Tanık Olduğum Davayı Nasıl Öğrenirim ?

Alo dava sorgulama hizmeti veya UYAP, e-Devlet gibi sistemler üzerinden vatandaşların hakkında açılmış dava olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olmaları mümkündür. Ancak tanık oldukları dosyalar şahısların e devlet sistemlerinde görünmez. Söz konusu dosyaların çağrı kağıdında yazan ilgili mahkeme kaleminden bilgi alabilirler. İlgili kanunlara göre mahkemede tanıklık yapmak zorunludur. Tanık olarak Cumhuriyet savcısına, hakime ya da mahkemeye gelerek ifade verilmesi gerekir. Öte yandan tanıklıktan çekinme hakkının kullanılması ile belirlenen durumlara dayanarak kişinin tanıklıktan kaçınması da mümkündür. Tanık olduğum davayı nasıl öğrenirim ? Daha detaylı inceleyelim.

Şahit olduğunuz olay hakkında tüm bildiklerinizi ekleme veya herhangi bir çıkarma yapmadan olduğu gibi ilgili makama ifade etmeniz gerekecektir. Tanık olarak katılmanız gereken bir dava olup olmadığını veya sizin hakkınızda açılmış bir dava olup olmadığını e – Devlet başta olmak üzere birçok farklı sistem üzerinden sorgulamanız mümkündür. Tanık olduğun davayı öğrenmek için söz konusu yöntemler kullanılabilir.

Mahkemede Tanık Olmak Sicile İşler Mi?

Tanık olmak sicile işler mi sorusu birçok kişinin tanıklıktan kaçınmasına ve korkmasına neden olmaktadır. Kanunlarda belirlenen durumlarda bu kişiler için tanıklıktan kaçınma hakkı bazı durumlar için verilmiştir. Öte yandan kural olarak tanıklık yapmak zorunludur. İfadenizi verirken dava ile ilgili tüm şahit olduklarınızı ve bildiklerinizi açık bir şekilde, doğru söylediğinize dair yemin ederek anlatmanız gerekir.

İstisnai durumlar haricinde tanıklık yapılması zorunludur. Tanıklık yapan kişilerin sicilinde bu konuda herhangi bir işlem yapılmaz. Ancak yalancı tanıklık ve şahitlik etmek ve bu durumun tespit edilmesi halinde hakkınızda hapis cezası verilebilir ve bu durum adli sicilinize işleyecektir. Özetle yalancı tanıklık yapılmadığı ve bunun sonucunda yapılacak soruşturma ve kovuşturma faaliyetleri sonucunda ceza alınmadığı takdirde adli sicile ve sabıka kaydınıza işlemez.

Mahkemede Tanık Olmak İstemiyorum

Tanıklıktan çekinme hakkı kanunda belirlenmiş temel bir haktır. Belirli durumlara dayanarak kişinin tanıklık yapmaktan kaçınması mümkündür. Bir davada tarafların kişileri tanık göstermesi ve mahkemeye bu isteğini iletmesi ile tanıklarda sürece dahil edilecektir. Kamu görevlilerinin, görevlerinin sona ermesi halinde bile sır olarak saklamak zorunda oldukları konular için resmi makamların izni olmadan tanık olarak dinlenmesi mümkün değildir.

Tanık olmak istemeyen kişilerin çekincelerine bildirerek ve kanunlarda belirlene gerekçeler ile tanıklıktan çekinme haklarını kullanmaları mümkündür. Tanık olduğun davayı öğrenmek için sorgulama işlemlerinin yapılması ve davanın durumuna göre istisnalar dışında tanıklık etmeniz gerekecektir.

Mahkemede Tanık Ceza Alır Mı?

Ceza yargılamasında tanık dinlenerek davanın seyri birçok yönden değişebilir. Benzer şekilde diğer tüm davalar için durum birbiri ile benzerlik gösterecektir. Ancak mahkemede tanıkların ceza alması gibi bir durum söz konusu değildir. Tanıkların ceza alması veya siciline bu durumların işlenmesi için belirli suçların ortaya çıkması gerekir. Yalancı şahitlik edilmesi bunlardan biridir.

Tanık demek herhangi bir olay hakkında bilgi sahibi olan ve olaya şahit olmuş kişi olarak tanımlanabilir. Olayla hiçbir ilgisi olmayan ve sadece olayı görmekle, belirli aşamalarına şahit olmakla yükümlüdür. Zaman zaman olaya dahil olan ancak tanıklık sonrasında bu bağlantısı ortaya çıkan kişilerin de ceza aldığı görülmektedir.

Dava Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

Dava sorgulama işlemleri:

  • e-Devlet
  • UYAP (Ulusal Yargı Ağu Bilişim Sistemi)

Üzerinden gerçekleştirilebilir. Hakkınızda açılan bir dava olup olmadığını e devlet ve uyap sistemleri üzerinden öğrenilebilse de Tanık olduğunuz davaların olup olmadığını sorgulamak için bu hizmetlerden yararlanamazsınız. T.C. kimlik numarası ve e – Devlet şifresi ile sorgulama yapılamaz, mahkeme kalemine bizzat gidilerek bilgi alınabilir. Tanık olduğum davayı nasıl öğrenirim ?

“Tanık Olduğum Davayı Nasıl Öğrenirim ?” üzerine 2 yorum

  1. Beni tanık yazdırmış lar ama ne e posta ne telefon ne bildirim ne e devlet dava dosyası gözükmüyor sadece sanığın bize yolladığı dava dosyasında gözüküyor ne yapılmalı şubat 2sinde mahkemeleri varmış gitmek zorundamıyım olay kavga zaten kosmalar başlar başlamaz koşarak iş yerime gittim karanlıkta kimseyi görmedim karakolda öyle aynı şekilde ifade verdim kimseyi görmedim

    Yanıtla

Yorum yapın

İletişim Bilgileri

Akabe Mah. Yeniceler Cad. My Office A2 Giriş No: 408 Karatay/KONYA

Call Now Button
mersin avukat mersin avukat adana avukat Avukat Hakan mert izmir avukat libertas hukuk konya avukat istanbul avukat Eskişehir boşanma avukatı