Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Babaya Nasıl Verilir?

Velayet çocuğun gelişimi ve korunması konusunda ana babaya sorumluluklar yüklerken çocuğun yararını gözetir. Çocukların bakımı, ihtiyaçlarının karşılanması velayetle sağlanır. Ayrıca büyüme ve gelişmesinin temini, malları üzerinde ebeveynlerinin sahip olduğu görevler ve hakları kapsar. Çocuğun yararı daima ana babanın yararının önünde tutulur. Velayet ana baba açısından değerlendirildiğinde hem bir haktır hem de bir yükümlülüktür. Boşanma davasında çocuğun velayeti babaya nasıl verilir daha detaylı inceleyelim.

Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Babaya Nasıl Verilir ?

Ana, baba boşanma aşamasında çocuğun velayeti konusunda fikir ayrılığına düşebilir. Velayeti ortadan kaldıran gerekçe erginliktir. Ayrılma kararı alan taraflar çocuğun her türlü sorumluluğunu da yerine getirmekle yükümlüdürler. Çocuğun velayeti kişiye sıkı sıkıya bağlı olmasıyla bilinir. Bu hak hiç kimseye devredilemez vaz geçilemez. Aile birliği tesis edildiğinde çocuk üzerinde ana babanın ortak velayet hakkı bulunur. Taraflar çeşitli sebeplerle anlaşamayıp ayrıldıklarında çocuğun velayeti hâkim kararıyla taraflardan birine verilebilir.

Velayetin Kapsamına Hangi Konular Dahildir ?

  • Çocuğa ait malların idaresi, kullanılıp yönetilmesi
  • Çocuğu ilgilendiren kişi varlığı ile ilgili konularda kararlar almak
  • Çocuğun yaşamını düzenleyip sağlığını gözetmek
  • Çocuğun nerede yaşayacağına karar vermek
  • Eğitimini ilgilendiren konularda kararlar almak
  • Boşanma davalarında mahkeme, kararını verirken çocuğun ana baba ile olan kişisel ilişkilerini düzenleme yoluna gider. Boşanma kararının ardından çocuğun velayetinin kimde olacağı konusunda hâkim bir karar vermek durumunda olacaktır. Bu durum oldukça önemlidir.
  • Boşanmadan sonra hâkimin çocuğun velayetine ilişkin vereceği karar ebeveynlerin dışında toplumu da ilgilendirecektir. Çocuk anne baba ayrılmış olsa dahi onlarla olan ilişkisini sağlıklı bir şekilde sürdürmeli ve topluma yararlı bir birey olarak yetiştirilmelidir.

Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Babaya Nasıl Verilir ?

Taraflardan ana ya da baba velayeti alma hakkına sahiptir.
Boşanma davaları gerçekleşirken zaman zaman eşler karşı karşıya gelmekte ve çocuğun yararı bu durumda göz ardı edilebilmektedir. Ebeveynlerin bu yaklaşımına karşılık hâkimin vazifesi çocuğun yararını temin etmek olacaktır. Boşanma davası anlaşmalı bir dava ise ebeveynler çoğunlukla asgari müşterekler konusunda ortak bir karar aldıkları için çocuğun durumu bu tür davalarda biraz daha belirginken çekişmeli boşanma davalarında böyle olmayabilmektedir. Velayeti konu alan davalarda kamu düzeni esas alınır bu sebeple de hâkim geniş yetkilere sahip olan taraftır. Boşanma kararından sonra çocuk doğmuşsa velayet davası açılmak zorundadır. Boşanma davasında çocuğun velayeti babaya nasıl verilir konusunda velayetin kime verileceğine dair bir kıstas bulunmamaktadır. Konu hâkimin takdiri doğrultusunda belirlenir. Alanında uzman olan avukatlarla iş birliği yapmak istiyorsanız Boşanma Avukatları bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.

Çocuğun velayetinin kimde olduğu belirlenirken çocuğun yararı göz önünde bulundurulur. Çocuğa hangi ebeveynin daha iyi şartları sağlayabileceği, sağlığı, yaşı, eğitimi gibi konular ön planda olacaktır. Çocuk çok küçük ve anne bakımına muhtaçsa genellikle velayet anneye verilmektedir. Bazı durumlarda ise velayet babaya verilebilmektedir. Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Babaya Nasıl Verilir? Bu durumu sağlayan bazı koşulların oluşması gerekecektir.


Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Babaya Verilir mi?

Anne velayeti istemezse, çocuğun velayetini istemediğini mahkemeye beyan ederse velayet mahkeme tarafından babaya verilebilir.
Anlaşmalı boşanmalarda taraflar ortak karar aldığından çocuğun durumuna yönelik alacakları karar mahkeme tarafından kabul edilecektir. Bu durumda velayet babaya verilmek istenmişse velayeti baba alabilir.
Annenin akıl sağlığı bozuk olması durumunda da velayet babaya verilir, annenin idrak kabiliyeti yerinde değilse çocuğun menfaatleri göz önünde bulundurularak velayet babaya geçebilir
Çocuğa karşı uygulanacak şiddet, bakımına yönelik hatalı davranışlar velayetin babaya verilmesinde etkili olacak nedenlerdir.
Anne çocuğun eğitimini ihmal ediyorsa, sağlığına yönelik olumsuz davranışlar sergiliyorsa bu durumda da hâkim velayetin babaya devredilmesine hükmedebilir.

İlginizi çekebilir: Boşanma Davasına İki Taraf da Gitmezse Ne Olur

“Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Babaya Nasıl Verilir?” üzerine bir yorum

  1. Anne cocugu istemediği halde hem nafaka hem tazminat talep ediyor, peki baba istenilen yüklü tazminatı ve nafakayı ödemek zorunda mı ve baba asgari ücretli ve de üzerinde birsey yok (araba,tarla)

    Yanıtla

Yorum yapın

Avcılar Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Almak İçin Lütfen İletişime Geçiniz.

Ataköy 7-8-9-10. Kısım Mah. Çobançeşme E5 Yanyol Cd. Ataköy Towers A Blok No:109 AVCILAR / BAKIRKÖY / İSTANBUL

Call Now Button
mersin avukat Tunc sudi tol Palma hukuk Avukat Naci özkan Avukat Hakan mert Kayakocvib Eskişehir boşanma avukatı