Kıdem Tazminatı Damga Vergisi Oranı

Kıdem tazminatı hakkında birbirinden farklı tanımlar mevcut olsa da genel olarak kıdem tazminatı, işçinin iş verene ve iş yerine olan bağlılığının, emeğinin çalışmasının ve sadakatinin ücret bağlamında bir karşılığıdır. Kıdem tazminatı İş Kanunu hükümleri arasında yer almaktadır ve işçinin lehine olan bir konum gözetilmektedir. İş Kanunu’nda altı çizilen iş akdi fesih halleri uyarınca en az bir yıl süre çalışma durumu olan işçiye ya da işçinin vefat etmesi durumunda işçinin hak sahibi ya da sahiplerine iş veren tarafından ödenmesi zorunlu olan bir paradır. İş sözleşmesinin devam etmesi halinde ise işçinin iş yerinde çalıştığı her geçen bir tam yıl için olmak üzere, iş veren işçiye 30 gün brüt ücreti üzerinden kıdem tazminatı hesabı yapılır ve elde edilen miktar da işçiye kıdem ödemesi olarak gerçekleştirilir. Kıdem tazminatı hesaplanmasında vergi kalemleri de önemlidir. Bu konuda merak edilen hususlardan birisi ise kıdem tazminatı damga vergisi oranı olarak ele alınmaktadır.

Kıdem tazminatı tavanı uygulaması ile beraber gelir vergisi matrahı ve kesintiler de bu hesaplama içerisine dahil edilmektedir. Alınacak olan kıdem tazminatı üzerinden genel düzeyde bir vergi kesintisi yapılmasa da damga vergisi uygulaması kıdem tazminatı özelinde uygulanmaktadır. Uygulanan bu oran ise binde 7,59 oranında gerçekleşmektedir.

Kıdem Tazminatı Damga Vergisi Oranı Nedir?

Kıdem tazminatı, işçilerin çalışma süreleri boyunca emeklerini güvence altına alan ve bu sürenin ücret mukabilinde değerlendirilmesi ile meydana gelen yasal bir haktır. Kıdem tazminatı elde etme ya da elde edememe durumları iş akdinin sonlanış biçimine ve şeklinde göre değişebilmekle beraber, bu konu hakkında her yeni güncel açıklama, sözleşmeli olarak çalışan milyonlarca işçiyi doğrudan ilgilendirmektedir.

Dolayısıyla kıdem tazminatı hesaplamalarında elde edilen tutar üzerinden ücret, sabit masraf kalemleri gibi kalemlerin düşmesi kıdem tazminatı hakkı olan kişileri bu oranların nereden geldiğini ve neden kaynaklandığını sorgulamaya yöneltmektedir. Kıdem tazminatı damga vergisi oranı nedir kıdem tazminatında kesilen kalemlerden biri olduğu için sıklıkla merak edilen bir konu başlığıdır.

Kıdem tazminatı damga vergisi oranı 2021 yılı için binde 7,59 olarak uygulanmaktadır. 2023 yılı için ise bu oranın güncellenmesi beklenmektedir. Kıdem tazminatından kesinti yapılan damga vergisi uygulaması ise genel olarak kıdem tazminatının vergi kesintisinin yapılmayacağı tutardan alınan vergidir. Bu konu ile ilgili olarak yıllık 5 farklı dilimde uygulanan gelir vergi dilimi için uygulanan damga vergisi için basit düzeyde bir hesaplama yapılmaktadır. İşten ayrılan ya da işten çıkarılan işçinin kıdem tazminatı kazanması halinde, tazminat hesaplaması hangi vergi diliminde olduğu ile başlanmaktadır. Bu hesaplamada işçinin girdiği vergi dilimi dışında kalan geliri üzerinden damga vergisi binde 7,59 olacak şekilde uygulanmaktadır.

İşçi Kıdem Tazminatı Damga Vergisi Oranı

İşçilerin temel hak ve yükümlülükleri arasında tanımlanan ihbar ve kıdem tazminatları temel olarak yasal hükümlerle güvence altına alınmıştır. Bu hükümler, kıdem tazminatının ve ihbar tazminatının belirli usullere göre hesaplanmasını ve gerekli ödemelerin yapılmasını gerektirmektedir.

Kıdem tazminatı, işçinin ilgili iş yerinde çalıştığı süre zarfını baz alırken en son kazanılan brüt ücretin üzerinden temel hesaplamalar yapılmaktadır ve bu durumda içinde bulunulan gelir vergisi dilimi de önemlidir. İşçi kıdem tazminatı damga vergisi oranı 2021 yılı için binde 7,59 oranında uygulanırken 2023 için güncellemeler beklenmektedir.

Kıdem tazminatı damga vergisi oranı işçi kıdemi üzerinden hesaplandığında gelir vergisi dışında kalan tutar üzerinden bir hesaplamaya tabi tutulmakta ve bu şekilde elde edilen tutar, işçiye kıdem tazminatı olarak ödenebilmektedir.

2022 damga vergisi oranı ne kadar?

2022 yılının damga vergisinde yeni bir güncelleme beklenmektedir.

Kıdem Tazminatı Nedir?

Kıdem tazminatı hakkında birbirinden farklı tanımlar mevcut olsa da genel olarak kıdem tazminatı, işçinin iş verene ve iş yerine olan bağlılığının, emeğinin çalışmasının ve sadakatinin ücret bağlamında bir karşılığıdır.

Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Kıdem tazminatı, işçinin ilgili iş yerinde çalıştığı süre zarfını baz alırken en son kazanılan brüt ücretin üzerinden temel hesaplamalar yapılmaktadır ve bu durumda içinde bulunulan gelir vergisi dilimi de önemlidir. İşçi kıdem tazminatı damga vergisi oranı 2021 yılı için binde 7,59 oranında uygulanırken 2023 için güncellemeler beklenmektedir.

Yorum yapın

İletişim Bilgileri

Akabe Mah. Yeniceler Cad. My Office A2 Giriş No: 408 Karatay/KONYA

Call Now Button
mersin avukat mersin avukat adana avukat Avukat Hakan mert izmir avukat libertas hukuk konya avukat istanbul avukat Eskişehir boşanma avukatı