SGK İdari Para Cezaları

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uygulanan SGK idari para cezaları, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 102. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre; bu cezalar, yasal yükümlülüklerini yerine getirmeyen kişilere yaptırım olarak uygulanan para cezalarıdır. SGK idari para cezalarının çeşitli sebepleri vardır. Bunlar aşağıda listelenmiştir:

  • İşe Giriş Bildirgesinin kanunlarda belirtilen süreler içinde kuruma teslim edilmemesi
  • İşten Ayrılış Bildirgesinin kanunlarda belirtilen süreler içinde kuruma teslim edilmemesi
  • Aylık Prim Hizmet Belgelerinin kanunlarda belirtilen süreler içinde kuruma teslim edilmemesi

SGK İdari Para Cezaları Ödeme

SGK idari para cezaları ödeme işlemleri, SGK’nın internet sitesi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Tüm güncel idari para cezası borç bilgilerine de aynı site üzerinden erişilebilmektedir. Bilgilerinizi girdikten sonra idari para cezalarınızı SGK web sitesi üzerinden kolaylıkla ödeyebilirsiniz. SGK idari para cezalarına itiraz etmek istiyorsanız, doğrudan bir mahkemeye dava açamazsınız. Ancak SGK idari para cezası itiraz komisyonlarına başvuru yapabilirsiniz. Bunun için SGK idari para cezasının verildiği tarihten 15 gün süre içinde iadeli taahhütlü mektupla cezaya itiraz edilebilmektedir. İdari para cezasına itiraz komisyonunun itirazı reddettiği durumlarda 30 gün içinde İdare Mahkemesine ceza iptali davası açılması gerekmektedir.

SGK İdari Para Cezaları Nereye Ödenir ?

SGK idari para cezaları nereye ödenir sorusunu yanıtlamak için öncelikle bu ceza, kişiye tebliğ edilmiş olmalı ve tebliğ tarihiyle birlikte borcun sisteme girilmiş olması gerekmektedir. Tebliğ tarihi henüz sisteme girilmediyse sistemde borcunuz bulunmamaktadır uyarısıyla karşılaşabilirsiniz. Tebliğ tarihi SGK’nın sistemine girildiyse, idari para cezalarınızı SGK’nın web sitesi üzerinden kolayca ödeyebilirsiniz. SGK’dan idari para cezaları tebliğ tarihinizi öğrenerek de borçlarınızın ödemesini gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda, tebliğ tarihinizi biliyorsanız PTT’den veya SGK’nın anlaşmalı olduğu bankalardan da borcunuzu ödeyebilirsiniz. İdari para cezası borcunuzu ödeyebileceğiniz anlaşmalı bankalar şunlardır:

  • Yapı Kredi Bankası
  • Türkiye İş Bankası
  • Ziraat Bankası
  • Garanti Bankası
  • Vakıf Bankası
  • Halkbank
  • Denizbank

İdari para cezası borcunuzu SGK’nın web sitesinden ödemek için, kimlik numaranız ile siteye giriş yapmalısınız. Daha sonra, idari para cezası ödeme ekranından karşınıza çıkan formu doldurarak kredi kartınızla borcunuzu ödeyebilirsiniz. Karşınızdaki formdaki sorgu türü bölümünü, 4A işveren tahsilatları şeklinde doldurmalısınız. Sorgu tipi bölümünü ise işveren İPC (idari para cezası) tahsilatı olarak doldurmalısınız. Diğer ilgili bölüme işyeri sicil numaranızı girdiğinizde borcunuz ekrana yansıtılacaktır. Bu aşamada öde seçeneğine basarak borcunuzu ödeyebilirsiniz. İdari para cezalarında taksitle ödeme yapılmamaktadır. Bu yüzden ödeme yaptığınızda kartınızdan tüm borç tutarınız tahsil edilecektir.

SGK İdari Para Cezaları İndirim

SGK idari para cezaları tutarı, faizsiz ve gecikme zammı uygulanmamış anaparadır. SGK idari para cezalarında uygulanan iki tür indirim vardır. Bunlardan ilki her idari para cezasına uygulanan indirimdir. Bu indirim, borcun tebliğ edilmesinden itibaren 15 gün içinde ödendiğinde toplam para üzerinden uygulanan yüzde 25 oranındaki indirimdir. Diğer indirim ise idari para cezalarının bir kısmına uygulanan iyi niyet indirimleridir. Buna göre; yasal sürenin sona ermesinden itibaren 30 gün içinde ödenen idari borçlara, yüzde 75 oranında indirim uygulanmakta, yani borcun yalnızca yüzde 25’i ödenebilmektedir. Eğer borç 15 gün içinde ödenecekse, ödenecek yüzde 25’lik tutardan yine yüzde 25 indirim yapılmaktadır. İyi niyet indirimlerinin geçerli olduğu idari borçlar aşağıda listelenmiştir:

  • Sigortalı işe giriş bildirgesi borcu
  • İşyeri bildirgesi borcu
  • 4/B (Bağ-Kur) sigortalılarını kapsayan sigorta başlama ve bitiş bildirgesi borcu
  • Kamu kurumlarının vermesi gereken memurların maluliyet durumlarına ilişkin bildirge borcu
  • Kamu kurumlarının ve bankaların ihale verdikleri kişi veya kurumlara bildirim borcu
  • Ticaret sicilleri ile şirketlerle ilgili kuruluş bildirim borçları
  • İnşaat ruhsatı veren kurumların ve kuruluşların ruhsat sahiplerine dair bildirim borcu
  • Sigortalı işten çıkış bildirimi borcu

“SGK İdari Para Cezaları” üzerine bir yorum

Yorum yapın

İletişim Bilgileri

Akabe Mah. Yeniceler Cad. My Office A2 Giriş No: 408 Karatay/KONYA

Call Now Button
mersin avukat mersin avukat adana avukat izmir avukat konya avukat istanbul avukat Eskişehir boşanma avukatı