Nafaka Ödememe Cezası Zaman Aşımı

Boşanma davalarında Türk Medeni Kanunu çerçevesinde nafaka türleri belirlenirken üç ayrı türden bahsetmek mümkündür. Kanun, boşanma davası devam ederken tedbir olarak tedbir nafakasını gerekli görebilmektedir. Tedbir nafakası dava süresince geçici önlemler almaya yönelik bir nafakadır ve eşler arasındaki malların yönetimi, çocukların geçimi konusunda gerekli olabilir. Yoksulluk nafakası ise boşanma sonunda yoksulluğa düşebilecek tarafın kusuru daha az olmak kaydıyla isteyebileceği bir nafaka türüdür. Bir de üçüncü nafaka türü olan iştirak nafakası vardır ki bu nafaka çocukların bakımı ve ihtiyaçlarını ilgilendiren bir nafakadır. Boşanma davalarında nafaka talep etme durumu söz konusu olduğunda Nafaka Ödememe Cezası Zaman Aşımı konusu da taraflar açısından merak edilen bir nokta olacaktır

Nafakaların öngörülme sebepleri çeşitlidir. Bu nedenler arasında evlilik birliği sürerken tesis edilen, eşler arasındaki dayanışma yükümlülüğünün evlilik sona erse de devam etmesi gerektiği fikri yer alır. Ayrıca nafaka fikri ahlaki nedenlere ve sosyal düşüncelerin oluşturduğu temellere dayalıdır. Kanun boşanma davasına konu olan tarafların eşit haklara sahip olduğu yönünde oluşturulmuştur. Eşler birbirlerine karşı olduğu kadar müşterek çocuklarına karşı da eşit sorumluluklar altında bulunur. Boşanma davası açılmış ve sürüyor olsa dahi eşler arasındaki evlilik birliğinin hukuken sürdüğü kabul edilir. Bu durumda da hâkim, eşlere evlilik bağıyla yüklenen yardımlaşma ilkesinin sürdüğünü esas alır. Dava süresince, maddi açıdan zor durumda kalan tarafın tedbir nafakası almasını uygun görebilir. Nafaka Ödememe Cezası Zaman Aşımı konusunda nafakayı ödemeyen tarafın öğrenmek isteyecekleri olacaktır. Alanında uzman bir avukat ile iş birliği yapmak için Avcılar Nafaka Avukatları mızla iletişime geçebilirsiniz.

İştirak Nafakası

İştirak nafakası ise ana ve babanın çocuğun temel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yükümlülüklerinden doğan bir nafaka türüdür. Boşanma davalarında ödenmesi gerekebilecek nafaka türlerinden biridir ve velayeti almayan taraf tarafından ödenir. Nafakalar hangi türde olursa olsun kişilerin ödemekle yükümlü oldukları mali yardımlardır ve ödenmemeleri çeşitli yaptırımlarla sonuçlanır. İştirak nafakası da bu doğrultuda bir nevi bakım masraflarını karşılamaya yöneliktir. Çocuğun velayetinin kimde olacağı konusuna açıklık getirildikten sonra hâkim re’sen iştirak nafakasına hükmedecektir. Nafaka Ödememe Cezası Zaman Aşımı sonucunda ne tür yaptırımların olacağı tarafların merak ettiği bir noktadır.

Yoksulluk nafakası ise bir tür bakım nafakası özelliği taşımaktadır. Bu nafaka istendiğinde kanunların dikkate alacağı nokta nafakayı isteyen tarafın karşı taraftan daha az kusurlu olması gereğidir. Boşanma davalarında sebepler çeşitli olabilmektedir. Nafaka Ödememe Cezası Zaman Aşımı Boşanma davası açacak çiftler tarafından merak edilir. Her ülkede yer alan hukuk kuralları boşanma nedenlerini belirlerken farklı sebepleri esas alabilir. Ülkemizde yer alan hukuk kuralları çerçevesinde boşanma nedenleri olarak görülen bazı sebepler şu şekildedir.

Bazı Boşanma Nedenleri

  • Cana kast etme
  • Zinaya dayalı boşanma
  • Cürüm işleme ve haysiyetsizlik
  • Kötü muamele
  • Terk etme, evlilik birliğinin temelinin sarsılması
  • Akıl hastalığı

Nafaka davaları zamanaşımı açısından değerlendirildiğinde, beş yıl geriye dönük olan ve tahakkuk etmiş bulunan nafakaların talep edilemediği görülmektedir. Nafaka davalarının beş yıllık zamanaşımı ile sınırlı olması nedeniyle nafaka alacaklısı geriye dönük nafaka talebinde bulunamaz. Aynı zamanda şikayetler için geçerli olan zaman aşımı süresi ise üç ayla sınırlıdır. Üç ay içinde şikâyet gerçekleşmediğinde hak kaybı yaşanır. Hapis cezası oluşması durumunda geçerli olan zamanaşımı süresi de cezanın başlamasından itibaren iki yıldır.

Nafaka Ödememe Cezası Zaman Aşımı

  • Taraflardan nafaka ödemekle yükümlü olan kişi nafakayı ödemediğinde cezai müeyyide ile karşılaşabilmektedir. Nafaka sebebiyle borçlu duruma düşen taraf yargılamaya tabi tutulabilir. Yargılama devam ederken borcunu öderse dava düşecektir.
  • Bir cezaya hükmedilirse üç aylık tazyik hapsi uygulanacaktır. Fakat kişinin hapis yatması borcunu silmeyecektir. Borçlu taraf için verilen cezanın zamanaşımı süresi ise iki yıl olacaktır. Nafaka Ödememe Cezası Zaman Aşımı kişinin cezasının kesinleşmesinden itibaren işlemeye başlayacaktır.

“Nafaka Ödememe Cezası Zaman Aşımı” üzerine 2 yorum

  1. Davalı kişi nafakayı ödeyemedi karşılığında hacizlik mal varlığı olmadığından 3 ay ceza evine girdi çıktıktan sonra tkrr nafaka İstemi’yle ceza evine girermi girerse bu nkdr yada kaç defa ceza evine girme sebebi olur işimi kaybettiğimden mal varlığım ve gelirim bulınmamakta cezaya katlanacam

    Yanıtla
    • 2001 de bosandim fakat bosanmadan 14 yil sonra eski eş nafaka davasi açmış ve tasinmazlara haciz koydurmus,bu dava sonucu neolur? Dosya hakimin yada savcinin onune geldiginde dosyayi neden kapatmiyor?

      Yanıtla

Yorum yapın

Avcılar Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Almak İçin Lütfen İletişime Geçiniz.

Ataköy 7-8-9-10. Kısım Mah. Çobançeşme E5 Yanyol Cd. Ataköy Towers A Blok No:109 AVCILAR / BAKIRKÖY / İSTANBUL

Call Now Button
ankara en iyi ingilizce kursu Avukat Tunc sudi tol Palma hukuk Avukat Ceyhun guvel Avukat Naci özkan Avukat Hakan mert Avukat Merve kolman Prodor Mustafa Kök Kayakocvib