Kamu davaları, temelde toplum düzeni ile alakalı bir konu olarak ele alınmaktadır. Toplumun kamu düzeni, genel ahlak, kamu sağlığı gibi durumlarda suç unsuru teşkil edildi ise kamu ya da devletin zarar görmesi durumunda açılan davalar kamu davası olarak bilinmektedir. Söz konusu bu sulun cezalandırılması ise cumhuriyet savcılık makamı tarafından kamu adına açılan davalar kamu davası nedir sorusunun cevabı olarak değerlendirilmektedir.
Ortaklığın giderilmesi davası nedir konusundan farklı olarak kamu davalarında suç unsuru teşkile den durumlarda ilgili savcılık makamı, suç unsuru hakkında inceleme başlatarak adli kovuşturma süreçleri hız kazanabilmektedir. Kamu davasının açılma takdiri ise Cumhuriyet savcılığı makamındadır.
Kamu Davasına Giren Suçlar Nelerdir?
Kamu davasının açılması için dilekçe sunma ya da talep etme gibi bir eyleme gerek olmadan ilgili savcılık makamında gerekli adımlar atılabilmektedir. Kamu davası kamunun düzeni bozulma ya da devleti zarara uğratma gibi konularla doğrudan ilgili olduğundan suç unsuru teşkil eden bazı konularda talep edilmesine gerek kalmadan açılabilmektedir. Bu durumda kamu davasına giren suçlar nelerdir merak edilen bir konu olabilmektedir.
Kamu davası nedir tanımı gereği kamu düzenine karşı işlenen ya da suç unsuru tespit edilen durumlarda görülebilen davalar arasında yer almaktadır. Bu suçlar kapsamında ise;
- Anayasal suçlar,
- Nitelikli dolandırıcılık,
- Çocuk düşürme,
- Kasten öldürme,
- Uyuşturucu ticareti olarak görülmektedir.
Hakkında Kamu Davası Açılan Kişiye Ne Ad Verilir?
Kamu davaları, kapsamı ve görülme süreci gereği diğer davalardan biraz daha farklı ele alınmaktadır. Bu nedenle hem dava süreci hem de inceleme süreci farklılaşmaktadır. Suç unsuru tespit edilen kişiye karşı dava açılabilmekle beraber, şüpheli olarak adlandırılan kişi hakkında dava sürecinde farklı adlandırmalar söz konusu olabilmektedir. Hakkında kamu davası açılan kişiye ne ad verilir kamuoyu tarafından merak edilen bir konudur.
Kamu davası nedir açıklandığına göre bu davalarda suçu incelenecek olan kişi şüpheli kişi ya da sanık olarak tanımlanmaktadır. Suç unsuruna dair delil toplama sürecinde bu kişiye şüpheli kişi denilirken, deliller kamu davasının açılmasına yeterli imkan tanıyorsa bu halde ilgili kişi artık sanık olarak adlandırılmaktadır.
Kamu Davası Ne Kadar Sürer?
Kamu davaları içeriği gereği diğer dava süreçlerinden farklı şekilde ilerleyebilmektedir. Temelde toplumsal düzene, devlete ve kamuya yönelik işlenebilen suçlara ilişkin talep edilmeden açılan davalar olarak ele alınmaktadır. Bununla beraber talep ya da istem sonucu da kamu davaları görülebilmektedir. Kamu davaları ile ilgili olarak en çok merak edilen konu başlıklarından birisi ise kamu davası ne kadar sürer şeklinde olmaktadır.
Kamu davası nedir denildiğinde zamanaşımı istisnai durumlar arasında kabul edilmektedir. Zamanaşımı durumunun haricinde ise kamu davalarına ilişkin belirli bir zaman belirtmek pek mümkün olmayabilir. Çünkü delillerin toplanması, dava açılması ve dava sürecinde tanıklık, delil sunulması ve yeni gelişmeler nedeni dava süreci değişkenlik göstermektedir.
Kamu Davası Açma Yetkisi Kime Aittir?
Kamu davaları talep sonucunda açılabileceği gibi herhangi bir durumda suç teşkil eden eyleme ya da duruma ilişkin talep gerekmeksizin dava açılabilmektedir. Kamu davası açma yetkisi kime aittir denildiğinde de bu yetki Cumhuriyet Savcılığına aittir.
Kamu davası nedir kamu zararına oluşabilecek durumlara ilişkin açılan bu davalarda Cumhuriyet Savcılık makamı, suç unsuruna yönelik araştırmaları yürütmektedir. Bu süreç sonunda ise dava açılmasına yeterli delil ve zemin oluştu ise dava açılabilir ve dava süreci başlayabilmektedir. Aynı şekilde bu davalarda yine Cumhuriyet savcısı, kovuşturmaya yer olmadığına yönelik karara da varabilmektedir.
Kamu davasında ne ceza verilir?
Suçun durumuna göre adli para cezası veya hapis cezası gibi yaptırımlar uygulanmaktadır.
Kamu davası hangi durumlarda düşer?
Zaman aşımı süresi gibi verilen süreler dolmuşsa kamu davası düşer.
Kamu davası ne demek?
Savcılığın bir suçun işlenip işlenmediğine dair delillerin toplanıp olayın aydınlatılması için açtığı davadır.
Küçükokka Hukuk Bürosu kurulduğu andan bu yana Ceza Hukuku, Aile Hukuku, Uluslararası Hukuk, Tazminat Hukuku, İş Hukuku, İcra İflas Hukuku, Gayrimenkul Hukuku ve Tüketici Hukuku başta olmak üzere hukukun her alanında hizmet vermekte olup, seçkin şahıs ve şirketleri temsil etmektedir.