İstifa Eden İşçi Kıdem Tazminatı Alabilir Mi Yargıtay Kararı

İşçi hakları temel alındığında İş Kanunu, olabildiğince işçi ve çalışan haklarının lehte kullanılması ve elde edilebilmesi için gerekli olan hükümlere yer vermektedir. Anca işçinin, istifa sonucu işten ayrılmasında talep edebileceği kıdem tazminatı hükmü olmaması bazı durumlarda zorlayıcı halleri meydana getirebilmektedir. İşçinin işinden istifa etmesine dair bir hüküm olamasa da bu konu ile ilgili istisna durumların olması halinde kıdem tazminatı istemi gerçekleşebilir ve işçi, istifa etse dahi bu istisna durumlarına bağlı olarak kıdem tazminatını alabilmektedir. Bu konu hakkında başvurulabilecek önemli bir kaynak da istifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir mi Yargıtay kararı olabilmektedir. Yargıtay, işçi haklarına bağlı olarak İş Kanunu kapsamında yer almayan bazı durumlarda emsal kararları alabilmekte ve içtihat uygulaması yapabilmektedir.

Belirli süreli iş sözleşmesi kıdem tazminatı Yargıtay kararları gibi önemli bir şekilde ele alınan istifa sonucu kıdem tazminatı istemleri, temelde işçinin iş veren ya da iş nedeni ile yaşamış olabileceği baskı, haksızlık, zorunluluk ya da mağduriyet durumları özelinde ele alınabilmekte ve detaylı araştırmalar ile bulgular neticesinde bu tarz bir karara varılabilmektedir.

Bu kararlar arasında ilk başta yer alanı işçinin iş yeri ya da iş vereninden kaynaklı olarak baskı ortamında yer almasıdır. Eğer işçi iş ortamından ya da iş vereninden kaynaklı bir baskı ortamında, istifa etmeye zorlanır ya da yönlendirilir ise Yargıtay kararları uyarınca, mahkeme işçiye kıdem tazminatı verileceği yönde yorumlanabilmektedir.

Çünkü işçi, bu baskı unsurları nedeni ile işinde başarılı olamayacak, bu halde ise hayatın olağan akışının aksaması olarak değerlendirilmesi ile işçinin haklı olarak kıdem tazminatı alabileceğine dair bir sonuç elde edilmektedir. Bir diğer emsal karar ise işçinin istifa dilekçesini muğlak ifadelerle, haklı gerekçe sunmadan sunması durumudur.

İşçinin gerçek istifa nedenleri araştırılarak eğer işçinin mağduriyet yaşadığı durum ve koşullar oluşmuş ise ve bu durum da mahkemece ispat edilirse, mahkeme işçi lehine olacak şekilde kıdem tazminatı ödemesine ilişkin karar verebilmektedir.

Kendi İsteğiyle İşten Ayrılan Tazminat Alabilir mi 2023

Çalışan kişiler bazı özel durumlarda iş akdini tek taraflı olarak fesih ederek, iş yerlerinden ayrılmak durumunda kalabilir. Bu durumda İş Kanunu uyarınca kıdem tazminatı ödenmemektedir. Ancak bu konuda bazı istisnalar söz konusu olabilmektedir.

İşçi, eğer, sağlık ya da özel bir zorunluluktan dolayı iş akdine son veriyor ise ya da iş yerindeki baskı ve huzursuz ortam nedeni ile beraber istifa etmek tek seçenek ise o halde istisnalar dikkate alınarak işçiye kıdem tazminatı ödenmesine ilişkin karar verilebilmektedir. Kendi isteğiyle işten ayrılan tazminat alabilir mi 2023 sorusu, çalışan kişilerde merak uyandırmaktadır. Çünkü bu istisnalar arasında evlilik ve de askerlik gibi zorunlu durumlar da yer almaktadır.

İstifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir mi Yargıtay kararı da bu konu hakkında işçi lehine kararlar alabilmekte, bu halde işçinin zorunluluk ya da isteği dışında işten ayrılması durumunda kıdem tazminatı ödemesi yapılabilmektedir.

İstifa Eden İşçiye Kıdem Tazminatı Ödenirse Ne Olur?

İşçinin sahip olduğu haklar arasında en önemli ve kazanılmış haklardan biri olan kıdem tazminatı konusu, bazı durumlarda elde edilemeyebilir. İstifa durumu kıdem tazminatının uygulanmadığı konulardan biridir. Ancak işçinin zorlu bir durumda olması ve ayrılmak zorunda kalması halinde haklı bir gerekçe var ise bu ödeme tarafında yapılabilmektedir. Bu durumda ise istifa eden işçiye kıdem tazminatı ödenirse ne olur sorusu merak edilmektedir.

İstifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir mi Yargıtay kararı söz konusu tazminat hakkında işçi lehinde bir konumda yer almakta ve istisna hallerinde işçilerin kıdem tazminatı alma hakkını iddia edebileceğine kanaat getirmektedir.

Bir işyerinden tazminat nasıl alınır?

Bir işçini iş yerinden tazminat alabilmesi için birden fazla kural vardır. Öncelikle SSK’lı olarak çalışmalı, kesintiye uğramadan 1 yıl çalışmalı ve sözleşmesinin belirsiz olması gerekmektedir.

5 yıl çalışan istifa ederse tazminat alır mı?

Bilinenin aksine istifa eden kişi evet tazminat alabilir.

“İstifa Eden İşçi Kıdem Tazminatı Alabilir Mi Yargıtay Kararı” üzerine bir yorum

  1. Merhaba son soruda 5 yıl çalışan kıdem tazminatı alabilir mi diye sorunun cevabı evet alabilir diye cevaplanmış.Peki 5 yıl çalışanın kıdem tazminatı almasının sartlati nedir acaba?İyi calismalar

    Yanıtla

Yorum yapın

Avcılar Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Almak İçin Lütfen İletişime Geçiniz.

Ataköy 7-8-9-10. Kısım Mah. Çobançeşme E5 Yanyol Cd. Ataköy Towers A Blok No:109 AVCILAR / BAKIRKÖY / İSTANBUL

Call Now Button
ankara en iyi ingilizce kursu Avukat Tunc sudi tol Palma hukuk Avukat Ceyhun guvel Avukat Naci özkan Avukat Hakan mert Avukat Merve kolman Prodor Mustafa Kök Kayakocvib