Velayet davası nasıl açılır ? Velayet davası açmak için gerekli evraklar , Velayet davası ne kadar sürer , Velayet davası dilekçe örneği gibi sorular çok sayıda bizlere ulaştırılıyor. Evliliğin en güzel meyveleri olan çocuklar, geleceğe bırakılacak en değerli miraslardır. Eşler arasındaki evliliğin farklı nedenlerden dolayı sona ermesinin gerektiği durumlarda, çekişmeli ya da anlaşmalı boşanma davalarında, çocukların velayetine dair kararlar da verilmektedir. Söz konusu velayet kararlarının, değişen koşullar göz önüne alınarak değiştirilmesi gerekebilir.
Velayet kararının değiştirilmesi ise kendiliğinden ya da bir idari merciiye başvurarak değil, velayet davası açılarak talep edilebilmektedir. Değişen hayat koşulları ve haklı nedenlerin varlığı halinde, çocukların velayetinin değiştirilmesi amacını taşıyan velayet davası açılabilmektedir.
Velayet davasında önemli olan çocuk ya da çocukların istekleri ile birlikte, çocukların sevgi ve saygı anlayışıyla, huzurla büyüyeceği en uygun ortamın neresi olduğunun anlaşılması ve buna karar verilmesi konusudur.
Velayet Davası Dilekçesi
Her hukuk davasında olduğu gibi, gerekli koşullar ve haklı nedenlerin varlığı halinde, velayet davası açmak isteyen kişi, bir dilekçe ile bu talebini iletmek zorundadır. Velayet davası dilekçesi denilen bu dilekçede, davayı açmak isteyen kişinin adı soyadı, adresi, varsa avukatının adı soyadı ve adresi, davayı açmak istediği karşı tarafın adı soyadı ve adresi, velayet davasını açmak istemesindeki hukuki olaylar ve deliller, velayet davasını açmak istemesiyle birlikte talep ettiği dava sonucu ayrıntılarıyla bulunmalıdır.
İlginizi Çekebilir: https://kucukokka.av.tr/bosanma-davasi-acma-ucreti/
Hâkimin davayla ilgili bakacağı ilk belge olan, velayet davası dilekçesi; hukukun usul ekonomisi gereği en kısa sürede tecelli etmesi, hâkimin davayla alakalı ilk kanaatlerinin oluşması açısından velayet davasıyla ilgili önemli bir unsurdur. Dolayısıyla söz konusu dilekçenin en doğru şekilde, velayet davasının açılma nedenini, hukuki olayları ve delilleri ayrıntılarıyla içeriyor olması gerekir. Davayı açan kişi dilekçesinde, çocuğun ya da çocukların velayetini kendisi üzerine almak istemekle birlikte, çocukların kendisinde kalmasının onların gelişmesi adına çok daha faydalı olacağını, karşı tarafın kusur ve eksikler, ne dair savunmalarını, hakimi ikna edici şekilde anlatmalıdır.
Velayet davasının ne zaman ve hangi durumlarda açılabileceğine ilişkin olarak belirtmek gerekir ki boşanma davası sırasında mahkemece çocukların velayetiyle ilgili de karar verileceğinden velayet davası açılmasında hukuki yarar yoktur. Sonraki süreçte, çocukların velayetinin verilmediği kişi, karşı tarafın velayetin kendisine yüklediği sorumlulukları yerine getirmeyerek çocukları ihmal ettiğini düşünüyorsa ya da çocukların velayetinin kendisine verilmesinin çocuklar için daha avantajlı ve huzurlu bir ortam sağlayacağını düşünüyorsa, velayet davası açabilecektir.
Velayet Davasında Görevli Mahkeme
Velayet davasının hangi mahkemede açılması gerektiği sorusu önemli bir konudur. Yanlış mahkemede açılan davalar, görev yönünden reddedileceğinden, hukuki yarar bakımından zaman kayıplarına neden olur. Dolayısıyla davalar, görevli mahkemelerinde açılmalıdır.
Velayet davasına bakmakla görevli mahkeme aile mahkemesidir. Basit yargılama usulünün geçerli olduğu velayet davası, aile mahkemesinde açılmalıdır. Aile mahkemesi hakimi, velayet davası dilekçesinde belirtilen ve öncesindeki durumları karşılaştırarak çocuk için en uygun ortamı bulmaya çalışacaktır. Hâkimin gerek görmesi durumunda pedagoglar ve başkaca uzman görüşlerine başvurması da mümkündür.
Velayet davası nasıl açılır başlıklı yazımız burada sona eriyor.

Küçükokka Hukuk Bürosu kurulduğu andan bu yana Ceza Hukuku, Aile Hukuku, Uluslararası Hukuk, Tazminat Hukuku, İş Hukuku, İcra İflas Hukuku, Gayrimenkul Hukuku ve Tüketici Hukuku başta olmak üzere hukukun her alanında hizmet vermekte olup, seçkin şahıs ve şirketleri temsil etmektedir.