlarda anlaştığı ve bunu bildirdikleri bir dilekçeyle başvurdukları boşanma davasına Anlaşmalı Boşanma denilmektedir. Çiftler bağlı bulundukları ilin Aile Mahkemesine dilekçe vererek dava işlemlerini başlatabilirler. Bu davalar da yargı en fazla 45 gün içerisinde davayı sonuçlandırmayı planlarlar. Eğer her hangi bir sıkıntı yoksa ve tüm detaylar titizlikle hazırlanmışsa boşanma süreniz 10 günü geçmemektedir. Gönül ister ki kurulan aile bağları asla kopmasın. Fakat bazen insanların birbirini sevmeleri bir ilişkinin devamı için yetmeyebiliyor. İşte bu durumlarda birbirine saygısı hala mevcut olan çiftler tüm şartlarda anlaşarak boşanmaya karar verebilirler. Bu gibi durumlarda çok kısa sürede boşanmak mümkündür.

Tek Celsede Boşanma

Türkiye’de boşanma davaları temel olarak ikiye ayrılır. Çekişmeli boşanma davasında çiftler nafaka ve benzeri durumlarda anlaşma sağlayamazsa uzayan davalardır. Sunulacak yasal deliller neticesinde hâkimin vereceği karar doğrultusunda belirlenen protokollere uyma zorunluluğu getirilmektedir. Fakat eğer çiftler önceden her şartta anlaşmışsa ve uygun bir protokol belirlenmişse tek celsede boşanma olarakta geçen Anlaşmalı Boşanma Davası açılır ve kısa bir sürede çiftlerin boşanması onaylanır. Yaklaşık 10 gün süren dava sonucunda 10 gün içerisinde de nüfusa bildirilmesiyle resmen boşanmış olunabilir. Mal varlığının paylaşımı ve varsa çocukların velayetinin kimde kalacağı ile ilgili iki tarafın rızasıyla yapılacak bir protokol sonrası boşanmak çok kolaydır. Alanında uzman olan avukatlarla iş birliği yapmak istiyorsanız Boşanma Avukatı bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Hâkimin Dikkat Ettikleri

Aralarında anlaşan eşler olması sebebiyle hâkimler anlaşmalı boşanma davalarında boşanmayı gerektiren sebeplerle çok ilgilenmez. Bu davalarda iki tarafında duruşmaya katılmaları gerekmektedir. Tarafları inceleyerek özgür iradeleri ile bu boşanmaya onay verip vermediklerini inceler. Boşanmayla ilgili fikirlerini sözlü olarak dinlemek ister. Eğer taraflardan birisinin bu boşanmaya razı olmadığı hissederse Anlaşmalı Boşanma davasını reddetme hakkına sahiptir. Boşanmayı isteyip istemedikleriyle ilgili fikirlerini dinlediği taraflara maddi durumlarla ilgili anlaşmaya varılıp varılmadığını netleştirir. Bu davalarda en çok dikkat edilen protokoldür. Eşlerin hazırladığı protokol incelenir ve bu protokolü özgür iradesiyle kabul edip etmediğini teyit eder.

Anlaşmalı Boşanma Davası Gerekçeleri

1 yıldan daha uzun süredir evlilik bağıyla bağlı olan çiftlerin başvurabileceği anlaşmalı boşanma davalarında temel olarak alınabilecek bazı gerekçeler vardır. Bu gerekçelerle açılan davalar çok kısa bir zamanda karara vardırılır. Türkiye’de hemen hemen herkesin duyduğu ve en başlıca sebep olarak gösterilen çiftler arasında yaşanan şiddetli geçimsizlik durumu temel sebepler arasındadır. Ayrıca zina yani aldatma durumlarında da karar çok kısa bir sürede çıkmaktadır. Anlaşmalı Boşanma Davası gerekçeleri içerisinde en net sonuca vardıran sebep çiftlerin uzun bir süredir çift olarak yaşamaması gösterilebilir. Çiftlerden birisinin akıl sağlığının bozulması ve hayata kast edilecek durumların meydana gelmesi de bu sebepler arasında gösterilebilir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Protokolü Hazırlanışı

Yukarıda da belirttiğimiz gibi anlaşmalı boşanma davalarında en temel nokta protokoldür. Hukuk büromuz tarafından sizin için daha iyi sonuçlar doğuracak ve mağdur olmanızı engelleyecek Anlaşmalı Boşanma Protokolü sayesinde eşler arasında yapılacak görüşmeler ile en kısa zamanda isteğinizin sonuçlanması sağlanabilir. Eğer dava dilekçesi ile beraber hazırlanacak bir protokol verilmezse, bu dava otomatikman anlaşmalı davadan çıkarak çekişmeli dava statüsüne geçirilmektedir. Bir protokolde aşağıda belirtilen konular muhakkak olmalıdır.

1- Eşlerin boşanmayı istediklerini bildirmeleri.
2- Çocukların kimde kalacağının belirlenmesi.
3- Diğer ebeveynin çocuklarını ne zaman ve ne kadar göreceği bilgisi.
4- Tazminat istekleri.
5- Ortak dönemde alınan malların paylaştırılması.
6- Nafakanın olup olmayacağı.

Bunların hepsini kapsayarak hazırlanılmış ve iki tarafında onayı dahilinde olan protokoller anlaşmalı boşanma davası sürecini hızlandıracaktır.

Yorum yapın

Avcılar Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Almak İçin Lütfen İletişime Geçiniz.

Ataköy 7-8-9-10. Kısım Mah. Çobançeşme E5 Yanyol Cd. Ataköy Towers A Blok No:109 AVCILAR / BAKIRKÖY / İSTANBUL

Call Now Button
ankara en iyi ingilizce kursu Avukat Tunc sudi tol Palma hukuk Avukat Ceyhun guvel Avukat Naci özkan Avukat Hakan mert Avukat Merve kolman Prodor Mustafa Kök Kayakocvib