Kiracı Tahliye Kararını Temyiz Ederse Ne Olur?

Kiracı tahliye kararını temyiz ederse ne olur? Tahliye davaları taşınmazın bulunduğu Sulh Hukuk Mahkemelerinde görülür. Sulh Hukuk mahkemelerinden verilen tahliye kararları temyizi edilemez ama kiracı tahliye kararına karşı Bölge Adliye Mahkemelerinde istinaf başvurusunda bulunabilirler. Kiracının istinaf yoluna başvurması tek başına tahliye kararının icrasını durdurmayacaktır. Tahliye kararının icrasının durdurulabilmesi için istinaf başvurusunun yanında icranın geri bırakılması kararı da alması gerekir. Kiracı icranın geri bırakılmasını istiyorsa 3 aylık kira bedelini faiziyle birlikte dosyaya tevdi etmelidir. Aynı zamanda borçlunun elinde istinaf iddiasını yetkili merciler tarafından kendiliğinden düzenlenmiş veya icra dairesinde veya mahkeme önünde ikrar olunmuş senetle ispat etmelidir.

Örneğin; kira bedelini aylık 5000 TL olduğunu düşünürsek, sulh hukuk mahkemesinin tahliye kararı vermesi üzerine kiracı istinaf yoluna başvurusunda ayrıca istinaf yoluna başvurduğu mahkemeden talep ederek icranın geri bırakılması kararı aldırabilir. Bunun üzerine mahkeme icra müdürlüğü veznesine teminatın yatırılması ve mahkemeden icranın geri bırakılması kararı alınması için kiracıya süre verecektir. 3 aylık kira bedelini mahkeme veznesine depo etmek suretiyle tahliye kararının durdurulmasını sağlayabilecektir.

TAHLİYE KARARINA İTİRAZ TAHLİYE KARARINI DURDURUR MU?

Tahliye kararları ilamlı icraya konu edilmektedir. Yanı tahliye kararları mahkeme kararının sonucu olarak verilir. Kural olarak ilamlı icra kararlarına itiraz edilmesi mümkün değildir. İlamlı icra kararlarında gerekli prosedür tamamlanarak icranın geri bırakılması kararı alınabilir. Kiracının ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu karar sonucunda tahliye edilmesi gerektiği durumda üst derece mahkemesine başvurması halinde tahliye kararının uygulanmasının devam edip etmeyeceği problemi ortaya çıkar, uygulamada bu soruna çözüm olarak icranın geri bırakılması yolu benimsenmiştir.

Eğer kiracı, tahliye kararının hukuka aykırı olduğuna inanıyorsa, mahkemenin belirlediği tutarı icra müdürlüğü veznesine yatırarak tahliye kararının uygulanmasını, üst derece mahkemesinin konuyla ilgili kararını kesin olarak vereceği tarihe kadar erteleyebilir. Ancak, kiracının sadece istinaf başvurusunda bulunması, tahliye kararının uygulanmasını otomatik olarak durdurmayacaktır. Kiracının ayrıca talep etmesi ve belirlenen tutarı icra müdürlüğü veznesine yatırması gerekmektedir. Bu durum, icranın geri bırakılması olarak adlandırılır.

TAHLİYE KARARINDAN SONRA NE OLUR?

Mahkeme, kiraya verenin tahliye talebini kabul ederse, kiracı kiralanan taşınmazı tahliye etmek zorundadır. Mahkeme kararlarına uymakla yükümlü olan kişiler, bu kararlara uymadıkları takdirde cezai yaptırımlara tabi tutulabilirler. Bu makalede, kiracının mahkeme kararına uymaması durumunda, kiraya verenin cebri icra yoluyla kiracıyı taşınmazdan çıkarabileceği tartışılmaktadır. Kiraya verenin kesin hüküm niteliğinde bir mahkeme kararı varsa, ilamlı icra takibi yoluna başvurabilir. Ayrıca, kiracının kira bedelini ödememesi durumunda, kiraya veren ilamsız icra takibi yoluna başvurabilir. Kiracı, ödeme emrinin kendisine tebliğinden itibaren 7 gün içinde itiraz etme hakkına sahiptir.

Kiraya veren, takibin lehine sonuçlanması halinde kiralananın tahliyesini talep etme hakkına sahip olacaktır. Ancak, tahliye davası sonucunda kiracının tahliye edilmesi gerektiği kararı çıksa dahi, kiraya veren tarafından hemen tahliye işlemleri gerçekleştirilmeyecektir. Tahliye kararının kesinleşmesi ve tahliye işlemlerinin yapılabilmesi için öncelikle kararın borçlu kiracıya tebliğ edilmesi ve tebliğ tarihinden itibaren 10 günün geçmesi gerekmektedir. Eğer kiracı bu süre zarfında taşınmazı boşaltmazsa, icra marifetiyle tahliye edilebilir. Tahliye işlemi icra marifetiyle gerçekleştirilecekse, tahliye harcı ve diğer masraflar icra dairesine yatırılmalıdır.

Kiracı Tahliye Kararını Temyiz Ederse Ne Olur? konulu yazımızın sonuna gelirken; Avcılar Kira avukatı olarak da hizmet veren avukatlık büromuz kiracı ve ev sahiplerinin hukuki konularda bilgi alabilmesine olanak tanımaktadır. Ayrıca deneyimli avukatlarımız tarafından hukuki süreçlerin itinayla takibinin gerçekleştirilmesi ile, kiracı ve ev sahibi arasında oluşan anlaşmazlıklar hukuki alanda çözümlenerek sonuca bağlanabilmektedir.

“Kiracı Tahliye Kararını Temyiz Ederse Ne Olur?” üzerine 5 yorum

  1. Evsahibinin ihtiyacım var diye tahliye davası açtı evsahibi ve eşinin adında dairesi var ben aynı site ve blok da 4 katta oturuyom ihtiyacım var diye dava açtı.01.11.2022 de 01.11.2023 de kira kontratı nin bir yerde çıkarız o tarihte yazdık sonuç ne olur

    Yanıtla
    • Merhaba,
      Danışmalık Hizmetimiz 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu uyarınca ücretlidir.
      Ücretler ve diğer hususlarla ilgili ayrıntılı bilgi almak için mesai saatleri içerisinde 0551 081 77 10 numaralı hattan bizlere ulaşabilirsiniz.

      Yanıtla

Yorum yapın

Avcılar Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Almak İçin Lütfen İletişime Geçiniz.

Ataköy 7-8-9-10. Kısım Mah. Çobançeşme E5 Yanyol Cd. Ataköy Towers A Blok No:109 AVCILAR / BAKIRKÖY / İSTANBUL

Call Now Button
ankara en iyi ingilizce kursu Avukat Tunc sudi tol Palma hukuk Avukat Ceyhun guvel Avukat Naci özkan Avukat Hakan mert Avukat Merve kolman Prodor Mustafa Kök Kayakocvib