Boşanma Davası Nasıl Düşer ?

Boşanma davasının reddedilmesi veya düşmesi için açılan davanın türüne göre; anlaşmalı veya çekişmeli olarak görülen davanın belirli şartları taşımaması gerekmektedir. Örneğin zina nedeniyle boşanma davası açmaya hakkı olan eş tarafından, boşanma sebebinin öğrenilmesinden başlayarak altı ay ve zina gerekçesinin üzerinden beş yıllık süre geçmesinin ardından dava açma hakkı ortadan kalkacaktır. Bu nedenle boşanma davası açılmasında sürelerin de öneminden bahsetmek mümkündür. Boşanma davası nasıl düşer? Bu yazımızda daha detaylı inceleyeceğiz.

Öte yandan boşanma davasının düşmesi için davalının davayı takip etmek istememesi halinde dava hakimini tarafından dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilebilir. Do syanın işlemden kaldırılması diğer bir ifadeyle davanın düşürülmesi olarak kabul edilebilir. Boşanma davasının düşmesi, dosyanın işlemden kaldırılması durumunda tarafların yeniden işleme konması için dilekçe ile başvuru yapması ve gerekli şartları sağlamaları gerekmektedir.

Boşanma Davası Düşerse Ne Olur?

Boşanma davası nasıl iptal edilir veya dava nasıl düşer sorusundan önce tarafların bu kararların sonuçlarında neler yaşayacaklarını bilmeleri çok daha önemlidir. Boşanma davasının reddedilmesi durumunda yeni bir davanın açılması için Türk Medeni Kanunu ilgili maddelerinde belirlenen şartlara göre, reddedilen bir davada 3 yıllık süre geçmesi durumunda sebebi ne olursa olsun müşterek bir hayatta evlilik birliğini yeniden tesis edemeyen eşlerden birin üzerinde boşanma kararı verilmektedir.

Söz konusu tanımlama davanın reddi durumunda ortaya çıkacaktır. Ancak dosyanın işlemden kaldırılması durumunda yeninde işleme koyulmasını sağlamak için tarafların dilekçe ile başvuru yapması ve boşanma davasının devam etmesini isteyebilir.

Boşanma Davasında İlk Duruşmaya Gidilmezse Ne Olur?

Boşanma davasında ilk duruşma görülen boşanma davasının türüne göre farklılık gösterecektir. Anlaşmalı ve çekişmeli olarak görülen boşanma davaları bu yönüyle de birbirinden farklılık gösterir. Anlaşmalı boşanma davalarında eşlerin her ikisinin de bizzat duruşmaya gelmesi gerekir. Vekalet aracılığıyla avukatlarının bu duruşmalarda beyanda bulunması mümkün değildir. Boşanma protokolünde yer alan imzanın kendisine ait olduğunu hür iradesi ile beyan etmelerinin ardından karara verilir.

Ancak çekişmeli boşanma davalarında eşlerin bizzat katılmasına gerek olmayacaktır. Avukatları aracılılığıyla davaların görülmesi ve karara bağlanması mümkündür. İlk duruşmada ise davanın temel unsurları incelenerek anlaşmalı veya çekişmeli boşanma şartlarının sağlanıp sağlanmadığı dikkate alınarak buna göre süreç değişebilir. Boşanma davasının düşmesi ise söz konusu şartların sağlanmamasına bağlı gerçekleşebilir. Alanında uzman olan avukatlarla iş birliği yapmak istiyorsanız Konya Boşanma Avukatları bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.

Boşanma Davasının Reddedildiği Haller Nelerdir?

Boşanma davasının reddi sebepleri 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu kapsamında belirlenen ve boşanma gerekçeleri arasında yer alan unsurların oluşmaması, hukuki prosedürün takip edilmemesi gibi durumlarda ortaya çıkacaktır.

Öte yandan boşanma davasının reddedildiği bir diğer durum ise kusurlu olan eş tarafından açılacak davalardır. Evlilik birliğinin temelden sarsılmasına neden olacak davranışta bulunan ve kanunen kusurlu sayılan eşin açtığı dava reddedilir ve bu sayede kusursuz eş korunur.

Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Çekişmeli boşanma davası süresi birçok farklı etkene göre değişiklik gösterecektir. Anlaşmalı boşanma davalarına göre oldukça uzun bir süreci kapsayan bu davalarda tanıkların ifadelerine de başvurulacağı için 2 – 3 duruşma boyunca tanık ifadelerinin dinlenmesi de mümkündür. Ortalama olarak çekişmeli olarak görülen boşanma davalarında mahkemeler tarafından sürecin 8 – 12 ay içinde karara bağlandığı görülmektedir.

Çekişmeli boşanma davalarında tarafların taleplerinde uzlaşmanın geç sağlanması ve karşılıklı olarak avukatlar aracılığıyla savunmanın güçlü kanıtlar ile yapılması nedeniyle bu sürelerin uzaması mümkündür. Boşanma davasının düşmesi ise çekişmeli davalarda nadir görülen bir durumdur. Zaman zaman istinaf sürecine başvurulması ise dava süresinin uzamasına neden olabilir.

“Boşanma Davası Nasıl Düşer ?” üzerine bir yorum

  1. Merhabalar ben bir evlilik yaptım .boşanma davasını karşı taraf açtı davayı açalı 8ay geçti ve bize hala kağıt gelmedi karşı taraf davayı çekip biz acabilirmiyiz liütfen dönüş yaparsanız sevinirim 🤗🙂

    Yanıtla

Yorum yapın

Avcılar Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Almak İçin Lütfen İletişime Geçiniz.

Ataköy 7-8-9-10. Kısım Mah. Çobançeşme E5 Yanyol Cd. Ataköy Towers A Blok No:109 AVCILAR / BAKIRKÖY / İSTANBUL

Call Now Button
ankara en iyi ingilizce kursu Avukat Tunc sudi tol Palma hukuk Avukat Ceyhun guvel Avukat Naci özkan Avukat Hakan mert Avukat Merve kolman Prodor Mustafa Kök Kayakocvib