KAMU DAVASININ AÇILMASININ ERTELENMESİ

Kamu davası, iddia makamı olan savcılığın suç fiilinin gerçekleşip gerçekleşmediği konusunda gerçeği ortaya çıkarmak amacıyla açtığı bir davadır. Bu doğrultuda savcı, şikâyete tabi olan suçlarda şikâyet hakkına sahip kişinin şikâyet etmesi üzerine, şikâyete tabi olmayan suçlarda ise kendiliğinden araştırma ve soruşturma yaparak delilleri toplamak da yeterli şüphe nedenleri de varsa bir iddianame ile mahkemeye dava açmaktadır. Hukuk sisteminde kural olarak ceza muhakemesi hukukunda ceza davasının mecburiliği ve kamusallığı mevcuttur. Yani bir suç fiili gerçekleştiğinde savcılık, araştırmak, delil bulmak ve dava açmak, ceza mahkemesinde açtığı davayı da neticeleninceye kadar takip etmek zorundadır. Savcılığın kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararı, kamu davasının mecburiliği ilkesinin istisnasıdır.

Bir kamu davası açmak için yeterli şüphe olduğu halde, iddianameyle kamu davası açmak yerine, cumhuriyet savcısının beş yıl süreyle şüpheli hakkında dava açmayı ertelemesine kamu davasının ertelenmesi denilmektedir.  Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 171/2 kanun düzenlemesinde ifade edilmiştir. Savcılık kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararı verdikten sonra, şüpheli hakkındaki soruşturma beklemekte, şüpheli kişi erteleme süresi boyunca gözlemlenmektedir.

Kamu davasının ertelenmesi kararının belirli şartları bulunmaktadır. Bu şartlar CMK 171/2-3’de düzenlenmiştir. Bu kararın uygulanabilmesi için hem sanığın ya da şüphelinin koşulları, hem de suç fiiline ilişkin koşullar birlikte geçekleşmelidir. Bu kararın hükümleri de CMK 171/6 düzenlemesinde belirtilmiştir. Buna göre kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararı, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek ya da örgüte üye olmak ile örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlar, bir kamu görevlisi tarafından görevi gereği ya da kamu görevine karşı görevinden dolayı gerçekleştirilen suçlar ile asker kişiler tarafından gerçekleşen askeri suçlar, cinsel dokunulmazlığa karşı gerçekleşen suçlar hakkında uygulanmamaktadır. Şüpheli ya da sanık ile suç fiiline ilişkin tüm koşullar uyuştuğunda, Cumhuriyet savcısı kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verir ve bu kararını kuruma özgü sisteme girmektedir.

Kamu Davasının Açılmasının Ertelenmesi Kararına İtiraz Dilekçesi Örneği

Kamu Davasının Açılmasının Ertelenmesi Kararına İtiraz dilekçe ile yapılmaktadır. Özensizce hazırlanan bir itiraz dilekçesinin istenilen neticeyi sağlayamayacağı unutulmamalıdır.  Bunun için dikkatli, özenli ve amaca uygun bir itiraz dilekçesi yazılmalıdır. İfade edilecek somut olaya ilişkin olmalıdır. Dilekçenin içeriğinde deliller ve gerekli bilgiler açık ve net bir şekilde anlatılmalıdır. İtiraz nedenleri, hukuki sebepler ve talep edilen şey mutlaka dilekçede yer almalıdır. Bunlara ek olarak itiraz edenin yani dilekçeyi yazan kişinin adı, soyadı, adresi, varsa vekilinin adı soyadı ve dilekçeyi yazanın imzası mutlaka doğru ve eksiksiz şekilde olmalıdır. Aksi durumda dilekçe de bulunan eksiklikler ve yanlışlar nedeniyle hak kayıpları olabilecektir. İstenmeyen, olumsuz sonuçlar olmaması adına itiraz dilekçesinin alanında uzman bir ceza avukatından yardım alarak yazmak doğru olacaktır.

İlginizi çekebilir: Güvenlik Soruşturması Ne Kadar Sürer ?

Yorum yapın

Avcılar Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Almak İçin Lütfen İletişime Geçiniz.

Ataköy 7-8-9-10. Kısım Mah. Çobançeşme E5 Yanyol Cd. Ataköy Towers A Blok No:109 AVCILAR / BAKIRKÖY / İSTANBUL

Call Now Button
ankara en iyi ingilizce kursu Avukat Tunc sudi tol Palma hukuk Avukat Ceyhun guvel Avukat Naci özkan Avukat Hakan mert Avukat Merve kolman Prodor Mustafa Kök Kayakocvib