Tek Taraflı Boşanma Dilekçesi

Tek taraflı boşanma davası günümüzde sık rastlanan boşanma davaları arasında yer almaktadır. Anlaşmalı olarak boşanmayı kabul etmeyen eşler bilindiği üzere çekişmeli boşanma yoluna başvurmaktadır. Ancak eşler arasında birinin ayrıca her iki boşanmaya yöntemine de yanaşmaması halinde eşlerden birinin boşanma şartlarının ortaya çıkmasına bağlı olarak tek taraflı olarak boşanma davası açması mümkündür. Bu yazımızda tek taraflı boşanma dilekçesi nasıl yazılır detaylı inceleyeceğiz.

Tek taraflı açılan boşanma davaları da yine çekişmeli boşanma davası olarak değerlendirilecektir. Evlilik birliğini sonlandırmak isteyen taraflardan birinin avukatı aracılığıyla hazırlanacak boşanma dilekçesi ile boşanmaya neden olan sebepler doğrultusunda dava açması mümkündür. Tek taraflı boşanma dilekçesi ile dava açmadan önce ilk olarak böyle bir boşanmaya neden olan haklı bir gerekçenin olması gerekmektedir.

Tek Taraflı Boşanma Dilekçesi Örneği

Tek taraflı boşanma davası dilekçesi haklı bir gerekçeye dayanarak ilgili kanun çerçevesinde sayılan unsurlar kapsamında hazırlanmalıdır. Davalı ve davacının kişisel bilgilerinin yer aldığı ve davaya konu olan gerekçelerin açık bir şekilde detaylıca açıklandığı bir dilekçe hazırlanarak başvuru yapılabilir. Dava açmak için gerekli belgelerin ve dilekçenin hazırlanmaması halinde davanın kabulü mümkün olmayacaktır. Öte yandan davanın yetkili ve görevli mahkemelere açılması da son derece önemlidir.

Uzman bir avukat eşliğinde boşanmaya neden olan hukuki gerekçelerin ortaya çıkmasının ardından boşanma davası dilekçesi hazırlanarak dava sürecinin başlatılması gerekir. Bu tip davalarda hızlı sonuç almak için boşanmaya neden olan temel gerekçenin yasalar ile sabit olması ve delilleri ile sunulması süreci kısaltacaktır.

Tek Taraflı Boşanma Davası Hukuki Gerekçeleri

Tek taraflı boşanma davası gerekçeleri Türk Medeni Kanunu kapsamında belirlenmiştir. Buna göre eşlerden birinin yaşanan bu unsurlara dayanarak çekişmeli boşanma davası açması mümkündür. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu ikinci bölümünde sayılan boşanma sebepleri kapsamında:

  • Zina,
  • Hayata kast, pek kötü ve onur kırıcı davranışlar,
  • Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme,
  • Terk etme,
  • Akıl hastalığı,
  • Evlilik birliğinin sarsılması.

Sayılmıştır. Bu unsurların ortaya çıkmasının ardından dava açma hakkına sahip eşin ister boşanma ister ayrılık istemesi mümkündür. Tek taraflı boşanma dilekçesi boşanma veya ayrılık davalarında yetkili olarak tanımlanan mahkemeye yazılır. Eşlerden birinin yerleşim yeri veya 6 ay aydan beri oturdukları en son ikamet adresidir.

Tek Taraflı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Tek taraflı boşanmak için gerekli evraklar hazırlandıktan ve sonra yetkili ve görevli mahkemeye başvuru yapılır. Ardından boşanma nedeninin ispatlanmasının ardından hakim tarafından boşanmaya karar verilecektir. Aksi taktirde davanın reddi de mümkündür. Davanın sadece ayrılığa ilişkin olması durumunda boşanma kararı verilmeyecektir.

Ayrılık için 1 yıldan 3 yıla kadar bir süre verilir ve ayrılık süresinin bitimine göre işlem gerçekleştirilir. Tek taraflı boşanma davası eşlerden birinin bulunduğu yer mahkemesine veya en son birlikte 6 ay oturdukları yer mahkemesine açılabilir.

Tek Taraflı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Boşanma davası süresi görülen davanın türüne göre değişiklik gösterecektir. Anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davalarına göre daha kısa sürede, tarafların her konuda mutabakata varmaları nedeniyle tamamlanmaktadır. Tek taraflı boşanma davası ise temelde çekişmeli bir boşanma türü olacağı için dava aylarca hatta yıllarca sürebilir.

İlgili kanun kapsamında sayılan boşanma sebeplerinin kanıtlanması durumunda süreç kısalacaktır. Ancak taraflardan diğerinin boşanmaya yanaşmaması ve boşanma sebebinin ispatlanmaması durumunda davanın düşmesi de mümkündür. Tek taraflı boşanma dilekçesi kusurlu eş tarafından verilir ve dava bu kişilerce açılırsa boşanma davası yine reddedilecektir. Alanında uzman olan avukatlarla iş birliği yapmak istiyorsanız Konya Boşanma Avukatları mızla iletişime geçebilirsiniz.

Yorum yapın

İletişim Bilgileri

Akabe Mah. Yeniceler Cad. My Office A2 Giriş No: 408 Karatay/KONYA

Call Now Button
mersin avukat mersin avukat adana avukat izmir avukat konya avukat istanbul avukat Eskişehir boşanma avukatı