Takipsizlik kararı, diğer bir ifade ile kovuşturmaya yer olmadığına dair karar, Cumhuriyet savcısının yürüttüğü soruşturmanın sonucunda şüpheli kişi hakkında kovuşturma olanağı ya da hakkında yeterli şüphe oluşturan delil olmaması sebebiyle ceza mahkemesinde kamu davasının açılmasına gerek olmadığı görüşünü ifade etmektedir. İlgili karar Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 172. Maddesinde öngörülmektedir. Takipsizlik kararı, şüpheli hakkında kovuşturma olanağının olmadığını, savcılığın ilgili delilleri değerlendirmesi sonucunda soruşturma işlemini bitirme, soruşturma dosyasını kapatma kararının alındığını ifade etmektedir. Savcılığın verdiği bu karara ilişkin takipsizlik kararına itiraz etme hakkı da bulunmaktadır. İtiraz, hukuki bir uygulama ve yargılamada cumhuriyet savcılığı kararının yerinde olmadığı sebebiyle üst merciiye başvurulması şeklinde gerçekleşmektedir.
Müşteki bir durumda olan veya suçtan zarar görmüş mağdur kişinin, takipsizlik kararının kendisine tebliğ edildiği andan itibaren on beş gün içinde itiraz edebilme hakkı vardır. Takipsizlik kararına itirazın başvuru şekilleri ve ayrıntıları aşağıda belirtilmektedir.
Takipsizlik Kararına İtiraz Dilekçesi
Takipsizlik için itiraz, yazılı bir dilekçe ile yapılmaktadır. Bu itiraz dilekçesinde kamu davasının açılması gerektiğini içeren olaylar ve deliller belirtilmelidir. Örneğin; bir suç fiili karşısında zara gören bir mağdur zararına ilişkin bazı deliller sunmasına karşın Cumhuriyet savcısı bu delilleri değerlendirmeden ve toplamadan karar vermişse bu durumu belirtmek amacıyla karara itiraz dilekçesi ile itiraz başvurusu yapılabilecektir. Bu nedenle konuya ve karara ilişkin itiraz sebepleri net bir şekilde belirlenmiş ve açıklanmış olmalıdır. Bu doğrultuda, dilekçede soruşturma numarası, itiraz eden müştekinin adı soyadı, varsa vekilinin adı soyadı, itirazın konusu, konuya ilişkin mevzuatın yer alacağı açıklamalar, istem ve talep kısmı eksiksiz bir şekilde olmalıdır. İtiraz eden kişinin imzası da mutlaka olmalıdır.
Takipsizlik Kararına İtiraz Reddedilirse
Takipsizlik kararına itirazın üzerine sulh ceza hâkimliği, kamu davasının açılması için itiraz dilekçesinde yeterli delil ve gerekçe bulamazsa, talebi reddeder. İtiraz eden gidere mahkûm edilir ve dosya Cumhuriyet savcısına gönderilir.
Takipsizlik Kararına İtiraz Kaç Günde Sonuçlanır ?
Sulh ceza hâkimliğine başvuru sonucunda gelen itiraz üzerine hâkim mevcut olan evrak üzerinde inceleme ve değerlendirme yapabileceği gibi kararını vermek amacıyla yeniden delil toplanmasını da isteyebilmektedir. Buna yönelik soruşturma genişletilebilir. Bu kararı vermek için soruşturmanın genişletilmesi gerektiğini düşünür ise, bu hususu belirterek o yerin Cumhuriyet başsavcılığından talepte bulunur. Takipsizlik kararına itirazın süresi mahkemelerin iş yükü nedeniyle bu gibi sebepler ile hızlı sonuçlanmayabilir. Bu süreyi ancak bulunduğu bölgenin mahkemesinin iş yoğunluğu durumu belirlemektedir.
Takipsizlik Kararına İtiraz Nereye Yapılır ?
Bir suç fiilinden zarar gören kişi, fail kişi hakkında vermiş olduğu takipsizlik kararına itiraz başvurusunu bu kararın kendisine tebliğ edildiği tarihten başlayarak on beş gün içinde Cumhuriyet savcısının görev yürüttüğü ağır ceza mahkemesinin bulunduğu yerde olan sulh ceza hâkimliğine yapması gerekmektedir.
İlginizi çekebilir: Nafaka Ödememe Cezası Zaman Aşımı