Kiracı Ev Sahibine Tazminat Davası Açabilir mi?; Koşulları oluşursa kiracı ev sahibine tazminat davası açabilir. Bu koşulların oluşması için kiraya veren, kiracısını ‘ihtiyaç nedeni ile’ evden çıkarması lazımdır. Bu durum Türk Borçlar Kanunda “yeniden kiralama yasağı” başlıklı 355. Maddesine göre düzenlenmiştir. Türk Borçlar Kanuna göre göre eğer ev sahibi kiracısını ihtiyaç nedeni ile evden çıkarttıktan sonra boşalan eve kendisi, oğlu, kızı ya da ihtiyaç nedeni ile oturacak kişi dışında kimseye o taşınmazı 3 yıl boyunca kiraya veremez. Eğer kiraya verir ve bunu da eski kiracı öğrenirse ev sahibine tazminat davası açma hakkı doğar.
Kiracı Ev Sahibine Tazminat Davası Açabilir mi?
Tazminat sonucu belirlenecek miktar taşınmazın son aydaki kirasına göre kiracının ödediği 1 yıllık kira değerinden az olmayacaktır. Kiracı aynı zamanda evi boşalttığı zaman girmiş olduğu yeni masrafları da ev sahibinden isteyebilecektir. Üç yıl süreyle eski kiracıdan başkasına kiralayamama yasağı ihtiyaç nedeni ile tahliyenin yanı sıra hem de yeniden inşa ve imar amaçlı tahliyeler bakımından da kullanılması mümkün olacaktır. Kiraya verenin kanunda belirtilen kişiler lehine ihtiyaç nedeni ile kiracıyı tahliye edip bu kişilerin kiralanan taşınmazda oturtulmasının sağlanması yeniden kiralama yasağını ihlal etmez.
Bununla birlikte kiraya veren başkasına değil de tekrar eski kiracısına taşınmazı kiralarsa da söz konusu kanun hükmünde de açıkça ifade edildiği gibi bu yeniden başkasına kiralama yasağı içinde olmayacaktır. İhtiyaç sebebiyle tahliye durumunda ev sahibi üç sene boyunca haklı sebebi olmadıkça ancak eski evi tahliye eden kiracısına teklifte bulunabilir. Ancak burada kiraya veren kira parasını arttıramaz. Çünkü taşınmazda herhangi bir inşa veya imar yapılmamış, taşınmazın kira değerinde bir artış meydana gelmemiştir. Sadece aradan süre geçmesi halinde TÜFE farkını isteyebilecektir.
KİRACI HANGİ DURUMLARDA EV SAHİBİNE DAVA AÇABİLİR?
Kira sözleşmesi hem kiracıya hem kiraya verene bazı yükümlülükler yükleyen karşılıklı ve kiracı, kiralanan evde oturacağı süre boyunca da karşılıklı edimler devam edeceği için sürekli bir sözleşmedir. Kira sözleşmelerinde kiraya verenin borçlarından biri de kira konusu eşyayı kullanmaya elverişli biçimde bulundurma borcudur. Buna göre; kiralanan yer kullanmaya elverişli biçimde teslim edilmemişse ya da daha sonradan ortaya çıkan sorunlarla kullanılamayacak hale gelmişse, kiraya veren, kanundan kaynaklanan ayıbı üstlenme borcu nedeniyle, kiracıya karşı sorumlu olacaktır.
KİRACI MAL SAHİBİNE TAZMİNAT DAVASI AÇABİLİR Mİ?
Kiracı yan tarafından, mal sahibine karşı açılabilecek olan en belli başlı tazminat davası Türk Borçlar Kanunu’nun 355. Maddesinde ele alınmıştır. Bu maddede yukarıda değindiğim üzere yeniden kiralama yasağı konusunda hükümler bulunmaktadır. Kiraya veren, yeniden kiralama yasağı maddesine karşı davranmış olursa, evden çıkartmış olduğu eski kiracısına son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmayacak şekilde hem de kiracı evden çıkmak için yaptığı ekstra masrafları da talep ederse ev sahibi bunları da tazminat olarak ödemekle yükümlüdür.
Üç yıl sürecek olan kiralama yasağı, ev sahibinin haklı sebebi olması durumunda uygulanma alanı bulmayacaktır. Haklı sebep, kiracının taşınmazdan tahliyesini elde ettikten sonra, üç yıl süreyle kiralanan taşınmazı kiracıdan başkalarına kiraya vermeme yasağının bir istisnasını oluşturacaktır.
Ev sahibi haklı sebebi olmaksızın, üç yıllık kiralama yasağı devam etmesine rağmen taşınmazı başkasına kiraya verirse, başkasıyla yapılan kira sözleşmesi de geçerli olmaya devam edecektir. Taşınmazı 3 yıl boyunca eski kiracıdan başkasına kiralayamama durumu sadece 2 durumda ortaya çıkacaktır. Bu durumlar ev sahibinin ihtiyaç nedeniyle tahliye istemi ve yeniden inşa ve imar amaçlı ihtiyacıdır. Bu iki sebep dışında kiracısını evden çıkaran ev sahibinin 3 yıl beklemesine gerek olmayacaktır. Örneğin, burada sayılmamış bulunan 1 kira dönemi içerisinde kiracının kira ödememesinden kaynaklı kiracıya çekilen 2 haklı ihtar ileri sürülerek kiracının taşınmazdan tahliye edilmesi sonucu 3 yıllık bekleme süresi doğmayacaktır.
