Şikayet dilekçesi, işlenmiş bir suç fiilinin soruşturulması için savcılığı bilgilendiren, gerçeği ortaya koyan önemli bir fonksiyon içeren bir belgedir. Diğer bir ifade ile suç duyurusu dilekçesidir. Bir suç eyleminin maddi gerçekliğini ortaya koymak için savcılığa şikâyet dilekçesinde bulunmak gereklidir. Dolayısıyla herhangi bir sebeple mağduriyete uğranmış bir durumun soruşturulması, incelenmesi, suç teşkil eden olguların ortaya konması açısından şikayet dilekçesi oldukça önemlidir. Özellikle şikayete bağlı suçların soruşturmaya açılabilmesi için savcılığa şikayet dilekçesi bildirilmelidir.
Savcılığa Şikayet Dilekçesi Nasıl Sonuçlanır ?
Şikayet dilekçesinin hukuki uygulamadaki önemine değindikten sonra yaşanılan suç fiilini bildirmek için savcılığa şikayet dilekçesini sunulduktan sonra sürecin nasıl işleyeceğine değinmek doğru olacaktır. Şikayet dilekçesi, taraf olan kişileri ve suç teşkil eden eylem veya eylemleri özet olarak içermektedir. Suç vasıfları olayın anlatımında tespit bu dilekçe üzerinden tespit edilir. Bir suç fiili ile ilgili hazırlanan şikayet dilekçesi, ilgili Adliyenin Müracaat Savcılığı’na yapılır. Dilekçenin başvuruda bulunulmasından sonra Cumhuriyet Savcısı tarafından şikayetçinin ifadesi alınır. İfade de tekrardan olay ve ayrıntıları anlatılır ve buna göre zapta alınır. Sonrasındaki aşamada Cumhuriyet Savcısı tarafından soruşturma başlatılır. Bir iddianame hazırlanır. Bu iddianame mahkeme tarafından kabul görür ise kamu davası (ceza davası) açılır. Mahkeme kararına göre de sonuç şekillenmektedir.
Savcılığa Şikayet Dilekçesi Nasıl Verilir ?
Bir suç eylemi hakkında hazırlanmış olan şikayet dilekçesinin savcılıkta nasıl teslim edileceği konusunda da bilgi sahibi olmak da fayda vardır. Savcılığa şikayet dilekçesi sunulurken bazı ek prosedürler gerekmektedir. Hazırlanan şikayet dilekçesi üç nüsha halinde çoğaltılır. Dava dosyasına konur. Vekâlet suret harcı için adliyede yer alan harç veznesine gidilir. Vekâlet harcını Cumhuriyet Başsavcılığı’na yatıracağınız bildirilmelidir. Harç ödemesi karşılığında verilen makbuz da dosyaya konulur. Sonrasında Müracaat Savcısı’ndan dosya için “görüldü” alınır. Ardından evrak kayıt bürosunda dosyanın kaydı yapılır. Şikayet dilekçesi ve ekindeki belgeler taranarak sisteme eklenir. Böylelikle savcılığa şikayet dilekçesi verme işlemi tamamlanmış olur.
Savcılığa Şikayet Dilekçesi Nasıl Yazılır ?
Şikayette bulunulan konunun doğru bir şekilde soruşturulabilmesi ve doğru bir karar varılabilmesi için savcılığa şikayet dilekçesi verme aşamasında dikkat edilmesi gereken prosedürler olduğu gibi, dilekçenin yazımında da dikkat edilecek önemli hususlar mevcuttur. Öncelikle şikayet eden mağdurun, adı soyadı, kimlik bilgileri, adresi ve dilekçenin yazıldığı tarih son derece önemlidir. Şikayete konu olan suç fiilinin sırasına göre tüm açıklığı anlatılmalıdır. Olayın yaşandığı suçun zamanı, suçu işleyen faili belirtilmelidir. Suç ihbarında bulunan kişi suça dair delillerini açıklamalarda bulundurmalıdır. Aynı zamanda dilekçeye eklenmelidir. Suç tanıkları varsa o da dilekçe de belirtilmelidir. Unutulmamalıdır ki şikayet dilekçesinin açıklamalar bölümü önem arz etmektedir. Savcı iddianameyi şikayet dilekçesinde anlatılan duruma göre suç fiilini vasıflandırarak soruşturma ya da kovuşturma başlatır. Son olarak şikayet dilekçesi suç fiili şüphelisi hakkında kamu davası açılması talebi ile bitirilmelidir.
İlginizi Çekebilir: Haksız Tahrik
Küçükokka Hukuk Bürosu kurulduğu andan bu yana Ceza Hukuku, Aile Hukuku, Uluslararası Hukuk, Tazminat Hukuku, İş Hukuku, İcra İflas Hukuku, Gayrimenkul Hukuku ve Tüketici Hukuku başta olmak üzere hukukun her alanında hizmet vermekte olup, seçkin şahıs ve şirketleri temsil etmektedir.