TCK’ya göre kişi bir suç işlediğinde çeşitli biçimlerde ceza alır. Bu cezaları belirleyen ise suçun unsurları, işleniş biçimi, mahiyeti gibi birçok etmendir. Bireyin işlediği suça karşılık aldığı cezanın infaz edilmesi ile kişinin yasaklanmış hakları geri iade edilir. Bunun yanı sıra çeşitli özel kanunların oluşu sebebiyle bu yasaklanan hakların geri iade edilmesi konusunda bazı sorunlar oluşabilmektedir. Bu özel kanunlar hükümlünün bazı haklarını kullanması konusunda kısıtlamalar getirmektedir. Memnu Hakların İadesi söz konusu olduğunda ortaya çıkan tabloda özel kanunlar yoluyla kişi haklarının kısıtlanmasının ortadan kaldırılması işleminden bahsetmek gerekecektir. Memnu hakların iadesi kişinin bir suçtan ceza alması ve cezanın infazının ardından bazı koşulları da sağlaması şartıyla geri verilen haklarını ifade etmektedir. Hükümlü bu şartların tamamını yerine getirdiğinde bir dilekçe ile mahkemeye başvurmak koşulu ile haklarının iadesini talep edebilmektedir.
Memnu Hakların İadesi Dilekçe
Bu hakların iadesi için hükümlünün yerine getirmesi gereken şartlar yer almaktadır. Hükümlü bu şartları usulüne uygun bir şekilde yerine getirdiğinde bu hakkı almak için müracaat edebilecektir. Başvuru için hükümlünün yapması gereken işlemler arasında dilekçe hazırlamak vardır. Dilekçe verme işlemi yetkili mahkemeye başvuru yapılmak koşulu ile gerçekleştirilir. Bu dilekçe verileceği zaman hükümlünün yargılandığı mahkemeye başvuruda bulunmak daha sağlıklı bir yöntemdir. Hükümlüye ait dosyanın bu mahkemede yer alması sebebiyle kendisi hakkındaki bilgilere bu mahkeme aracılığı ile ulaşılması kolay olacağından işlemlerin sağlıklı yürümesi daha hızlı gerçekleşir. Hükümlünün başka bir mahkemeye başvurma şansı da vardır. Bazı durumlarda hükümlünün yaşadığı yerdeki mahkemelere başvurması gerekebilir. Hükümlü bu başvuru neticesinde memnu hakların iadesi yönündeki talebini ifade edebilmektedir. Bunun içinse uygulanması gereken yöntem hükümlü hakkında karar veren mahkemenin derecesine sahip başka bir mahkemeye başvurmak olmalıdır.
Memnu Hakların İadesi 2022
Hükümlü Memnu Hakların İadesi kararını olumlu yönde aldığı takdirde yasaklanmış olan tüm haklarına tekrar kavuşabilmektedir. Memuriyet yapmak isteyen bireyler bu haklarının iade edilmesi ile memuriyet başvurularını gerçekleştirebilmektedirler. Kişi devlet memurluğuna başvuru yapabilir fakat idarenin kabul edip etmeme konusunda takdir hakkına sahip olması söz konusudur. Bu hak da sınırsız bir hak değildir ve kişi memurluk yapma hakkını kullanmak için idari yargıya başvurmak sureti ile bu hakkını kullanabilmektedir. Devlet memurları kanunu uyarınca özel bir düzenleme de söz konusudur. Bu düzenlemeye istinaden devlet memuru olmak isteyen kişi daha önce kasten bir suç işlemişse ve bu suça yönelik de bir yıl veya daha fazla süreyle ceza almışsa kendisine memuriyet yapma izni verilmemektedir. Bu durum özel bir düzenlemeye tabi tutulmuştur. Bazı mesleklerin de özel meslek kurallarına sahip olması kişinin mesleği tekrar yapmasına engel olabilmektedir. Kişi memnu haklarının iadesini almış olsa dahi bu mesleklere ait özel kurallar gereğince işini yapması mümkün olmayabilir. Bu duruma örnek verilebilecek mesleklerden biri avukatlık olabilmektedir.
Memnu Hakların İadesi Şartları
Memnu Hakların İadesi için gerekli olan koşulların yerine getirilmesi bir zorunluluktur. Bu şartlar arasında kişinin aldığı cezanın infaz edilmesi bir ön koşuldur. Hükümlü koşullu salıverilme süreleri de dahil olmak üzere cezanın infazına yönelik tüm şartları gerçekleştirmiş olmalıdır. Ayrıca hükümlünün memnu hakların iadesi talebinde bulunabilmesi için kendisine tayin edilen ceza infaz süresini tamamlamasının ardından üç yıllık bir bekleme süresini de geçirmiş olması gerekecektir. Hükümlünün cezası infaz edilmiş ve üç yıllık süreyi de tamamlamışsa bu süre içerisinde bir daha suç işlememiş olması koşulu da aranacaktır. Hükümlü tanımlanan bu süreler içerisinde suç işlememelidir. Ayrıca mahkemede iyi haline dair bir kanaatin oluşması da beklenmektedir.
İlginizi çekebilir: Temyiz Nedir ?
Küçükokka Hukuk Bürosu kurulduğu andan bu yana Ceza Hukuku, Aile Hukuku, Uluslararası Hukuk, Tazminat Hukuku, İş Hukuku, İcra İflas Hukuku, Gayrimenkul Hukuku ve Tüketici Hukuku başta olmak üzere hukukun her alanında hizmet vermekte olup, seçkin şahıs ve şirketleri temsil etmektedir.