Nefsi müdafaa nedir sorusu birçok farklı şekilde yanıtlanabilir. Hukukta ise nefsi müdafaa, meşru müdafaa olarak adlandırılır. Nefsi müdafaa, bir saldırıya uğrayan kişinin kendini meşru bir şekilde savunmasıdır. Bu yüzden nefsi müdafaaya hukuk dilinde meşru müdafaa adı verilir. Nefsi müdafaanın esas amacı, kişinin kendini korumak için ve kendini savunmak için kendisine saldıran kişiyi etkisiz hale getirmesidir. Örneğin bir kişi silahlı saldırıya uğradığında, bu saldırıya silahla karşılık verirse nefsi müdafaada bulunmuş olur. Ancak bir kişi kaba kuvvetle veya yumrukla saldırıya uğruyorsa ve bu saldırıya kişi silahla karşılık verirse nefsi müdafaa olmaz. Bu durumda kişi ölçüsüz güç kullanmış olur ve bu güç, hukukta dengesiz güç şeklinde ifade edilir. Nefsi müdafaada önemli olan savunma yapmak ve bu savunmanın dışına çıkmamaktır.
Nefsi Müdafaa Sözleri
Nefsi müdafaa nedir sorusu meşru müdafaa nedir sorusunun yanıtı ile aynıdır. Nefsi müdafaa ceza hukukunda kendisine veya bir başkasına yapılan saldırıyı engellemek için yapılan orantılı güç uygulama eylemidir. Türk Ceza Kanununun 25. maddesine göre, kişilerin uyguladığı meşru savunmalar, hukuka uygundur. Bu maddeye göre; bir kişi kendisini veya bir başkasını korumak için, bir tehlikeden kurtulmak için, bir kişiye veya birden çok kişiye zarar verirse nefsi müdafaa, yani meşru müdafaa uygulamış olur. Eğer kişi orantılı güç uygulayarak saldırganı etkisiz hale getirdiğinde meşru müdafaa şartlarına uygunsa, ceza almaktan kurtulur. Herhangi bir saldırı durumunda kişi veya kişilerin kendilerini savunmak için güç uyguladıklarında da bu kişi veya kişiler, maruz kaldıkları saldırıların etkisi altında olduklarından, korku, heyecan ve panik yaşayarak meşru müdafaa sınırlarını aşsalar bile ceza almazlar.
Nefsi Müdafaa Şartları
Nefsi müdafaa nedir sorusu, nefsi müdafaanın şartlarıyla da açıklanabilir. Nefsi müdafaanın yargıda geçerli sayılabilmesi için bazı şartları vardır. Bu şartlar saldırıya ve savunmaya dair şartlar olarak iki başlık altında incelenir. Saldırıya dair nefsi müdafaa şartlarının ilki ve en önemlisi, kişinin kendisine veya bir başkasına bir saldırının bulunması gerektiğidir. İkincisi ise bu saldırının haksız bir nedenle yapılması gerektiğidir. Eğer saldırının mantıklı bir nedeni varsa, fail nefsi müdafaadan faydalanamaz. Savunmaya dair olan şartlar ise savunmanın kişinin kendi hayatını veya bir başkasının hayatını korumak için gerekli olması, saldırı ile savunma arasında orantılı bir güç olmasıdır.
Nefsi Müdafaa ile Adam Öldürmek
Mahkemelerde nefsi müdafaa ile adam öldürmek suçu, yaygın olarak görülen suçlardan biridir. Nefsi müdafaa nedir sorusu, bu yüzden internette de en çok merak edilen soruların başında gelmektedir. Nefsi müdafaa ile adam öldürmek suçu, kişinin kendini veya bir başkasını korumak için bile olsa çok ciddi bir suçtur. Bir adam öldürme suçunun nefsi müdafaa sayılabilmesi için bir takım şartlar ve koşullar mevcuttur. Bir davada nefsi müdafaa ile adam öldürme kararı verilmesi için mutlaka can güvenliğine veya cinsel bütünlüğüne kast edilen bir saldırı olmalıdır. Eğer bir kişi nefsi müdafaa ile adam öldürdüğü kesinleşirse ceza almaz. Ancak kişi canına yönelik veya cinsel bütünlüğüne yönelik herhangi bir saldırıya uğramadığı halde adam öldürürse müebbet cezası ile cezalandırılır. Eğer cana veya cinsel bütünlüğe dair bir saldırı durumunda kişi heyecan veya panikle kendini korumaya çalışırken adam öldürürse, kanunlara göre bu durum meşru müdafaaya girer ve kişiye herhangi bir ceza verilemez. Kişi meşru savunma sırasında başka unsurlar dahilinde bir hatayla bir kişinin ölmesine yol açarsa, en fazla 2 ile 6 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılır.
Küçükokka Hukuk Bürosu kurulduğu andan bu yana Ceza Hukuku, Aile Hukuku, Uluslararası Hukuk, Tazminat Hukuku, İş Hukuku, İcra İflas Hukuku, Gayrimenkul Hukuku ve Tüketici Hukuku başta olmak üzere hukukun her alanında hizmet vermekte olup, seçkin şahıs ve şirketleri temsil etmektedir.