Evlilik birlikteliğinin sonlaması ile beraber, Türk Medeni Kanunu’nda belirlenen şartların oluşması sonucu, nafaka sorumlusu olan kişi ya da kişilerin ödemesi gereken, belirtilen kişilerin asgari düzeyde geçinmesini sağlayacak olan , miktarı ve şartları hakim tarafından belirlenen tutara nafaka denir. Erkek hangi hallerde nafaka ödemez ? sorusunu daha detaylı inceleyeceğiz. Önce nafaka türlerinden bahsedelim. Tedbir, iştirak, yoksulluk, yardım olmak üzere dört çeşit nafaka vardır.
Tedbir Nafakası
Boşanma davası açılmadan ya da boşanma davası esnasında eşin ve reşit olmayan (18 yaş altı) çocukların geçimini idame ettirmesini sağlamak için verilen nafaka türüdür.
İştirak Nafakası
Boşanma davası sonuçlandığında çocuğun velayeti üstünde olmayan eş aleyhinde hükmedilen çocuğun giderlerine katkı sağlaması amacı ile bağlanan bir nafaka türüdür.
Yoksulluk nafakası
Evlilik birlikteliğinin sonlanması ile birlikte yoksulluğa düşecek eşin lehine ve diğer eşin aleyhine verilen kararla bağlanan nafaka türüdür.
Yardım nafakası
Evlilik birlikteliği ile ilgisi olmayan, bir kişinin yardım etmez ise fakirliğe düşecek olan kan hısımlığı, alt soy ya da kardeşlerine ödenen bir nafaka türüdür.
Erkekler hangi hallerde nafaka ödemez sorusunun cevabını nafaka türlerine göre açıklayabiliriz.
Tedbir nafakası; evi geçerli nedenlerle terk eden eş ( aldatma, uyuşturucu bağımlılığı, şiddet sebepleri) tedbir nafakası isteyebilir. Bir boşanma davası açılmamış olması gerekir. Eğer bu nafakaya boşanma davası başlamadan karar verilmiş ise boşanma davası esnasında hakimin vereceği yeni karara kadar tedbir nafakası kararı devam eder. Tedbir nafakası talebinde fiilen boşanılmış olması ya da boşanma isteme şartı yoktur. Ayrı yaşamaya başlayıp boşanmadan da tedbir nafakası talep edilebilir.
İştirak nafakası; reşit olmayan çocukların geçimlerine katkıda bulunmak üzere velayeti almayan eşin ödediği bir nafaka türüdür . Çocuğun ya da nafaka ödeyen tarafın vefatı, çocuğun 18 yaşın yaşına gelmesi ya da iştirak nafakası isteyen tarafın vazgeçmesi ile sona erer.
Yoksulluk nafakası; boşanma sonucu maddi sıkıntıya düşecek olan eşe ödenir. Erkek hangi hallerde nafaka ödemez diye düşünüldüğünde şu gerekçelerle nafaka ödenmez:
- Boşanma sonucu eşin maddi yoksunluğa düşmemesi
- Kira geliri ya da emekli maaşı gibi ekstra gelir sahibi olması
- Ayrıca kadının nafaka alırken kendi rızası ile iş akdi fesh edilmişse,
- Kadın başka birisi ile evlenmiş ya da beraberlik yaşıyor ise nafaka ödenmez.
-Nafaka ödemesi istenilen eşin düzenli bir işi ya da bir geliri yok ise bu durumda da nafaka verilmesine hükmedilmez.
Erkek hangi hallerde nafaka ödemez sorusunun cevabı ile ilgili diğer ayrıntılar şunlardır;
- Boşanma davası sonucu verilen nafaka hükmü ile ilgili eksik bilgiden kaynaklı bir yanlışlık var ve bu yanlış kararla ilgili taraflar belirlenen sürede düzeltme yoluna başvurmamış ise nafaka verilmez.
- Evlilik birlikteliğinde kadının zinası erkek tarafından ispatlanmış ise nafaka verilmez.
- Boşanma esnasında kusurlu olan ve evlilik birlikteliğinin sona ermesine sebep olan taraf nafaka ve tazminat talep edemez.
- Nafaka talep eden eşin gelir ve malvarlığı, nafaka ödemesi istenen eşe göre fazla ise nafaka talep edemez.
Erkek hangi hallerde nafaka ödemez sorusu düşünüldüğünde yoksulluk nafakası ve iştirak nafakasının ayrıntılarına dikkat edilmelidir. Çünkü iki nafaka tanımı birbirine karıştırılmaktadır. Yoksulluk nafakası bağlanması için çocuk sahibi olunması ya da çocuğun velayetinin alınmış olması gerekmez. İştirak nafakasında temel amaç, çocuğun giderleri için kullanılmak üzere velayeti alan eşe katkıda bulunmaktır.
Erkek hangi hallerde nafaka ödemez ? Nafaka alan tarafın evlenmesi, maddi yoksunluğun sona ermesi, taraflardan birinin vefatı, nafaka alan tarafın evlilik dışı beraberlik yaşaması ve haysiyetsiz bir yaşantı sürmesi durumlarında verilmekte olan nafaka kesilir.
Küçükokka Hukuk Bürosu kurulduğu andan bu yana Ceza Hukuku, Aile Hukuku, Uluslararası Hukuk, Tazminat Hukuku, İş Hukuku, İcra İflas Hukuku, Gayrimenkul Hukuku ve Tüketici Hukuku başta olmak üzere hukukun her alanında hizmet vermekte olup, seçkin şahıs ve şirketleri temsil etmektedir.
Eşimle iki senedir ayrı yaşıyorum kendisi yabancı uyruklu ama Türk vatandaşlığına geçti akciğer kanserine yakalandım içime ata ata eşim kirgisistanda ikamet etmekte şuan Rusya Moskova’da yaşıyor Türkiye’de yaşamak istemedigini söyleyerek terk edip gitti beni boşanmak istiyorum ama nafaka ödemekte istemiyorum ne yapmam gerek
Genel olarak son zamanlarda verilen hükümlerde nafaka hükmü çok yersizmis gibi gelmeye başladı.. Anayasanın eşitlik hükmünün ihlali ve devletin vatandaşa karşı sorukluluktan kaçmak için uydurduğu bir iş olarak önümüze çıkmaya başladı..
Kadınlar bu nafaka olayını genelde kötüye kullanıyorlar ve çok istismar edilir oldu..Böyle devam ederse bu hak uygulamaların sonucu Aile facialati ve cinayetler artarak devam edecek ve tek sorumlusu devletin vatandaşa karşı sorunsuz davranması olacak