Boşanmada Ev Paylaşımı 2022 yılında nasıl olacak ? Boşanmada Ev Paylaşımı Nasıl Olur ? Bu yazımızda çokça sorulan bu sorulara yanıt arayacağız. Boşanma zor bir süreçtir. Boşanma sürecinde ev paylaşımı en büyük sorun olarak yer almaktadır. Anlaşmazlık edeniyle boşanma süreci de yıpratıcı duruma gelebilmektedir.
Boşanma döneminde mal paylaşımı konusu genel olarak can sıkıcıdır. Bu nedenle boşanma süresi de uzayabilmektedir. Bu durum her iki tarafın birbirleri ile çekişmesine neden olmaktadır. Eşlerin boşanma dönemi içerisinde haklarını bilmesi bu süreci daha kolay hale getirmektedir.
Boşanma döneminde hak kaybı yaşamamanız için mutlaka hukuki bilgi ve deneyime sahip olan boşanma avukatlarından destek almalısınız. 2002 tarihinden itibaren geçerli olan yasal mal rejimi kuralları uygulanmaktadır. Boşanma döneminde tapunun kime ait olması önemli değildir. Ev üzerinde ikisinin de hakları eşit olarak dağıtılır. Paylaşım döneminde anlaşmazlık yaşayan çiftler, evlerini yarı yarıya paylaşmak için talepte bulunabilmektedir.
Boşanmada Ev Paylaşımı Anlaşması
Anlaşmalı olarak boşanmak isteyen kişilerin uzlaşmış olması gerekir. Ev paylaşımları evli çiftler arasında belirlenen anlaşma protokolünün mahkemeye beyan edilmesi gerekir. Hakim çiftler arasında bulunan anlaşmaya müdahale etmemektedir. Boşanma esnasında acele eden davacılar hızlı ayrılmak için yasal haklarından vazgeçebilir. Bu nedenle anlaşmalı boşanma sürecinde acele edilmemesi gerekir.
İlginizi Çekebilir: Evlilik Sözleşmesi
Çekişmeli sürdürülen boşanma bu süreçlerde sıklıkla görülmektedir. Eşler fiziki olarak ayrılırken ekonomik ortalık durumları bitmesi nedeniyle boşanma sürecinde hukuki anlaşmazlıklar görülebilmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında mal paylaşımları sırasında evli çiftlerin mal rejimlerine bakması gerekir. İnsanlar birbirleri ile evlendikleri zaman anlaşmalı protokol imzalamamaktadır. Bu tür zamanlarda boşanma döneminde mal paylaşımı yapılırken evlilik tarihi esas alınmaktadır. Eşler 2002 yılından sonra evlendikleri zaman yasal olarak elde edilerek mallar çiftler arasında yarı yarıya paylaştırılmaktadır. Mal ayrılığı kurallarına göre, 2002 yılından sonrası için edinilen mallara katılma rejimi kurallara göre belirlenir.
İlginizi Çekebilir: Boşanma Davası Açma Ücreti 2022
Miras Paylaşımı durumu
Evli çiftlerin yakınları üzerinden kalan miras, boşanma döneminde mal paylaşımı kapsamına girmemektedir. Miras payı, kişisel mal kapsamı içerisinde yer almaktadır. Miras tarafından elde edilecek gelirler bulunması durumunda mal kapsamı içerisine alınmaktadır. Aile içerisinden kalan gayrimenkul aracılığı üzerinden elde edilecek kira geliri kullanılarak mal satın alındıysa diğer eş dava içerisinde hak talep etmektedir.