Kiracı Ev Sahibine Tazminat Davası Açabilir mi? konulu yazımızın sonuna gelirken; Avcılar Kiracı tahliye avukatı olarak da hizmet veren avukatlık büromuz kiracı ve ev sahiplerinin hukuki konularda bilgi alabilmesine olanak tanımaktadır. Ayrıca deneyimli avukatlarımız tarafından hukuki süreçlerin itinayla takibinin gerçekleştirilmesi ile, kiracı ve ev sahibi arasında oluşan anlaşmazlıklar hukuki alanda çözümlenerek sonuca bağlanabilmektedir.
Küçükokka Hukuk Bürosu kurulduğu andan bu yana Ceza Hukuku, Aile Hukuku, Uluslararası Hukuk, Tazminat Hukuku, İş Hukuku, İcra İflas Hukuku, Gayrimenkul Hukuku ve Tüketici Hukuku başta olmak üzere hukukun her alanında hizmet vermekte olup, seçkin şahıs ve şirketleri temsil etmektedir.
Merhaba,
Ağustosun 20sinde kontratım doluyor.Ev sahibi 1.500 liralık kira bedelini altın bile alamadığını varsayarak 4.000tlye yükseltmek istiyor. Kanun hukuk ne der bana yardımcı olur musunuz? %25lik artışı biliyor fakat diğer evler fazla diye fazla kira istiyor.
Kesinlikle katılıyorum. Yeni ev aldım ve içnideki kiracı çıkmıyor ben iş yerimi taşıyacağım ve kaybettiğim her vakit bana zarar. Bunla ilgili hiç kimse bir şey yazmıyor.
google a kiracılı ev alırsam kira kontratı durumu ve kiracı hakları nelerdir yazsaydın başına bu gelmezdi cehaletin bedeli cebine mal olmuş
Peki ben kiracıyım evi kiralayalı 2 ay olmuş satacam evi diyor ben kimden Alacam bu masraflarımı
Merhaba, ev sahibinin kiracısını tahliye etmesi için kanuni bazı gereklilikler ve şartlar vardır. Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı , belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.
Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.
Kiracıma oğlum 16.07.2023 tarihinde evlenecek diye 2 Mayıs 2023 te noterden ihtarname gönderdim kiracım düğün süresince çıkmadı bende oğluma kiralık ev tuttum kiracım ile 1 Ağustosta sözleşmemiz bitiyordu bu süreçte kendisine herhangi bir tebligatta bulunmadım kiracım 10 Ağustos 2023 te sözleşme bitimi evi boşalttı bende evi başkasına kiraladım kiracım bana tazminat davası açabilirim açarsa ne olur kiracım mahkemelik olmadan çıktı
Slm izmirden yazıyorum ben evi boşaltım ev sahibim eşimle tartıştı huzursuzluk oldu çıkmanızı istedi bende çıktım kavga olmasın diye dava aca bilirmiyim yardımcı olurmusunuz
Merhaba, Uzun zamandır kirasında oturmuş olduğumuz daireyi ev sahibi kendim taşınacağım diyerek, noter kanalı ile yolladığı bir ihtarname ile kendi oturacağını beyan ederek tahliye talebinde bulundu ve bunun üzerine biz de evden çıkmak durumunda kaldık. Fakat şimdi öğrendiğime göre evi başka bir aileye kiralamış ve başka bir aile taşınmış. 2 aydır ev sahibi değil başka bir aile evde yaşamakta ve komşularımız buna şahit. Buna ilişkin dava açabilir miyim? Tazminat hakkım var mı?
6 şubat depreminden dolayı çıkan kiraci ev sahibine dava açabilir mi ? Sözleşme bitti 1 yillik
Merhabalar 6 yıldır oturduğumuz kiralık daireyi bize kiraya veren hukuk şirketi sözleşme bitiminde bosaltmamızı telefonla arayarak söyledi.kira artışlarından dolayı bosaltamayacagımızı bildirmemizden sonra 15 gün içinde boşaltmamız için ihtarname gönderdi.1400 e oturduğumuz aynı binadan 7000 e ev bularak taşındık.ev sahibiyle görüştüğümüzde kiraya vermeyeceğini kızının eşyalarını koyacaklarını söylemişlerdi 1 ay sonra kiralık yazısı asmışlar bizim bu konuyla ilgili haklarımız varmı.hem maddi hem manevi kayıplarımız oldu bu konuyla ilgili yardımcı olabilirmisiniz
Merhabalar
Eski ev sahibim kendim geleceğim diye baskı yaparak benim evi boşaltmamı istedi ve ben evden çıktıktan sonra başkasına 8000liraya kiraya vermiş buna dava açıp tazminat alabilir miyim
merhaba. 11 aylık kiracı iken ev sahibim evi sattı. tanıdık olduğu için elektrik ve su abonelikleri ev sahibinin üzerine idi. yeni ev sahibi ve eski ev sahibi iş birliği yaparak elektrik ve su aboneliklerini kapattı. yeni ev sahibi abonelikleri açmıyor. yeni ev sahibi IBAN numarası vermiyor. nasıl bir yol izlemeliyim?
Merhabalar ev sahibiyiz kiracımız 11 yıllık evlilik nedeniyle cıkmasını istedik çıkmadı mahkemeye başvurduk tahliye cıktı kiracı adil yargılanma olmadı diye üst mahkemeye başvurdu ve üst mahkemeler uzun sürüyor, evliliği mücbir neden saymadılar, anlaşma ile çıkaracağız fakat sürekli bizi rahatsız ediyor ve kapıma dayandılar diye sikayetci oluyor. biz eşimin ailesinde kalıyoruz, maddi manevi zor durumdayız, kiracı çıktıktan sonra maddi manevi tazminat açmamız mümkün mü