Boşanma Davasına İki Taraf da Gitmezse Ne Olur

Boşanma davaları eşlerin çeşitli nedenlerle aile birliğini sürdürmek istemediğinde başvurdukları hukuki bir yoldur. Evlilik birliği oluşturulurken kişi iradeleri esas alınırken boşanma davalarında kişi iradesi tek başına yeterli değildir. Aile birliği toplumun temel yapı taşlarından biridir. Bozulması durumunda sonlandırılması icab edebilecektir. Buna karar verecek olan kurum ise mahkemeler olacaktır. Hakimim hükmetmesiyle boşanma davaları neticelenir. Hâkimin hüküm verebilmesi de bazı koşullar sağlandığında mümkün olacaktır. Davayı kadın veya erkek taraflardan biri açabilir. Kanunlar önünde her iki birey eşit haklara sahiptir. Boşanma Davasına İki Taraf da Gitmezse Ne Olur sorusu dava açıldıktan sonra böyle bir soru tarafların merak ettiği konular arasında yer alabilir.

Aile bireyleri arasında oluşan anlaşmazlıklar çeşitli sebeplere dayanarak ortaya çıkabilmektedir. Eşler aile birliğinin temelden sarsıldığını düşünüp ayrılma kararı alabilecekleri gibi aldatma, geçimsizlik gibi nedenleri de öne sürebilirler. Dava açtıklarında bu şikayetlerini ispat etmekle de yükümlü olacaklardır. Boşanma davası açan tarafın diğer eşe göre daha az kusurlu ya da kusursuz olması gerekecektir. Bu durumda da davaya konu olacak nedenler ve deliller beyan edilmelidir. Dava dosyası hazırlanırken davaya konu olabilecek tanıkların şahitlik edeceklerine dair bilgiler de dosyaya konacaktır. Dosya incelenip kabul edilmesinin ardından dava günü ve saati taraflara tebliğ edilecektir. Taraflar belirlenen gün ve saatte mahkemede olmakla yükümlüdürler.

Boşanma davalarında duruşmalara gidilmemesi durumunda hukuki bir yaptırım uygulanmaz. Boşanma davasını açan taraf mahkeme görüleceği zaman orada bulunmazsa bu durum davanın düşmesine neden olabilir. Dava açılan karşı taraf, davaya katılmadığı takdirde ise süreçler uzamakta ve dava neticelenememektedir. Dava anlaşmalı bir boşanma davası ise iki taraf da gitmek zorundadır. Bu tür davalarda taraflar hâkime beyanlarını birlikte iletmekle yükümlüdür. Özgür iradeleri doğrultusunda yazılı olarak ilettikleri beyanlarını sözlü olarak da ifade etmek zorundadırlar.

Boşanma davası çekişmeli bir dava ise burada durum biraz daha farklı olacaktır. Davayı açan taraf davaya gitmediği takdirde bu durum davanın seyrini olumsuz etkiler. Davacı davaya iştirak etmediğinde dava düşebilir. Dava edilen tarafın davayı takip etme mecburiyeti yoktur. Ancak davaya katılmaması süreçleri uzatacağından boşanmak istiyorsa mahkemeye katılmalıdır. Alanında uzman olan avukatlarla iş birliği yapmak istiyorsanız Boşanma Avukatları bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.

Boşanma Davası Türleri Nelerdir?

  • Anlaşmalı Boşanma Davaları
  • Çekişmeli Boşanma Davaları

Boşanma davaları iki başlık altında ele alınabilir. Anlaşmalı boşanma davaları ve çekişmeli boşanma davaları. Her iki davanın süreçleri birbirinden farklı ilerlemektedir. Anlaşmalı davalar çabuk neticelenebilirken çekişmeli davalarda daha karmaşık süreçlere rastlanmaktadır. Boşanma Davasına İki Taraf da Gitmezse Ne Olur sorusunun yanıtı birbirinden farklı olacaktır. Bunda etkili olan sebepler davaların türüne bağlı olarak değişecektir.

Boşanma davaları aile birliğine son verme amacı güdülerek oluşturulduğundan aileyi temsil eden eşlerin de bu davalarda bulunması gerekecektir Taraflar kendileri ya da onları temsil eden avukatları aracılığı ile bu davalarda yer alırlar. Bazı durumlarda taraflardan biri ya da her ikisi davaya katılmadığında sonuçlarda birbirinden farklı olabilecektir.

Boşanma Davasına İki Taraf da Gitmezse Ne Olur?

Duruşma günü ve saati kendilerine tebliğ edilen taraflar herhangi bir mazeret bildirmeden davaya katılmazlarsa ya da kendilerini temsilen bir vekil tayin etmezlerse dosya mahkeme tarafından işlemden kaldırılır. Dosyanın yenilenme koşulu üç ay içerisinde dilekçe vermekle mümkündür. Dilekçe oluşturulmazsa mahkeme davayı açılmamış sayar. Boşanma Davasına İki Taraf da Gitmezse Ne Olur sorusuna verilebilecek en net yanıt dosyanın işlemden kaldırılması olacaktır. Taraflar boşanma konusunda kesin kararlılarsa mahkemeye iştirak etmeleri işlemlerin uzamaması adına yararlı olacaktır.

“Boşanma Davasına İki Taraf da Gitmezse Ne Olur” üzerine 5 yorum

  1. Merhabalar esim hilal ve ben anlasmali bosanma icin dilekce verdik esim hilal davaci ben davali olarak geciyorum aramizdaki sorunlari hallettik bosanmak istemiyoruz esim izmirde dava kocaelinde gelmek istemiyor eger gelirsem bosanmak istedigimi soylerim diyor davaya katilmaz isek 2 tarafta dava dusermi ne yapmamiz gerek davanin dusmesi icin

    Yanıtla
  2. Ben Yurt dışında ikamet ediyorum eşim boşanma davası açmış lakin yurdışı yasağı olduğu için türjiyeye gelemiyor bu sebepten mahkemeye katılamıyorum sonuç itibarı ile boşanmak istemiyorum sonuç ne olur

    Yanıtla

Yorum yapın

Avcılar Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Almak İçin Lütfen İletişime Geçiniz.

Ataköy 7-8-9-10. Kısım Mah. Çobançeşme E5 Yanyol Cd. Ataköy Towers A Blok No:109 AVCILAR / BAKIRKÖY / İSTANBUL

Call Now Button
ankara en iyi ingilizce kursu Avukat Tunc sudi tol Palma hukuk Avukat Ceyhun guvel Avukat Naci özkan Avukat Hakan mert Avukat Merve kolman Prodor Mustafa Kök Kayakocvib