Eşler evlenmeye karar verdikleri andan itibaren evlilik birliğini temin etmek üzere bir takım resmi işlemleri yerine getirmek durumundadır. Evliliğin gerçekleşmesi ile aile olma yolunda adım atan bireyler Türk Medeni Kanunu’nun düzenlediği kurallar çerçevesinde evlilik birliğini sürdürürler. Bu kanunlar ayrıntılı kanunlardır ve bireylerin ödevleri arasında yer alan konuları kapsarlar. Aile Hukuku, eşlerin kazançları nispetinde ortak sorumluluklar almalarını ve bu sorumlulukları birlikte üstlenmelerini bir yükümlülük olarak belirlemiştir. Bazı durumlarda aile birliği sarsılır. Bu sarsılmanın birçok nedeni olabilir. Aile birliğinin bozulması bireylerin boşanma kararı vermesine neden olduğunda taraflardan biri şu soruyu sorabilir: Nafaka Ödenmezse Ne Olur ?
Nafaka, boşanan çiftlerden biri boşanma yüzünden yoksulluk yaşarsa karşı tarafın onun geçimini sağlamasıyla elde edilen gelir demektir. Nafaka kanunlara göre sadece kadınlar için geçerli bir durum değildir. Bazı durumlarda erkekler de nafaka alabilir. Nafaka alan taraf için bu süresiz bir durum değildir. Bazı şartların oluşması durumunda nafaka ortadan kaldırılabilir. Nafaka Ödenmezse Ne Olur? Sorusu boşanma sorunu yaşayan bireylerin merak ettiği konular arasındadır.
Nafaka Türleri Nelerdir?
Nafaka türleri üç ayrı şekilde belirlenmiştir.
- Tedbir Nafakası, dava süresince hâkimin takdiri sonucu belirlenen, eşlerden herhangi birinin haklılığını ispatlaması şartıyla ödenecek maddi yardıma verilen isimdir.
- Yoksulluk Nafakası, boşanmanın sonucunda eşlerden biri yoksulluk yaşayacaksa bu nafaka bağlanır.
- İştirak Nafakası, boşanmadan sonra çocukların bakımı için gerekli olan miktarın velayeti alan tarafa ödenmesi şeklinde gerçekleşen nafakadır.
Nafaka miktarını belirleyen bir kriter söz konusu olmadığından hâkimin kanaati esas teşkil etmektedir. Nafaka belirlendikten bir süre sonra ödemekle yükümlü olan taraf nafaka şartlarının ortadan kalktığını ispat etmek koşuluyla kaldırılma davası açabilmektedir. Nafaka Ödenmezse Ne Olur? Boşanma aşamasında olan çiftlerin öğrenmek isteyecekleri konulardan biri olacaktır.
Nafaka, hâkimin takdiri üzerine belirlenen ve aylık şekilde ödemesi gerçekleştirilen bir maddi yardımdır. Taraflardan nafaka ödemekle yükümlü olan, nafakanın kaldırılmasını talep edebileceği gibi ödemede indirim de talep edebilir. Bunun için gerekli olan koşul ise dava açmak ve iddia edilen durumu delillerle ispatlamaktır. Bunun yanında nafaka ödemekle yükümlü olan taraf her ay düzenli olarak bu görevini yerine getirmek zorundadır. Aksi durumda yaptırımlarla karşılaşması söz konusu olabilecektir. Bu durumda kişi Nafaka Ödenmezse Ne Olur? Sorusuna yanıt arayacaktır. Nafakanın ödenmediğinin ispatlanması da bazı süreçler sonunda gerçekleşir.
Nafaka Ödenmezse Ne Olur?
Nafaka talep edildiğinde hâkimin buna hükmedebilmesi için bazı şartların gerçekleşmiş olmasına lüzum vardır. Bu şartların bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz.
- Bir tarafın nafaka talebini yapmış olması gerekir.
- Nafaka talebinde bulunan taraf yoksulluğu düşmüş olmalı ve bunu ispatlamalıdır.
- Nafaka talebi ödeyecek tarafın gücü nispetinde olmak zorundadır.
- Talep eden taraf ya daha az kusurlu olmalıdır ya da kusursuz bulunmalıdır.
Nafaka düzenli olarak ödenmediğinde alacaklı olan taraf icra yoluna başvurabilir. Hâkim delilleri incelediğinde nafaka ödemeyen eşe 3 ay tazyik hapsi verebilecektir. Kişi hapse girmeyi göze alsa dahi nafaka ödeme yükümlülüğü ortadan kalkmayacaktır. Kişinin yapabileceği tek şey nafakayı eksiltme ya da kaldırma konusunda dava açmak olacaktır. Nafaka ödeyen taraf ancak maddi durumunun yetersizliğini delillerle ispat ederse nafakayı eksiltme ya da kaldırma davasından olumlu sonuç alabilir. Aksi durumda nafaka yükümlülüğü sürer. Nafaka Ödenmezse Ne Olur? Diye sorduğumuzda hapis cezası alınmışsa nafaka ödemesi gerçekleştirilerek ceza ortadan kaldırılabilir diyebiliriz. Nafaka yükümlülüğünde olan tarafın her koşulda bu vazifesini yerine getirme yükümlülüğü vardır. Bu yükümlülüğü ortadan kaldırmak içinse dava açması gerekecektir. Alanında uzman bir avukat ile iş birliği yapmak için Avcılar Nafaka Avukatları mızla iletişime geçebilirsiniz.