Nafaka Türleri

Toplum arasında nafaka davası denildiğinde boşanma sebebiyle oluşan istemler akla gelmektedir. Nitekim nafaka, boşanma kaynaklı olarak eşler arasında meydana gelebilen bir dava türüdür. Eşlerin birbirine karşı ve çocuklarına yardım sorumluluğunu yerine getirmesini amaçlayan bir dava olarak görülmektedir.  Nafaka, boşanma davası sırasında talep edilebilmektedir. Aynı zamanda boşanma davasından bağımsız olarak da yargıya taşınabilmektedir. Dava sonrasında oluşabilecek Nafaka Türleri birden fazla sayıdadır. Boşanma davalarından kaynaklanan nafakalar; tedbir nafakası, iştirak nafakası ve yoksulluk nafakası olarak karşımıza çıkmaktadır.  Eşler arasındaki nafaka davaları dışında bir de yardım nafakasından bahsetmek mümkündür. Bu dava türü ise evlilik ilişkisinden veya boşanmadan kaynaklanmaz. Bahsedilen nafaka davalarının görüleceği görevli mahkemeler aile mahkemeleridir. Eğer aile mahkemesi bulunmaz ise asliye hukuk mahkemelerinde dava görülebilecektir.

İlginizi çekebilir: Aihm Başvuru Süresi

Boşanma Davası Nafaka Türleri

Boşanma davalarıyla birlikte veya bu davalardan bağımsız olarak yargıya taşınabilecek Nafaka Türleri bulunmaktadır. Üç adet nafaka davası söz konusu olup bu davalardan ilki tedbir nafakası olarak karımıza çıkmaktadır. İlgili nafaka, dava tarihinden başlayarak boşanma ya da ayrılık hükmü kesinleşmesine kadar geçen süre için talep edilmektedir.  Öte yandan hakim boşanma davası sırasında bazı geçici önlemleri re’ sen almak sorundadır. Bu duruma ilişkin olarak Türk Medeni Kanunu’ nun 169. maddesinde açıklama yapılmaktadır. Hakim tarafından davanın devamı süresince eşlerin barınma, geçinme, malların yönetimi hakkında tedbirler alınabilmektedir. Bunun yanında çocukların bakım ve korunmasına ilişkin önlemler de hakim tarafından kendiliğinden alınan kararlardandır. Dava tarihinden başlamak üzere işi ve geliri bulunmayan eşe uygun miktar tedbir nafakasına hükmedilebilmektedir. Aynı zamanda yardıma muhtaç olan eş yararına da Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddelerince nafaka hesaplanabilecektir. Tedbir nafakasına hükmedilmesi açısından tarafların kusur durumları dikkate alınmaz. Çocuklar bakımından tedbir nafakasının başlama tarihi farklıdır. Bu tarih dava tarihi, eşe teslim tarihi ya da sonradan doğumlarda doğum tarihi olabilmektedir. Son olarak reşit çocuklar için eşler nafaka isteyememektedir. Alanında uzman bir avukat ile iş birliği yapmak için Konya Nafaka Avukatı mızla iletişime geçebilirsiniz.

Nafaka Türleri arasındayer alan bir diğernafaka yoksulluk nafakası olarak kanunda sayılmaktadır. Yoksulluk nafakasından faydalanabilmek için belirli şartların taşınması gerekmektedir. Öncelikle boşanma durumunun gerçekleşmiş olması gereklidir. Daha sonra boşanmadan kaynaklanan ekonomik durum bozukluğu ya da yoksulluk durumu mevcut bulunmalıdır. Öte yandan yoksulluk nafakası davasında kusur önem taşır. Öyle ki bu nafakadan faydalanabilmek için kusurun karşı taraftan ağız olmaması gerekir. Hemen belirtmek gerekirse kusur eşit olduğu hallerde de bu nafakaya hükmedilebilmektedir. Şartları sağlayabilen taraf, geçimi amacıyla karşı tarafın mali gücüyle orantılı olarak süresiz nafaka talep edebilmektedir. Ancak nafaka talebinden edilen feragat bağlayıcıdır. Eğer feragat edildiyse bir kez daha nafaka talebinde bulunulamayacaktır. Son olarak boşanma davası sırasında talep edilen nafaka ret edilmiş ve karar kesinleşmişe sonradan nafaka istenememektedir. Nafaka konusunda hiç talep olmamış ve karar alınmamış olabilecektir. Bu durumda boşanma kararının kesinleşmesini müteakip 1 yıl içerisinde nafaka istenebilecektir.

İki farklı nafaka türünden sonra boşanma davası Nafaka Türleri arasında iştirak davası yer almaktadır. Boşanma kararına ilişkin kesinleşme tarihine kadar çocuklara verilecek nafaka tedbir nafakası olarak isimlendirilir. Ancak boşanmaya ilişkin kararın kesinleşmesinden sonra verilecek nafakaya iştirak nafakası denilmektedir. İştirak nafakaları kamu düzenine ilişkindir. Bu sebeple hakim bu doğrultuda bir karar almak zorundadır. Nafakaların ödenme şekline mahkemelerce karar verilmektedir. Toptan ya da durumun gerekleri göz önünde bulundurularak irat şeklinde ödenebilmektedir. İrat şeklinde ödenmesi halinde bu nafaka, alacaklı taraf yeniden evlenir ise kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Bazı hallerde iradın azaltılması ya da artırılması söz konusu olabilmektedir.

Yorum yapın

İletişim Bilgileri

Akabe Mah. Yeniceler Cad. My Office A2 Giriş No: 408 Karatay/KONYA

Call Now Button
mersin avukat mersin avukat adana avukat Avukat Hakan mert izmir avukat libertas hukuk konya avukat istanbul avukat Eskişehir boşanma avukatı