Olağan üstü hal (OHAL) komisyonlarınca verilen kararlara karşı sahip olunan hakların iyi bilinmesi gerekmektedir. Bu sayede karşılaşılabilecek bazı sorunların ve hak kayıplarının da önüne geçilebilecektir. Özellikle OHAL Komisyonu Kararına İtiraz Dilekçesi Örneği arayan vatandaşların sayısının bir hayli fazla olduğu gözlenmektedir. Kişiler sahip oldukları hakları öğrendikten sonra itiraza ilişkin dilekçenin kaleme alınması noktasında tereddütleri de giderilmiş olacaktır.
OHAL komisyonları doğrudan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) hükümlerine göre kurulan idari işlemlere yönelik başvuruları değerlendirmektedir. İlgili değerlendirmeler sonucunda komisyonlar bir karar varmaktadırlar. Söz konusu KHK hükümleri ile bazı kişiler hakkında, terör örgütlerine veya benzeri yapı, grup veya oluşumlara üyelikleri, aidiyetleri, irtibatları veya iltisakları bulundukları gerekçesiyle hüküm tesis edilmiştir. İlgili işlemlere ilişkin itirazların görüşülerek değerlendirilmesi ve sonuca bağlanması amacıyla bu komisyonlar kurulmuştur.
İlginizi çekebilir: TCK 314
OHAL Komisyonu Red Kararına İtiraz Dilekçesi Örneği
Olağan üstü hal (OHAL) komisyonlarının görevleri net bir şekilde belirlenmiştir. OHAL döneminde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile bazı işlemler tesis edilmiştir. İşte tesisi sağlanan bu işlemlere karşı mağdur olduğunu düşünen vatandaşlara başvuru hakkı tanınmıştır. Bu nedenle başvuru gerçekleştiren bireylerin bu başvurularının görüşülerek değerlendirilmesi gerekmektedir. ilgili değerlendirmeler OHAL Komisyonları tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu mercie başvurular OHAL Komisyonu Kararına İtiraz Dilekçesi Örneği kullanılarak hazırlanabilecek bir dilekçe ile gerçekleştirilebilecektir.
Bu komisyona taşınacak başvurulara ilişkin detaylı bilgiler ilgili mevzuatta açıklanmıştır. KHK ile düzenlenen ve ilgili KHK eklerinde açıkça gösterilen; işten çıkarılma, ilişik kesilme, kapatılma, rütbe silinme, öğrencilik ile ilişik kesilmesi, kurum ve tüzel kişiliklerin kapatılması gibi tesis edilen çeşitli işlemlere karşı başvuru gerçekleştirilebilmektedir. Mevzuatta ayrıntılı olarak gösterilen konularda ve yasal düzenlemelerde belirtilen usulde inceleme gerçekleştirilir. Dosya üzerinden incelemelerini gerçekleştiren OHAL Komisyonları başvurunun reddine ya da kabulüne karar verebilmektedir. Kabul kararı çıkar ise başvurucunun istemi doğrultusunda işlem kurulur. Başvuru değerlendirmeler sonucunda ret edilirse kararın tebliğinden itibaren altmış gün içinde idare mahkemesinde dava açabilmektedir. Davanın açılacağı mahkeme özel yetkilendirilmiş mahkemelerdir. İlgili idare mahkemeleri Hakimler Savcılar kurulunca yetkilendirilir. Söz konusu yetkili mahkemeler; Ankara 19-20-21-22-23-24 ve 25. İdare mahkemeleridir.
OHAL İnceleme Komisyonu Red Kararına İtiraz Dilekçesi Örneği
Komisyonlar tarafından yapılan incelemeler sonucunda başvurunun reddine karar verildiği hallerde başvurucu dava yoluna gidebilmektedir. Bu çerçevede komisyonun ret kararına karşı açılacak iptal davaları “Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığı’ na” hitaben düzenlenecek imzalı bir dilekçe ile açılmaktadır. Dilekçelerde taraflara ve/ veya vekillerine ait bilgiler yer almalıdır. Dilekçe, davanın konusunu, sebeplerini ve dayanmış olduğu delileri mutlaka içermelidir. Aynı zamanda davaya konu edilen idari işlemin yazılı bildirim tarihinin de gösterilmesi gerekmektedir. Davaya konu edilmiş bulunan karar ve belgelere ilişkin asıllar ya da örnekler dilekçeye ek yapılacaktır. Düzenlenecek dilekçeler ve ekleri taraf sayılarından bir fazla olacak şekilde hazırlanmalıdır. Söz konusu davalarda husumet, davacının son görev yaptığı kurum ya da kuruluşa yöneltilmelidir. Diğer bir ifadeyle husumet Cumhurbaşkanlığı ya da Komisyona yöneltilmeyecektir.
OHAL komisyonlarının kararlarına karşı açılacak davalarda da mahkeme masrafları yatırılacaktır. Masrafların karşılanabilmesi için gerekli maddi duruma sahip olmayanlar adli yardım talepli olarak dava açabilmektedir. Eğer böyle bir durum mevcut ise hazırlanacak dilekçenin sağ üst köşesinde bu husus belirtilmelidir. Örneğin meslekten ihraç edilme adli yardım taleplerinin kabulü açısından yeterli görülmektedir. Diğer taraftan eğer istenirse muhtarlık vasıtasıyla edinilebilecek bir fakirlik belgesi de eklenebilecektir. Davanın duruşmalı olarak görülmesi istenirse bu duruma yine dilekçede yer verilmelidir. Benzer şekilde sağ üst köşeye duruşma taleplidir ibaresi eklenebilecektir. Duruşma talebi içeren davalarda duruşma yapılmasının zorunlu bulunduğu mevzuatta açıklanmaktadır. OHAL Komisyonu Kararına İtiraz Dilekçesi Örneği için verdiğimiz bilgiler doğrultusunda talepler net olarak ortaya konulmalıdır. Dilekçede net bir talep olmazsa dilekçenin reddine karar verilebilecektir.

Küçükokka Hukuk Bürosu kurulduğu andan bu yana Ceza Hukuku, Aile Hukuku, Uluslararası Hukuk, Tazminat Hukuku, İş Hukuku, İcra İflas Hukuku, Gayrimenkul Hukuku ve Tüketici Hukuku başta olmak üzere hukukun her alanında hizmet vermekte olup, seçkin şahıs ve şirketleri temsil etmektedir.
Merhaba, 2016 KHK ları ile görevim ile ilişiğim kesildi. Sonrasında beraat kararı aldım. OHAL komisyonuna başvuru yaptım re kararı verildi. İtiraz etmedim. Buna ilişkin başka yapabileceğim bi şey var mı. Beraat tazminatı için dava açacağım. İtiraz etmemiş olmam tazminat tutarını etkiler mi