Duruşma Nedir ?

Hukuk ile ilgili konularda çeşitli evreler vardır. Kovuşturma evresi ya da soruşturma evresi bunlar arasındadır. Duruşma adı verilen uygulamalar kovuşturma evresi olarak da adlandırılan bölümde gerçekleştirilen işlemlere verilen isimdir. Duruşma Nedir ? Dendiğinde bir celseden söz etmek yerinde olmaktadır. Bu celsede bir araya gelen unsurlar şikayetçi, tanık, sanık, bilirkişi gibi ispat işlemini gerçekleştirenlerdir. Kovuşturma evresi olarak da adlandırılan duruşma, iddianame oluşturulduktan sonra bunun kabul edilmesi ve hükmün oluşturulmasına kadar geçen yargılama safhasını ifade etmek için kullanılmaktadır.

Ağır Ceza Mahkemesinde İlk Duruşma

Ağır ceza mahkemelerinde görülen ilk duruşmalarda üç kişilik bir heyet söz konusudur. Bu heyette yer alan kişiler iki üye, bir hâkim ve bir başkandır. Ağır ceza davalarında savcının mutlaka hazır bulunması gerekmekte ve yargılama sürecinde alınan karalara ilişkin görüş bildirmektedir. Duruşma Nedir ? Sorusu için verilecek yanıtlardan biri mahkemede gerçekleştirilen celselere verilen isimdir. Ağır ceza mahkemelerinde gerçekleştirilen ilk duruşmalar için yargılanan kişinin savunması alınır şikâyet eden kişinin dinlenmesi gerçekleştirilir. Mahkeme heyetinde görevli olan kişiler taraflara soru yöneltebilme hakkına sahiptir ve gerekli görmeleri durumunda bunu gerçekleştirebilirler.

Ara Duruşma Nedir ?

Duruşma kovuşturma evresi de olarak adlandırılan aşamada gerçekleşen bir uygulamadır ve ara duruşma ise ilk duruşma ile hükmün açıklandığı karar duruşmaları arasında geçen tüm duruşmaları tanımlamak için kullanılmaktadırDuruşma Nedir ? Sorusu için bilinmesi gerekenlerden biri deduruşmanın çeşitli nedenlere bağlı olarak ertelenebilir özelliğinin olmasıdır. Bu nedenler olağanüstü durumlarda ortaya çıkabilir ve duruşmanın ertelenmesi için geçerli olabilir. İki duruşma arası süre yaklaşık olarak 3 aydır bunun yanı sıra tutuklu ceza davalarında geçerli olan 30 günlük süreler halinde yapılan ve evrak üzerinde gerçekleştirilen inceleme ara duruşma olarak tanımlanır.

Karar Duruşması Nasıl Olur ?

Karar duruşması olarak tanımlanan ve mahkeme tarafından tarafların son kez dinlendiği aşama kararın ortaya çıktığı safhadır. İddia makamı bu safhada görüşlerini sunar. Bu aşamada savunma makamının da görüşleri alınır ve mahkeme tarafları dinlemek sureti ile bu aşamada son kararız müzakeresine geçer. Müzakerenin ardından mahkemenin son kararını açıkladığı aşama olan açık duruşma kısmı yer alır. Duruşma Nedir ? Dendiğinde mahkemede gerçekleştirilen oturumlardan sözedilir.

Duruşma Evrakı Hazırlandı Ne Demek ?

Duruşma Nedir ? Şeklinde oluşturulan soruların yanı sıra duruşma evrakının hazırlandığı safhalardan da söz etmek yerinde olacaktır. Duruşmalar aksi bir durum olmadığı sürece herkese açık gerçekleştirilirler ve duruşma evrakları da mahkeme tarafından hazırlanan ve taraflara tebliğ edilen belgelerden söz edildiğinde ortaya çıkar. Mahkeme iddia makamı tarafından hazırlanan dosyayı kabul ettiğinde taraflara duruşma günü için tebligat yapılır. Bundan sonraki süreçlerde davanın görülmesi için duruşmanın gerçekleşmesi gerekecektir. İlk duruşmada mahkeme tarafından kabul kararı okunur ve duruşmanın başladığına dair bir açıklama gerçekleşir.

İlginizi çekebilir: Boşanma Davası Nasıl Düşer ?

Yorum yapın

Avcılar Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Almak İçin Lütfen İletişime Geçiniz.

Ataköy 7-8-9-10. Kısım Mah. Çobançeşme E5 Yanyol Cd. Ataköy Towers A Blok No:109 AVCILAR / BAKIRKÖY / İSTANBUL

Call Now Button
ankara en iyi ingilizce kursu Avukat Tunc sudi tol Palma hukuk Avukat Ceyhun guvel Avukat Naci özkan Avukat Hakan mert Avukat Merve kolman Prodor Mustafa Kök Kayakocvib