Resen kelimesi hukuki bir terim olarak kullanılabildiği gibi çeşitli anlamları ifade edecek şekilde günlük yaşamda da yer alabilmektedir. Daha ziyade kanunları ilgilendiren konular açıklanırken bu kavram karşımıza çıkmaktadır. Resen Ne Demek ? Sorusunu oluşturduğumuzda kendiliğinden ya da kendi başına cevabına ulaşmamız mümkündür. Hukuk açısından kelimeyi bir dava örneği ile açıklamak istersek ortaya çıkan tablo şu şekilde olacaktır: Ceza davaları konuları icabı kamuyu da ilgilendiren davalar arasındadır. Bu tür davalara konu olan olaylarda toplumun yapısı zarar görmekte kamu zararı oluşabilmektedir. Savcı toplumun adına hareket eden iddia makamını temsil etmekte ve bazı durumlarda suçun tespitine yönelik olarak resen hareket edebilmektedir. Bu örnekten anlayabileceğimiz şekliyle savcılık makamı olarak da bilinen iddia makamı toplum adına kendiliğinden harekete geçme yetkisine sahiptir.
Resen Atama Ne Demek ?
Hukukta geçen şekli ile resen atamadan söz ettiğimizde kendiliğinden gerçekleşen atamalardan bahsediyoruz demektir. Bir kamu kurumunda çalışan bireylerin atamalarına yönelik olarak ele aldığımızda üst yönetici tarafından memurun başka bir göreve atanmasından söz ediliyor olacaktır. Memurun atamasının kendiliğinden gerçekleşmesi kanunda resen atama olarak adlandırılmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personeller kendi tercihleri dışında bir göreve atanırlarsa oluşacak durum resen atama olarak adlandırılmaktadır. Resen Ne Demek ? Sorusu için kelime anlamı olarak kendiliğinden gerçekleşmek tanımını kullanmamız doğru olacaktır.
Resen Emeklilik Ne Demek ?
Kurumlar bazı durumlarda kanunlarla belirlenmiş olan haklara istinaden tek taraflı olarak göreve son verme işlemini gerçekleştirebilirler. Kurum çalışanla ilgili olarak emekliye sevk onayı alınması için ilgili yerlere tebligatta bulunur. Kamu kurumunda çalışan kişinin emeklilik belgesi, Sosyal Güvenlik Kurumu Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığına gönderilerek resen emeklilik gerçekleştirilmiş olmaktadır. Resen emeklilik üç şekilde gerçekleşebilmektedir. Görülen lüzum üzerine, sicile bağlı olarak ya da yaş haddi sebebiyle bu tür emeklilik işlemleri yapılabilmektedir. Görülen lüzum üzerine emekli olacak kişilerin 30 yıllık çalışma süresini tamamlamış olması gerekmektedir. Bu durumda yaş kaydı aranmamaktadır. Kişinin 61 yaşını doldurmuş olması durumunda ise aylık bağlanmaktadır. Resen Ne Demek ? Sık karşılaşılan bir sorudur.
Askeri personel sicili ile ilgili olarak oluşacak sorunlara bağlı olarak emekli edileceği zaman 25 hizmet yılı ve 61 yaş haddi sağlandığında maaş bağlanabilmektedir. Siviller için de geçerli olan sicile bağlı olumsuzluklarda resen emeklilik işlemleri için 25 fiili hizmet yılı ve 61 yaş sınırı gerekmektedir. Bu durumlarda kişilere emekli aylığı bağlanmaktadır. Yaş haddinden resen emeklilik ise şu şekilde olmaktadır: Hizmet süresi olarak 15 yılı dolduran kişiler resen emekli edilebileceklerdir. Resen Ne Demek ? Şeklinde oluşan bir soruya kendiliğinden gerçekleşen demek doğru olacaktır.
Resen Terk Ne Demek ?
Ticarette kullanılan bir kavram olan resen terk ise firmanın ticari faaliyetlerine son vermesi durumunda ortaya çıkmaktadır. Şirket ticari faaliyetlerini sonlandırdığında resen terk işlemi devreye girmiş olacaktır. Bu durumda firma gerekli bilgilendirmeleri ilgili kurumlara yapmakla yükümlüdür. Şirketin bağlı olduğu vergi dairesine yapılacak başvuru neticesinde firmaya ait faaliyetlere son verildiği beyan edilmelidir. İşi bırakan firmaların resen terk işlemlerinde yetkili olan kurum vergi daireleri olmaktadır. Resen Ne Demek ? Sorduğumuzda hem hukuki açıdan hem de ticari alanlarda bu kavramın kullanıldığını görmekteyiz. Resen terk kavram olarak firmaların gerçekleştirdiği işi bırakma faaliyeti için kullanılmaktadır. İşi bırakan firma açısından konuyu incelediğimizde aslolan davranış modeli mükellefin idareyi bildirmesi yönünde olacaktır. Vergi usul kanunlarında bu işlemlerin nasıl yapılması gerektiğine dair düzenlemeler mevcuttur. Bu düzenlemelerin yer aldığı bölüm ise Vergi Usul Kanununda işi bırakmanın bildirilmesi başlığı altında yer alan kısımdır.
İlginizi çekebilir: Hagb
Küçükokka Hukuk Bürosu kurulduğu andan bu yana Ceza Hukuku, Aile Hukuku, Uluslararası Hukuk, Tazminat Hukuku, İş Hukuku, İcra İflas Hukuku, Gayrimenkul Hukuku ve Tüketici Hukuku başta olmak üzere hukukun her alanında hizmet vermekte olup, seçkin şahıs ve şirketleri temsil etmektedir.