Emeklilik Kıdem Tazminatı Hesaplama

İşçi olarak çalışan kişiler, iş veren ile yaptıkları sözleşme sayesinde bazı temel hak ve yükümlülüklere sahip olmaktadır. Bu haklar arasında yer alan kıdem tazminatı, İş Kanunu tarafından korunmakta ve ülkemizde de özel sektör çalışan sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Kıdem tazminatı, belirli durumlarda işçilerin iş verenden alabileceği önemli bir haktır. Son yıllarda kıdem tazminatı ile ilgili dönüm noktası olabilecek emsal kararlar alınsa da temelde İş Kanunu, çalışan işçinin lehine olmak üzere işletilmektedir. Buna göre kıdem tazminatı hangi durumlarda alınır konusuna açıklık getirmek gerekmektedir.

Kıdem tazminatı konusunda işçilerin hak iddia edebileceği bazı özel durumlar olabilmektedir. Emeklilik durumu, kıdem tazminatı hakkında kazanılabilecek haklar arasında yer almaktadır. Bu halde emeklilik kıdem tazminatı hesaplama durumunun bazı özel bilgilere gereksinimi vardır. Bu bilgiler arasında işçinin sigortalı olarak iş günü süresini doldurması ve prim ödemesini tamamlaması ile değerlendirilen bir süreçtir.

Her ne zaman işçi yaş koşulunu tamamlayamasa dahi, prim ve sigorta gününü tamamladığı takdirde kıdem tazminatını alarak emeklilik nedeniyle işten ayrılma hakkını elde edebilmektedir. Emeklilik yoluyla kıdem tazminatına hak kazanma durumu, işçinin emeklilik prim günü dolması itibari ile başlamaktadır. Dolayısı ile emeklilik kıdem tazminatının hesaplanması durumu, emekliliğe hak kazandığı güne kadar olan son iş yerindeki çalışma süreci ele alınarak hesaplanabilmektedir.

Emeklilik Nedeniyle Kıdem Tazminatı Hesaplama

Emeklilik, sözleşmeli olarak çalışan işçilerin hak iddia edebileceği bir sosyal statüdür. Emeklilik durumu ile beraber kıdem tazminatı da işçiye verilebilmektedir. Kıdem tazminatının emeklilik yolu ile kazanılması, işçinin sigorta iş günü ve prim ödemelerini, gerekli kota kapsamında doldurması ile ilgilidir.

Bu kapsamda işçi, emeklilik yaş şartını sağlayamasa dahi, ilgili prim ve sigorta günlerini doldurması halinde emeklilik nedeni ile kıdem tazminatı almaya hak kazanmaktadır. Emeklilik nedeniyle kıdem tazminatı hesaplama konusu, bazı detayları gerektirmektedir.

Emeklilik yolu ile kıdem tazminatına hak kazanan kişilerin yerine getirmesi şartlar, yasa temelinde tanımlanmış ve iş vereni de mağdur etmeyecek şekilde düzenlenmiştir. Bu konu ile ilgili olarak emeklilik şartını sağlayan işçi, emekli olmak istediğine dair iş verene ihbar süresini bildirmelidir.

Emekli olma şartını sağladığında ve emekli olmaya karar verdiğinde bu iradesini, iş verene bildirmelidir. Bununla beraber emeklilik durumu ile ilgili gerekli detay belgelerini de ilgili SGK kuruluşundan alarak iş verene bu belgeleri ibraz etmelidir.

Emeklilik kıdem tazminatı hesaplama emeklilik için kıdem tazminatında bulunacak kişinin prim ve sigortalılık gün sayısı ile ilgilidir. Bu durumda SGK hükümleri ele alınmaktadır. 1999 yılı öncesi SGK girişi olan kişiler için 15 yıl ve 3600 gün prim günü; 1999 yılı sonrasında girişi olanlar için ise 25 yıl ve 4500 prim günü dolması halinde ya da yıl şartı olmadan 7000 prim günü şartı ile emeklilik hakkı elde edilebilmektedir.

3600 Emeklilik Kıdem Tazminatı Hesaplama

Emeklilik nedeni ile kıdem tazminatı hakkını kullanmak isteyen kişiler, 3600 prim günü için de başvuruda bulunabilmektedir. 3600 emeklilik kıdem tazminatı hesaplama 1475 sayılı İş Kanunu uyarınca 3600 prim gününü dolduran işçinin son iş yerinde en azın 1 (bir) sene çalışmasını gerektirmektedir. Bununla beraber de toplam prim günü sayısının 3600’ü bulması ve fiili hizmet süresinin de 15 yılı bulması gereklidir.

Emeklilik kıdem tazminatı hesaplama konusunda iş veren kıdem tazminatı vermeme konusunda geri adım atabilmektedir. Bu halde ise yasal olarak bir arabulucuya başvuruda bulunabilir ve dava öncesinde zorunlu olarak bu girişimi yapmak gereklidir. Zorunlu arabulucu başvurusu ile sorunların çözülebildiği ölçüde işlem yapılır.

Emeklilik tazminatı nasıl hesaplanır?

Emeklilik durumu ile beraber kıdem tazminatı da işçiye verilebilmektedir. Kıdem tazminatının emeklilik yolu ile kazanılması, işçinin sigorta iş günü ve prim ödemelerini, gerekli kota kapsamında doldurması ile ilgilidir.

Kıdem tazminatı 2023 ne kadar?

2022 yılında öngörülen kıdem tazminatı tavanının 8,651 TL olan miktarının 12,976 TL2 ye yükseltilmesi beklenmektedir.

Yorum yapın

Avcılar Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Almak İçin Lütfen İletişime Geçiniz.

Ataköy 7-8-9-10. Kısım Mah. Çobançeşme E5 Yanyol Cd. Ataköy Towers A Blok No:109 AVCILAR / BAKIRKÖY / İSTANBUL

Call Now Button
ankara en iyi ingilizce kursu Avukat Tunc sudi tol Palma hukuk Avukat Ceyhun guvel Avukat Naci özkan Avukat Hakan mert Avukat Merve kolman Prodor Mustafa Kök Kayakocvib