Ceza Davalarında İtiraz Süreci

Ceza davalarında itiraz, 3 veya 5 yıllık denetim süresine tabi tutulmuş cezalar için geçerlidir. Kesinlikle istinaf veya temyiz ile karıştırılmamalıdır. Çünkü hukuk konularına hakim olmayan insanlar istinaf veya temyiz işlemlerinin itiraz olarak algılamaktadır. Ancak ceza davalarında itiraz, dosyanın ve verilen kararın bir üst mahkemece incelenmesi demektir.

Hangi Karara İtiraz Edebilirim?

Eğer hakkınızda bir ceza verilmiş ve bu ceza 18 yaş üzerindeyseniz 5 yıl, altındaysanız 3 yıl olmak üzere ertelendiyse bu karara itiraz edebilirsiniz demektir. Bu karara hukuk literatüründe Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması kararı yani kısaca HAGB denilmektedir.

İtiraz Dilekçesini Nereye Vereceğim?

Öncelikle hakkınızda hangi mahkeme karar verdiyse o mahkemeye bir itiraz dilekçesi vermek sureti ile itiraz edebilirsiniz.

Eğer bir Asliye Ceza Mahkemesi kararı ise; karar yüzünüze okundu ise bu tarihten itibaren, tebligat ile tebliğ edildiyse tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde o Asliye Ceza Mahkemesine itiraz etmelisiniz.  Ağır Ceza Mahkemesi kararı ise de itiraz dilekçesini mutlaka ilgili Ağır Ceza Mahkemesine vermelisiniz.

İtiraz edilmediği takdirde karar kesinleşir ve hakkınızdaki denetim süresi başlamış olur.

İtiraz Dilekçesinde Neler Yazmalıyım?

Ceza davalarında itiraz, istinaf veya temyiz yoluna başvuracaksanız, mulaka bununla ilgili gerekçelerinizi yazmak zorundasınız. İtirazın en önemli detaylarından biri budur.

Kimlik bilgilerinizi, dosya bilgilerinizi, hakkınızda verilen kararı dilekçenizde belirtmelisiniz.

İtirazı hangi mahkemeye yaptığınızı başlık kısmında detaylandırmalısınız. Örneğin : X Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmek üzere Y Asliye Ceza Mahkemesine şeklinde bir başlık atmalısınız.

İtiraz Ettim Şimdi Ne Olacak?

7 günlük yasal itiraz süreci içinde verilen karara itiraz ettiniz. Mahkeme bu kararı incelemek üzere bir üst mahkemeye gönderir. Üst mahkeme kararı uygun bulduğu takdirde itirazı reddeder, itirazı uygun bulduğu takdirde kararı ortadan kaldırır ve yeniden yargılama yapılmak üzere mahkemeye gönderir.

Mahkemenin kararının ortadan kaldırılması halinde, mahkeme tarafı yeniden dinler, ortadan kaldırma ve itiraz nedenlerini inceleyerek yeni bir karar verir.

Ancak itirazın reddine karar verilmesi halinde bu karara karşı yeniden kanun yolu açık olmak ile birlikte, bu kanun yollarına başvurulmaması halinde karar kesinleşir ve kesinleşme tarihi ile birlikte denetim süresi yeniden başlamış olur.

İtirazın reddi halinde kararda hiç bir değişiklik yapılmaz ve olduğu haliyle kesinleşerek, hükmün açıklanması geri bırakılır.

Yorum yapın

Avcılar Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Almak İçin Lütfen İletişime Geçiniz.

Ataköy 7-8-9-10. Kısım Mah. Çobançeşme E5 Yanyol Cd. Ataköy Towers A Blok No:109 AVCILAR / BAKIRKÖY / İSTANBUL

Call Now Button
ankara en iyi ingilizce kursu Avukat Tunc sudi tol Palma hukuk Avukat Ceyhun guvel Avukat Naci özkan Avukat Hakan mert Avukat Merve kolman Prodor Mustafa Kök Kayakocvib