Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer ?

Çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer ?  Çekişmeli boşanma davası tarafların sebepleri belirtip, kusursuz ya da kusurlu olduğunu düşünerek  açtığı ve delil öne sürdüğü davalardır. Çekişmeli boşanma olabilmesi için boşanma isteği bazı sebeplere dayanmalıdır. Zina, fiziksel zarar verme, yaşama kasıt, haysiyetsiz yaşayış tarzı, terk, evliliğin sarsılması gibi sebepler çekişmeli boşanma davası açılmasına yol açan sebeplerdir.

Taraflardan biri ayrılmak istiyor ve diğeri istemiyor ise ve nafaka, tazminat, velayet konusunda uzlaşmıyorsa bu koşullar çekişmeli boşanma davası açmaya sebep olur. Çekişmeli boşanma davaları maddi durum incelemesi sonucu yapılır. Boşanma dilekçesi incelendikten sonra 7 gün içinde tensip zaptı hazırlanır ve taraflara dava dilekçeleri gönderilir. Adalet Bakanlığı’nca belirlenen süre 300 gündür. Çekişmeli boşanma süreci karara itiraz sonucu istinafa başvurduktan sonraki süre 6 ay,  Yargıtay’a başvuru yapıldıktan sonra karar süresi  1 senedir.

Boşanma davaları ile ilgili sorularınızı boşanma avukatı sayfamızdan sorabilirsiniz.

Çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer ? 

Çekişmeli boşanma davalarında dilekçeye verilen cevap, karşı cevap dilekçesi için bekleme süresi ile beraber belli bir zaman geçer. Tebliğ ve cevap süreleri 44 gün olarak belirlenir. Mahkeme gününün belirlenmesi ve bildirilmesi  tensip zaptı hazırlığı ile 139 gün olarak belirlenmiştir.  Çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer ? Cevap verilecek olursa ön inceleme duruşmasında tahkikat işlemi yapılmaz. Bu sürede tanık ve delillerin listesi, bilirkişi incelemesi istenilip istenmediği belirlenir. Ön inceleme, duruşma tarihinin belirlenmesi için gereken süre ve bu tarihin taraflara bildirilmesi süresi 2 aydır.

Tahkikat Duruşması

Çekişmeli boşanma dava günü taraflara tebliğ edilirken dava edilen tarafa da özel bir ihtar verilir. Bunun sonucunda duruşmaya katılmayan tarafın dava açan tarafın beyanına itiraz hakkı olmaz ve davacı incelemenin genişletilmesi talebinde bulunabilir. Davanın ikinci duruşması delil toplanması ve ön inceleme duruşmasından sonra duruşmanın yapılması için süre 60 gündür. İlk tahkikat duruşması sonucu, ikinci tahkikat duruşması bilirkişi raporlarının taraflara gönderildiği süreç ise yaklaşık 130 gündür.

Karar Duruşması

Çekişmeli boşanma davasında tahkikat aşaması tamamlandıktan sonra deliller incelenmiş,  tanık ifadeleri alınmış, bilir kişi raporları hazırlanmış olup taraflara tebliği yapılmıştır.  Son aşama sözlü yargılama ile karar verilmesi aşamasıdır. Karar duruşması denilen bu aşamada süre 30 gündür.  Çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer ? Sözlü yargılama yapılıp duruşmanın sonucuna karar verildikten sonra yazılıp onaylanması ve taraflara bildirilme süresi 1 aydır.

Bütün bu aşamalar için hazırlıkların yapılıp sonuçlanması anlamında toplam süre 449 gün olarak belirlenmiştir. Bu sürenin uzaması ya da kısalması mümkün olabilir.

 Çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer ? Çekişmeli boşanmalarda anlaşmazlık üzerine tek taraflı dava açılması söz konusudur. Bundan dolayı karşı tarafa yazılan dilekçenin tebliği, dilekçeye gelen cevap, ön inceleme duruşması, karar duruşma gününün taraflara bildirilmesi, tanıkların dinlenmesi, delillerin sunulması aşamaları sonucu dava süreci uzun sürebilmektedir. Dava sonucuna göre bir itiraz söz konusu olur ise istinaf ve sonra eğer yine sonuca itiraz edilirse Yargıtay’da geçen sürede bu sürelere eklenecektir. Bu sürecin hızlanması için avukat yardımı almak avantajlı olacaktır.

Davacı tarafın konya boşanma avukatı bulunmuyorsa kendisi katılmalıdır aksi takdirde yenileme sürecine kadar dosya 3 ay işlemden kaldırılabilir. Davalı tarafın duruşmaya katılması mecburi değildir, davaya katılmaz ise itiraz hakkını yitirir. Davacının kusuru davalıya göre daha fazla ise davalı itiraz edebilir. Türkiye’de yaşamayanlar  boşanma davası açmak istediklerinde Türkiye’de en son bulundukları ikametgah adresinde bulunan yetkili mahkemelerce dava açabilirler. Çekişmeli boşanma davalarında tek taraf boşanmak isteyebilir. Bunun yanı sıra  iki tarafta boşanmak ister ancak tazminat, nafaka ve velayet konularında anlaşmazlık içinde bulunabilirler.

https://kucukokka.av.tr/konya-bosanma-avukati/

Yorum yapın

Avcılar Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Almak İçin Lütfen İletişime Geçiniz.

Ataköy 7-8-9-10. Kısım Mah. Çobançeşme E5 Yanyol Cd. Ataköy Towers A Blok No:109 AVCILAR / BAKIRKÖY / İSTANBUL

Call Now Button
ankara en iyi ingilizce kursu Avukat Tunc sudi tol Palma hukuk Avukat Ceyhun guvel Avukat Naci özkan Avukat Hakan mert Avukat Merve kolman Prodor Mustafa Kök Kayakocvib