Kısa Çalışma Ödeneği

Kısa çalışma ödeneği , bir iş yerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması sonucunda, iş yerindeki çalışmaların en az 4 hafta durması durumunda, sigortalı çalışanlara 3 ayı aşmayacak sürelerde devlet tarafından ödenen bir gelir desteğidir. Sigortalı çalışanlara bu desteğin ödenebilmesi için çeşitli şartların sağlanmış olması gerekmektedir. Bu şartlar şunlardır:

  • Kısa çalışma ödeneğini alacak kişilerin çalıştıkları iş yeri, sektörel veya bölgesel ekonomik yaşayan, en az 4 hafta boyunca işlerin durma noktasına geldiği bir iş yeri olmalıdır.
  • Ödeneği alacak olan çalışanların veya işçilerin çalıştıkları iş yeri, ulusal veya uluslararası ekonomik sıkıntılardan dolayı çalışamaz hale gelmiş olmalıdır.
  • Ödenek alacak olan kişilerin çalıştıkları iş yerleri, global, ulusal veya bölgesel ekonomik sıkıntılardan, doğal afet veya salgınlardan dolayı çalışmayı durdurmak veya yavaşlatmak zorunda kalmış olmalıdır.

Kısa Çalışma Ödeneği Nedir ?

Kısa çalışma ödeneği nedir sorusunun yanıtı, işverenlerin devlete başvurarak çalışamadıkları dönemler için çalışanlarına vermek üzere aldıkları geçici yardım ödeneği olarak yanıtlanabilir. Bu yardım ödeneğinden bir sigortalı çalışan için en fazla 3 ay boyunca yararlanılmaktadır. İşverenlerin bu ödeneğe başvurabilmeleri için, işlerinin başlarına geleceği tahmin edilemeyen durumlar nedeniyle çalışmalarının kısmen ya da tamamen durdurulmuş olması gerekmektedir. Bu nedenler Covid 19 virüs salgını gibi salgın hastalıklar olabileceği gibi, iş yerinin bulunduğu bölgeyi, ülkeyi veya tüm dünyayı etkileyen sarsıcı bir ekonomik kriz de olabilir. Bu kısa süreli ödenen çalışma ödeneği, çalışanlara verilecek çalışma ödeneği ile Genel Sağlık Sigortası primlerinin ödenmesini kapsamaktadır.

Kısa Çalışma Ödeneği Kimler Alabilir ?

Ekonomik bir sarsıntı yaşayarak çalışmaları aksayan, iş yerlerini kısa süreler için kapatmak zorunda kalan tüm işverenler, e-devlet üzerinden çalışma ödeneği başvurusunda bulunabilir ve ödenek alabilirler. Bu ödeneğe çalışanlar başvuru yapamamaktadır. Eğer bir çalışansanız ve bu ödenekten faydalanmak istiyorsanız sizin adınıza işvereniniz başvuru yapmalıdır. Eğer bu ödenekten işçi sendikaları faydalanmak istediğinde bu sendikalar veya işçi konfederasyonları da İŞKUR’a başvuru yapabilir. İŞKUR tarafından uygun bulunması halinde bu sendika ve konfederasyonlara üye işçiler de ödenekten faydalanabilir.

Kısa Çalışma Ödeneği Ne Kadar ?

Kısa çalışma ödeneği, çalışan kişinin veya işçinin son 12 aylık primli maaşları dikkate alınarak hesaplanır. Bu hesaplamaya göre bir çalışana ödenecek ödenek, günlük brüt kazancın yüzde 60’ıdır. Ancak hesaplanacak olan ödenek miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini geçmemelidir. Ek çalışma ödeneği, iş yerinde çalışılmayan günler için çalışanın kendi banka hesabına her ayın 5’inde yatırılmaktadır. IBAN ve banka hesabı olmayan çalışanlar, PTT hesabı açtırarak maaşlarının PTT hesaplarına yatırılmasını sağlayabilirler.

Kısa Çalışma Ödeneği Şartları

Kısa çalışma ödeneği almanın çeşitli şartları vardır. Bunlardan ilki, bir işverenin ekonomik zorluklar veya salgın ve afetler nedeniyle, yani kendisine bağlı olmayan sebepler yüzünden iş yerindeki çalışmaya ara vermek zorunda kaldığını bildirerek İŞKUR’a başvuruda bulunmasıdır. Bu ödeneği almanın ikinci şartı ise, İŞKUR müfettişlerinin bu işyerini inceleyerek işverenin ifadelerinin doğru olduğunun anlaşılmasıdır. Ödeneği almak için uygun olduğu belirlenen işyerinin çalışanlarına en fazla 3 ay boyunca hem kısa çalışma ödemesi hem de sigorta primi ödemesi yapılır. Ancak işverenin İŞKUR’u aldatmak için yanlış belge verdiği tespit edilirse, İŞKUR tarafından yapılan tüm ödemeler faiziyle birlikte işverenden tahsil edilir. Kısa çalışma ödeneğinin reddedildiği hallerde gerekli belgelerle yeniden İŞKUR’a başvuru yapılabilir. Bazı işyerlerinde bazı çalışanlar, prim ödeme koşulunu sağlamadığı için talepleri İŞKUR tarafından reddedilebilir. Bu durumda da çalışanın prim şartı yerine getirildiği takdirde yeniden kısa çalışma ödeneğine başvuru yapılabilmektedir.

Yorum yapın

Avcılar Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Almak İçin Lütfen İletişime Geçiniz.

Ataköy 7-8-9-10. Kısım Mah. Çobançeşme E5 Yanyol Cd. Ataköy Towers A Blok No:109 AVCILAR / BAKIRKÖY / İSTANBUL

Call Now Button
ankara en iyi ingilizce kursu Avukat Tunc sudi tol Palma hukuk Avukat Ceyhun guvel Avukat Naci özkan Avukat Hakan mert Avukat Merve kolman Prodor Mustafa Kök Kayakocvib