Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır ?

İş hayatında çalışan ve bu çalışma karşılığında ücret olarak değer alan kişiler işçi olarak tanımlanmaktadır. Dünya genelinde ve ülkemizde, işçi ve çalışanların hakları İş Kanunu ve ilgili ülkenin çalışma kanunları tarafından düzenlenmekte ve işçi hakları bu sayede korunmaktadır. İşçiler, çalışma hayatında iş yerlerinde belirli bir sözleşme temelinde çalışmaktadır. Ancak bazı durumlarda işçi ya da iş verenden kaynaklı olarak iş akdi sonlanabilmektedir. İşçinin askerlik, emeklilik ya da kadınlar için evlilik gibi zorunlu hallerde kıdem tazminatı hakkı elde edilebileceği gibi iş verenin iş akdini haksız yere fesih etmesi ile de kıdem tazminatı hakkı kazanılabilmektedir. Bu konuda en önemli konu işçinin ilgili iş yerinde en az 1 (bir) yıl çalışması gerekmektedir. Kıdem tazminatı nasıl alınır konusu iş hayatına devam eden ve bu konuda bilgi edinmek isteyen işçiler ve her kesimden çalışanlar için merak konusu olmaya devam etmektedir.

Kıdem tazminatının hangi koşullarda kazanılabileceği ile beraber kıdem tazminatı kaç gün içinde ödenir konusu da işçiler tarafından merak edilmekte olan bir konu olarak popülerliğini korumaktadır. Kıdem tazminatı, işçinin çalıştığı iş yerinden çıkartılırken ya da zorunlu hallerde ayrılması durumunda çalıştığı sürenin karşılığı olarak kendisine ödenmesi gereken para miktarıdır.

Kıdem Tazminatı Nedir Nasıl Alınır?

Kıdem tazminatının elde edilebilmesi için işçinin ilgili iş yerinde bir sene süre zarfında en az olarak çalışması gerekmektedir. Kıdem hakkı, işçilerin çalıştıkları süre zarfının işten ayrıldıktan ya da işten çıkartıldıktan sonra kendisine ödenecek ya da ödenmesi gereken bir ücrettir.

İlgili işçinin en az bir sene iş yerinde çalışmasının yanında ayrıca işçinin iş veren ile belirsiz süreli iş sözleşmesi temelinde sözleşme imzalamış olması ve bu şekilde çalışıyor olması gereklidir. Bu konu hakkında en çok merak edilen konu kıdem tazminatı nedir nasıl alınır başlığı birçok açıdan detaylara sahiptir.

İş veren, işçiye gerekli koşullar sağlanması ile kıdem tazminatı ödemesini yapabilmektedir. Kıdem tazminatı hakkını meydana getiren koşullar arasında iş verenin iş akdini haksız şekilde sonlandırması, işçinin sağlık durumu, askerlik ya da evlilik gibi durumların gündeme gelmesi, çalışanın emeklilik hakkının doğması, çalışanın emeklilik gün ile prim sürelerinin dolması gibi detay içeren konuların gündeme gelmesi ile kıdem tazminatı meydana gelmektedir.

Kıdem tazminatı nasıl alınır konusu benzer şekilde yukarıda detaylı olarak verilen koşul ve durumların gerçekleşmesi halinde iş veren tarafından işçiye ödenmektedir. Kıdem tazminatı hesaplanmasında ise işçinin kaç sene süre ile ilgili iş yerinde çalıştığı hesaplanır, bu hesaplama üzerinden işçinin en son kazandığı brüt maaş ile çarpılır ve vergi kalemleri gibi detaylı ücret kesintileri de hesaplanması ile elde edilen ücret tutarı kıdem tazminatı olarak işçiye ödenmektedir.

Kıdem Tazminatı Vergi İadesi Nasıl Alınır?

Kıdem tazminatı konusu özel bir ilgi alanı gerektirmektedir. Hem muhasebe hem de iş hukuku özelinde değerlendirilebilecek olan kıdem tazminatı konusunda bir de vergiler ile ilgili kalemler ve hesaplamalar vardır. Bu konu ile ilgili olarak kıdem tazminatı vergi iadesi nasıl alınır merak edilen bir konudur.

Kıdem tazminatı üzerinden kesilen gelir vergisi kesintisinin belirli bir yıl ve zaman aşımı prosedürü olsa da artık geçmişe dönük olarak kıdem tazminatından vergi kesintisi olan kişiler, bu konuda itiraz dilekçelerini Vergi Dairesi üzerinden ileterek kıdem tazminatlarındaki bu kesinti iadesini talep edebilmektedir.

Kıdem tazminatı nasıl alınır konusunda önemli bir nokta olan gelir vergisi kesintisi hem çalışan hem de tazminatından kesilen kişiler için önem taşımaya devam etmektedir.

İstifa edince tazminat alınır mı?

Çalışan kişilerin bir çoğu istifa edince tazminat alamayacaklarını düşündüklerinden sevmedikleri işlerde çalışmaya devam ederler. Fakat bilinenin tam tersi istifa eden kişi tazminat almaktadır.

Kıdem tazminatı almak için kaç yıl çalışmak gerekir?

Kıdem tazminatı almak için öncelikle 3600 prim gününü doldurmuş ve fiili olarak 15 yıl çalışması; ayrılacağı iş yerinde de en az 1 yıl çalışmış olması gerekmektedir.

Yorum yapın

İletişim Bilgileri

Akabe Mah. Yeniceler Cad. My Office A2 Giriş No: 408 Karatay/KONYA

Call Now Button
mersin avukat mersin avukat adana avukat izmir avukat konya avukat istanbul avukat Eskişehir boşanma avukatı