Kiracıya İhtarname Çekildikten Sonraki Süreç Nasıl Devam Eder?

Kiracıya İhtarname Çekildikten Sonraki Süreç Nasıl Devam Eder?;Hemen hemen her durumda kiracıya ihtarname çekilip kira sözleşmesine aykırılığı gidermesi için en az 30 günlük süre tanınmalıdır. Bu 30 günün sonunda kiracıyı aykırılığı gidermezse;

  1. Yeni malik kiracıya 6 aylık bekledikten sonra tahliye davası açmalı,
  2. 10 yılı geçen kira sözleşmesinin bitmesine 3 ay kala ihtar çekilip, 3 ay sonra tahliye davası açabilir,
  3. Malik ihtiyaç sebebiyle çektiği ihtardan 6 ay sonra tahliye davası açabilir,
  4. Komşulara saygı gösterme borcuna uymayan kiracı için 30 günün sonunda ev sahibi sözleşmeyi derhal fesih edip tahliye davası açabilecektir. Ayrıca sözleşmeye aykırılık nedeniyle tahliye davası açmak için sözleşmenin feshedilmesine gerekte yoktur, sözleşme süresince de her zaman tahliye davası açma hakkı olacaktır.

İHTARNAME ÇEKİLDİKTEN SONRA KİRACI NE ZAMAN ÇIKAR?

Kiracının, kiraya veren tarafından kiralananı tahliye etmesi için çekilen ihtarnameye karşılık iki şekilde davranabilir. İlk olarak kiracının söz konusu ihtarnamede belirtilen tahliye sebeplerine karşı bir savunması olmaması sebebiyle kiralanan taşınmazı herhangi bir engel çıkartmadan boşaltması olacaktır. Bu durumda ortada bir uyuşmazlık olmayacağından kiracı sorunsuz evi tahliye etmiş olacaktır. İkinci olarak ise kiracı, ev sahibinin ihtarnamede belirtiği sebeplerin gerçek olmadığını düşünüyor ise kiralananı boşaltmayarak ev sahibinin dava açmasına sebebiyet verir ve kendisini mahkemede savunmak ister. Tahliye davası ev sahibi için olumlu sonuçlanırsa kiracı mahkeme kararını yerine getirerek, tahliyeyi gerçekleştirmek zorunda olacaktır.

KİRASINI DÜZENLİ ÖDEYEN KİRACI EVDEN NASIL ÇIKARTILIR?

Kirasını düzenli olarak ödeyen kiracıyı evden çıkarmak bir hayli zor olacaktır. Bu durumun bir istisnası kira sözleşmesinin 10 yılı geçmesi olacaktır. Kira sözleşmesi 10 yılı geçtiğinde, kiraya veren onuncu yılın içindeki son 3 ay ve 1 yıllık uzamalardaki son 3 ay içinde bildirimde bulunmak koşuluyla, sebepte bulunma zorunluluğu olmaksızın sözleşmeyi feshedebilecektir.

Farklı bir durum olarak diğer yazılarımızda bahsettiğimiz üzere malikin ihtiyacı sebebiyle ihtar çekilerek ya da yeni malik ihtarname çekerek ya da kiracının sözleşmeden doğan yükümlülüklerine aykırı davranması sebebiyle de kiracılar düzgün bir şekilde kira ödemesini yapsa bile evden çıkartılabilecektir.

Kiracıya İhtarname Çekildikten Sonraki Süreç Nasıl Devam Eder? konulu yazımızın sonuna gelirken; Avcılar Kira avukatı olarak da hizmet veren avukatlık büromuz kiracı ve ev sahiplerinin hukuki konularda bilgi alabilmesine olanak tanımaktadır. Ayrıca deneyimli avukatlarımız tarafından hukuki süreçlerin itinayla takibinin gerçekleştirilmesi ile, kiracı ve ev sahibi arasında oluşan anlaşmazlıklar hukuki alanda çözümlenerek sonuca bağlanabilmektedir.

Yorum yapın

İletişim Bilgileri

Akabe Mah. Yeniceler Cad. My Office A2 Giriş No: 408 Karatay/KONYA

Call Now Button
mersin avukat mersin avukat adana avukat izmir avukat konya avukat istanbul avukat Eskişehir boşanma avukatı