Aile birliği bozulduğunda eşler ayrılma kararı alabilir. Ayrılmaya gerekçe olarak birçok neden gösterilebilir. Kanunlar ayrılma nedenleri arasında pek çok sebebi geçerli saymaktadır. Bunlardan bazıları aldatma, şiddetli geçimsizlik ya da aile birliğinin temelden sarsılmış olması şeklinde yer alır. Kanunlarla belirlenen şartlar ülkelere göre değişkenlik gösterebilmektedir. Çiftler iradeleri doğrultusunda evlenmeye karar verdikleri gibi ayrılma konusunda da bazı kararlar alabilirler. Bu tür kararlar aldıklarında bunu gerçekleştirmenin yolu mahkemelere başvuruda bulunmak olacaktır. Mahkemede taraflar eşit haklara sahiptir. Kadın ya da erkek olması kişinin haklarını sınırlandırmaz. Boşanma Davasını Kadın Açarsa Nafaka Alabilir mi sorusu ayrılma kararında olan kişilerin merak edeceği bir konu olacaktır.
Davayı açan taraf kadın veya erkek olabilir. Bu durum kişilerin haklarını kısıtlayıcı değildir. Kanunlar karşısında herkes eşit haklara sahiptir. Ayrılma kararı alan çiftlerden herhangi birisi dava açmak istediğinde başvuruyu gerekli mahkemeye yapar. Kadının davayı açan taraf olması nafaka belirlenmesinde etkili değildir. Nafaka belirlenmesini sağlayan koşullar bu konunun dışında gerçekleşir. Nafaka davası açıldığında tarafların mağduriyet durumları dikkate alınır. Taraflardan birinin ekonomik sıkıntıya düşmesi, yaşam koşullarının zorlaşması nafaka talebi için gerçekleşmesi gereken bir durumdur. Nafaka talep eden tarafın kusurunun da diğer tarafa göre az olması uyulması gereken koşullardan biridir.
Boşanma Davaları Hakkında Detaylı Bilgi
Bazı davalarda çiftler anlaşma yoluna giderler. Bu davalar anlaşmalı boşanma davaları olarak adlandırılır ve süreçler sorunsuz işleyeceği için boşanma işlemi kısa sürede sonuçlandırılabilir. Bazı davalar ise çekişmeli boşanma davaları olarak isimlendirilir. Bu tür davalarda kişiler fikir ayrılığına düştüğünden birçok konuda anlaşmaları güçleşir. Bu davalara velayet, nafaka, tazminat gibi bazı konular dahil olacağından uzun süren davalar olarak değerlendirilirler. Çiftler bu tür davalarda boşanma nedenlerini ispat etmekle yükümlüdür. Nafaka konusu bu tür davalarda talep edildiğinde sorun olabileceğinden ödemekle yükümlü tutulacak tarafın maddi koşullarının da bunu gerçekleştirmeye müsait olduğuna dair deliller gerekebilecektir. Boşanma Davasını Kadın Açarsa Nafaka Alabilir mi sorusuna yanıt arayan çiftlerin bilmesi gereken, kanunlar karşısında iki tarafın da eşit haklara sahip olduğudur.
Boşanma davalarında eşler artık geçinemediğine karar verdiyse davayı açan tarafın kim olduğu da önemli olmayacaktır. Anlaşmalı boşanma davası dışında yer alan boşanma davalarında kusur aranır. Yani dava açan kişide olması beklenen durum az kusurlu olması ya da evlilik müessesesinin yürütülmesine engel teşkil edecek kusurunun bulunmaması gereğidir. Kadın boşanma davası açmak istediğinde az kusurlu ya da kusuru olmayan taraf olmalıdır. Aynı durum erkek için de geçerlidir. Kanunlar karşısında kişiler eşit haklara sahip olduğundan dava açılması gerekiyorsa tarafların kadın veya erkek olması koşulu aranmaz.
Boşanma Davalarında Kadınların Hakları Nelerdir?
Boşanma aşamaları dava çekişmeli bir davaysa uzun sürebileceği gibi anlaşmalı bir dava kısa sürede çözümlenir. Bunun yanında kadınların kanunlar karşısında kendisine verilen hakları elde etmesinde bazı şartlar aranır. Bu şartlardan biri de davanın tarafı olarak az kusurlu ya da kusursuz olması gereğidir. Boşanma Davasını Kadın Açarsa Nafaka Alabilir mi ? Eşler açısından nafaka almaya yönelik olarak istenilen durumu belirleyen şartlar kadın veya erkek olmakla ilgili değildir. Tarafların kusur durumu karar alınmasına etki eden nedenlerden biridir.
Nafaka kişilerin mağduriyetine yönelik oluşturulan bir durumdur. Boşanma davalarında belirlenen nafaka türleri de birbirinden farklıdır. Aile birliğini oluşturan kişilere ait yükümlülüklerin dava sürecinde devam ettiği düşünülerek hareket edilir. Alanında uzman bir avukat ile iş birliği yapmak için Nafaka Avukatı bürosu iletişime geçebilirsiniz.
Boşanma Davasını Kadın Açarsa Nafaka Alabilir mi ?
Hâkim bu süreçlerde birçok konuyu düşünerek karar vermek durumunda kalır. Kişilerin yaşam koşulları varsa çocukların bakım ve yaşam masrafları bir bütün olarak ele alınması gereken konular arasında yer alır. Boşanma davasını kadın açtığı takdirde nafaka alma hakkı vardır. Boşanma Davasını Kadın Açarsa Nafaka Alabilir mi sorusunun cevabı olarak kadın da erkek de nafaka alma konusunda dava açma önceliğine bakılmaksızın aynı haklara sahiptir. Bu haklardan yararlanmanın koşulu ise gerekli olan şartları yerine getirebilmeleridir.
Küçükokka Hukuk Bürosu kurulduğu andan bu yana Ceza Hukuku, Aile Hukuku, Uluslararası Hukuk, Tazminat Hukuku, İş Hukuku, İcra İflas Hukuku, Gayrimenkul Hukuku ve Tüketici Hukuku başta olmak üzere hukukun her alanında hizmet vermekte olup, seçkin şahıs ve şirketleri temsil etmektedir.