Çocuğun Nafaka Miktarı

Aile ve evlilik birliğinde oluşan sorunlar bazen çözümlenemez hale gelir ve eşler birbirinden ayrılma yolunu tercih eder. Resmi olarak ayrılabilmenin koşulu ise mahkemelere başvurmaktır. Kanunlar yaşam şartları ile orantılı bir gelişim göstermekte ve kadın ile erkek arasındaki eşitlik düşüncesi kanunlara da yansımaktadır. Buna göre eşler ayrılmaya karar verdiğinde bir nafaka belirlenecekse cinsiyet ayrımına gidilmeden her iki kişiden biri için hükmedilebilir. Nafakayı belirleyen kıstaslar ise tarafların taşıdığı kusur oranları, gelir düzeyleri ve talep edilme durumudur. Ayrılmaya karar veren bireylerin çocukları olması durumunda onun da durumu mahkemeyi ilgilendirecektir. Çocuğun Nafaka Miktarı konusu da tarafları ilgilendiren bir konu olarak gündeme gelecektir.

Ebeveynler çocukları henüz ergin değilse onların bakımını ve her türlü ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlüdür. Bu yükümlülük bir koşulla belirlenmez ve anne baba bu yükümlülüğü doğal bir şekilde yerine getirir. Çiftler ayrılmaya karar verdiğinde çocuğun velayetinin de kimde kalacağı konusu gündeme gelecektir. Velayet hakkı olmayan taraf çocuğun bakımı ve masrafları için maddi bir ödeme yapmak zorundadır ki buna iştirak nafakası adı verilmektedir. Çocuğun Nafaka Miktarı dendiğinde ebeveynlerin her ikisinin de ekonomik yönden nafakaya ihtiyaç duymayacak oranda iyi olması halinde dahi iştirak nafakası, ödenmek zorunda olan bir nafaka türüdür.

Çocuk için belirlenecek nafaka miktarı hâkim tarafından re’sen verilen bir karardır. Dava sürecinde iştirak nafakasının talep edilme durumu oluşmamış olsa dahi hâkim çocuğun menfaatlerini göz önüne alarak bu duruma karar verebilir. İştirak nafakası belirlenirken göz önünde bulundurulan bazı noktalar olacaktır. Çocuğun Nafaka Miktarı tamamen hâkimin tayin edeceği miktar üzerinden belirlenecektir.

İştirak Nafakasında Dikkat Edilecek Noktalar

  • Çocuk için geçerli olan ihtiyaçlar belirleyici noktaların ilki olarak karşımıza çıkmaktadır
  • Eşlerden iştirak nafakasını ödeyecek olan taraf için geçerli olan mali güç
  • Çocuğun velayet hakkını alan eşin ekonomik gücü

İştirak nafakası belirlenirken yukarıda sayılan konuların hepsi önemli olacaktır. Çocukların velayetini almayan taraf hâkimin kararına uymakla yükümlüdür. Hâkimin tespit edeceği nafaka miktarı çocukların geçinme ve barınma masraflarını karşılar nitelikte olacaktır. Çocuğun Nafaka Miktarı  ayrılma kararında olan ebeveynler için merak edilen bir konu olduğu kadar hâkimin nasıl hükmedeceği de bilinmek istenecektir. Hâkim bu konuda karar alırken ana ve babanın mali koşullarını göz önünde bulunduracaktır. Bu doğrultuda tüm şartları değerlendirecek ve çocuğun menfaatleri doğrultusunda hükmedecektir. Alanında uzman bir avukat ile iş birliği yapmak için Konya Nafaka Avukatı mızla iletişime geçebilirsiniz.

İştirak nafakası olarak adlandırılan ve çocuğun ihtiyaçları ve her tür gelişimi düşünülerek belirlenen bu nafaka çocukların belli bir yaşa gelmesine değin sürebilecektir.

Çocuğun Nafaka Miktarı

Çocuğa ödenecek nafaka oranına karar verecek olan hâkim anne ve babanın mali durumunu göz önünde bulunduracak ve çocuğun ihtiyaçlarını esas alacaktır. Bu sebeplerle belirgin bir fiyattan bahsetmek mümkün değildir. Miktarı belirleyen ebeveynlerin mali gücüdür. İştirak nafakasının ödenmesi çocuk ergin olduğunda kendiliğinden ortadan kalkacağından eğer çocuk ergin olduktan sonra eğitimi sürüyorsa ve nafaka almak istiyorsa bağımsız olarak bir dava açılması gerekli olacaktır. Bu davayı açan kişi de ergin olan çocuk olacaktır. İştirak nafakası tanımlanırken, çocuğun erginlikten sonra da eğitiminin normal sürelerde tamamlanması şartıyla, nafakanın bu süreyi kapsamasına hükmedilebilir. Bu durumda çocuk ergin olduktan sonra hala eğitimi sürüyorsa yeni bir nafaka davası açmasına ihtiyaç kalmayacaktır. Normal şartlarda eğitimin devam edebiliyor olması ihtimali her zaman söz konusu olabileceğinden ve bu durumun öngörülebilmesi muhtemel olduğundan iştirak nafakasının süresinin belirlenmesinde bu durumun dikkate alınması doğru olan uygulamadır. Çocuğun Nafaka Miktarı  ise belirlenirken bahsedilen tüm olasılıklar göz önünde bulundurulur.

Yorum yapın

Avcılar Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Almak İçin Lütfen İletişime Geçiniz.

Ataköy 7-8-9-10. Kısım Mah. Çobançeşme E5 Yanyol Cd. Ataköy Towers A Blok No:109 AVCILAR / BAKIRKÖY / İSTANBUL

Call Now Button
ankara en iyi ingilizce kursu Avukat Tunc sudi tol Palma hukuk Avukat Ceyhun guvel Avukat Naci özkan Avukat Hakan mert Avukat Merve kolman Prodor Mustafa Kök Kayakocvib