Hamileyken İşten Çıkarma

Hamileyken İşten Çıkarma; İşçilerin özel sektör ve sözleşme mukabilinde çalıştığı durumlar bazı hak ve sorumlulukları vardır. Söz konusu hak, sorumluluk ve yükümlülükler, İş Kanunu güvencesi ile yasal olarak korunduğu gibi sözleşme ile de hem iş veren hem de işçi tarafından güvence altına alınmaktadır.

İş sözleşmesi, işçilerin bazı haklarını yazılı beyan altına alan bağlayıcı bir özelliktedir. Buna benzer şekilde iş verenin de iş sözleşmesini fesih yetkileri tanımlanmaktadır. İş veren bazı durumlarda ihbar dahi kullanmadan iş sözleşmesini feshetme yetkisine sahiptir. Ancak bu durum, iş veren tarafından gerekçesi olan ve haklı nedenler gerçekleştiğinde ele alınabilir. Aksi halde haksız ve geçersiz bir nedenden dolayı sözleşmenin feshi durumu, işçinin iş veren aleyhinde dava açmasına kadar varabilen bir süreci başlatmaktadır. Bu konuda en çok merak edilen konular arasında bu başlık yer almaktadır.

Tazminatsız işten çıkarma durumuna benzer şekilde çok merak edilen hamilelik durumu, iş verene tanımlanan bir hak değildir. Yani çalışanın hamile olması, işten çıkarma için geçerli ve haklı bir neden oluşturmamaktadır.

Bu konuda genellikle hamile çalışanların sağlık durumu yaşama ihtimalinden dolayı iş yerinde verimsiz olabileceği, hamilelik durumunun yaratabileceği diğer etkenlerin dikkate alınarak iş verenin hamile çalışanı işten çıkarması ile sonuçlanabilmektedir.

Ancak iş veren bu durumda genellikle ceza almak istemediği için hamile işçinin işten çıkarılması için farklı nedenler öne sürmektedir. Bu konuda çalışan hakları bakımından yasal zeminin iyi bilinmesi tavsiye edilmektedir.

Hamileyken İşten Çıkarılma Tazminatı

Hamileyken işten çıkarılma durumu, çalışan kişiler için ciddi düzeyde hak kayıplarına neden olabilmektedir. Genel olarak işten çıkarma prosedürü iki şekilde gerçekleşebilmektedir. İlk yöntem haklı nedenlerle ve ikincisi ise gerekçeli şekilde iş sözleşmesinin feshidir.

Hamile kişilerin işten çıkarılması ile ilgili olarak kanun hükümlerinde bu kapsamda bir madde bulunmamaktadır. Dolayısı ile çalışanın hamile olması, sözleşmenin feshi için bir neden değildir. Ancak bu konuda dikkat edilmesi gereken husus hamile kişinin işten çıkarılma nedeninin hamile olması değil, faklı bir nedenden kaynaklı olarak işten çıkarılmasıdır.

Kısacası hamile çalışanın fesih nedeni oluşturacak bir davranışta bulunması sözleşmenin feshi için yeterli olacaktır. İş veren nezdinde ise hamileyken işten çıkarılma tazminatı bu konu ile alakalı olarak hükümlere bağlanabilmektedir.

Hamileyken işten çıkarma durumu iş veren açısından bazı yaptırımların uygulanması ile sonuçlanabilmektedir. Bu durumda hamile işçi, iş veren nezdinde işe iade davası açabileceği gibi bu davanın kararı da değişiklik gösterebilmektedir.

Eğer sözleşme feshi gerekçesiz ve haksız yere uygulandı ise işçinin çalıştırılmadığı sürenin maaş hesabı yapılarak işçiye tazminat olarak verilir. İşe iade koşulları da buna bağlı olarak yerine getirilmez ise 4-8 ay aralığında bir ücret de işçiye yine tazminat olarak verilmesine karar verilebilmektedir.

Hamile Kadını İşten Çıkarma Cezası

İş Kanunu uyarınca, hamile olan bir çalışanın gebelik durumundan ötürü, işten çıkarılması haklı bir durum değildir. Ancak iş veren nezdinde bu durum dolaylı olarak ele alınabilmektedir. Doğrudan hamilelik işten çıkarılma nedeni olmasa da hamile çalışanın dolaylı davranışları ya da iş verimliliğinin düşük olması işten çıkarılmaya neden oluşturabilmektedir. Bu durumda iş veren için hamile kadını işten çıkarma cezası mevzu bahis olabilmektedir.

Hamileyken işten çıkarma durumunda iş veren için tazminat cezası öngörülen cezalar arasında yer alabilmektedir. İşe iade davası sonucunda hem işçinin işten ayrı kaldığı sürelerin tazminatı hem de işe iade yapılmaz ise bu zaman aralığı da para karşılığında ödenmesi cezası, iş verene uygulanabilmektedir.

Hamile kadın işten çıkarsa tazminat alır mı?

Hamilelik ve doğum sebepleri ile işten ayrılma istifa sayıldığından tazminat alınamamaktadır.

Doğum izninde olan işçi işten çıkarılabilir mi?

Kişi izinde olduğu için işten çıkarılması söz konusu değildir.

Hamile olduğunu işyerine ne zaman söylenir?

Hamile olduğunu öğrendiği günden itibaren doktordan alacağı belge ile iş yerine bildirmelidir.

“Hamileyken İşten Çıkarma” üzerine bir yorum

  1. Çok saçma bir düzen hamilelik için aylarca is yerinden ayrılıyor eee benim işimi kim yapacak yerine birini koymalıyım yoksa işimin düzeni bozulacak bozulmasin diye hadi yeni birini aldim hamilelik doğum izni bitti geri gelmek istedi yeni aldığım elemana yazık değilmi bu sefer onu göndermem gerek sistem hatalı hep iş sahiplerine yüklenip dursunlar

    Yanıtla

Yorum yapın

İletişim Bilgileri

Akabe Mah. Yeniceler Cad. My Office A2 Giriş No: 408 Karatay/KONYA

Call Now Button
mersin avukat mersin avukat adana avukat izmir avukat konya avukat istanbul avukat Eskişehir boşanma avukatı