Boşanma sonrasında çocuğun velayeti anne ya da babaya verilmektedir. 18 yaş altı çocuğun eğitimi, sağlığı, bakımı ve tüm himayesi velayeti alan ebeveyne aittir. Ancak eğitim, bakım ve diğer giderlerinden yalnızca velayeti alan ebeveyn değil, velayeti kendisine verilmeyen ebeveyn de sorumludur. Bu nedenle velayeti kendisinde olmayan anne ya da baba da çocuğun her türlü bakımına, eğitimine ve ihtiyacına destek olması gerekmektedir. Çocuğun velayeti kendisinde olmayan eşin, çocuğun bakım masrafları için ödemek zorunda olduğu nafaka türüne iştirak nafakası denmektedir. Hâkim tarafından herhangi bir talep olmadan da hükmedilen bu nafaka ergin olmayan çocuk lehine verilmektedir. İştirak nafakasının hükmünde eşlerin kusur durumlarının önemi yoktur.
İştirak Nafakası Nasıl Hesaplanır ?
İştirak nafakası hükmü verilirken matematiksel bir hesaplamadan ziyade çocuğun yaşı, eğitim durumu, günün ekonomik koşulları ve ebeveynlerin sosyal ve ekonomik durumları dikkate alınarak hesaplanır. Hâkim bu durumları değerlendirerek ve çocuğun da ihtiyaçlarını göz önüne alarak nafaka miktarını belirler. Söz konusu durumlara istinaden ilköğretim çağında olan bir çocuk ile lise ya da üniversitede okuyan bir çocuğun, ekonomik durumu iyi olan ebeveynin velayetinde olan ya da ekonomik zorluklar yaşayan ebeveynin velayetinde olan çocuğun ihtiyaçları aynı olmayacağından nafaka miktarları da farklı olacaktır. Hâkim medeni kanunun 182/3 maddesine göre, karar verilen iştirak nafakasının ilerleyen yıllarda ne miktarda arttırılacağına dair kararı bildirebilir. Gelecek yıllarda tarafların mali durumlarında yaşanan değişimler nedeniyle nafaka borçlusu ya da nafaka yükümlüsü nafaka uyarlama davası açabilmektedir. Alanında uzman bir avukat ile iş birliği yapmak için Nafaka Avukatlarıı Konya bürosu iletişime geçebilirsiniz.
İştirak Nafakası Ne Zaman Sona Erer ?
Boşanma sonrası çocukların mağduriyetlerini önleme ve çocuğun iyi şartlarda yetiştirilmesini sağlamak amacıyla hükmü verilen iştirak nafakası çocuğun 18 yaşını doldurup, ergin olmasına kadar devam etmektedir. Çocuğun ergin olması, mahkeme kararı ile ergin olması, evlenmesi ve nafaka borçlusunun vefatı dolayısıyla sona erer. Ancak çocuk ergin olduktan sonra da eğitim hayatına devam ediyor ise eğitim süresince ödenme yükümlülüğü devam etmektedir. Ödenecek bu nafaka yardım nafakası olarak sürdürülür. Çocuğun velayetinin değişmesi durumunda ise velayet sahibi ile nafaka yükümlüsünün örtüşeceğinden iştirak nafakası verme yükümlülüğü ortadan kalkmaktadır. Bunlara ek olarak nafaka yükümlüsünün vefatı durumunda veya çocuğun evlatlık verilmesi durumunda da iştirak nafakasının yükümlülüğü sona ermektedir.
İştirak Nafakası Dilekçe Örneği
İştirak nafakası dilekçesi boşanma davası dilekçesi ile birlikte yazıldığı gibi tek bir dilekçe ile birlikte iki talepte de bulunulabilir. Dilekçe yazılırken Hukuk Mahkemesi Kanununda belirlenen kurallara dikkat edilmeli, eksik bir husus olmadan yazılmalıdır.
İlginizi çekebilir: İftira Suçu
Küçükokka Hukuk Bürosu kurulduğu andan bu yana Ceza Hukuku, Aile Hukuku, Uluslararası Hukuk, Tazminat Hukuku, İş Hukuku, İcra İflas Hukuku, Gayrimenkul Hukuku ve Tüketici Hukuku başta olmak üzere hukukun her alanında hizmet vermekte olup, seçkin şahıs ve şirketleri temsil etmektedir.