Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır ? Günümüzde, trafiğe çıkıldığında çok fazla araç görülmeye başlandı. Bu durum, trafik kazalarını da beraberinde getirdi. Kaçınılmaz olan trafik kazalarının sonuçlarının genelde maddi hasarlar doğurduğu görülmektedir. Tamir ve onarımı kusursuz şekilde tamamlansa da aracın satışında fiyatta düşüş olur. Aracın kazadan önceki değer ve sonraki değeri arasındaki fark, araç değer kaybı olarak adlandırılır. Kaza yapan kişilerin kazanın hemen ardından düşündüğü konu, bu kaybı nasıl alabileceği ve Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır sorusudur. 

BKZ: Avcılar araç değer kaybı avukatı

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır

Kazadan sonra yapılması gereken ilk eylem, sorumlu şahsın sigorta şirketine başvurmaktır. Sigorta şirketinden 15 gün içerisinde cevap gelmesi beklenir, gelmezse taraflar Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurabilirler. Kişi isterse doğrudan dava açma yoluna da gidebilir. Bunun için davalının ikamet ettiği ya da kazanın olduğu lokasyona yakın olan Asliye Hukuk mahkemesine başvurulmalıdır. Dava süreci ortalama 9 aydan başlar ve 1 buçuk yıla kadar uzayabilir. 

Araç değer kaybını talep eden tarafın başvuru yapmak için bazı kriterlerinin tam olması  gerekmektedir. Bu kriterleri de aşağıdaki gibi listeleyebiliriz.

  • %100 kusurlu taraf olmamalı
  • İki aracın çarpışmasıyla gerçekleşmeli
  • Kazadan hemen sonra hazırlanmış bir tutanak olmalı
  • Kazanın olduğu tarihten sonra 2 yıl içinde başvuru yapılmış olmalı
  • Araç, 125.000 kilometrenin üstünde olmamalı
  • Araç, 36 yaşından büyük olmamalı
  • Onarılmış ya da değişmiş parçalar olmamalı, eskiden müdahale görmemiş olmalı
  • Araç, geçmişte ağır hasarlar görmemiş olmalı
  • Karşı tarafın trafik sigortası olmalı

Tüm şartlar gerçekleştiğinde, araç değer kaybı diğer sürücü tarafından ya da sigorta şirketi tarafından karşılanır. Genelde sigorta şirketlerinden temin edilse de, sigorta şirketlerinin sözleşmedeki limit kadarını ödemek yükümlülüğü vardır.

E Devletten Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kişilerin en çok sorduğu sorularda olan E Devletten Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır ya da  yapılır mı olmaktadır. Fakat e devlet üzerinden böyle bir başvuru yapmak mümkün değildir.

E-devletten bu konuda yapabileceğimiz işlem ise aracın daha önce yaptığı kazaların bilgilerini kapsayan değer kaybı hasar sorgulaması olabilir. Plaka ve şasi bilgileriyle öğrenilen basit bir işlemi içerir. Sizler için hazırladığımız bu yazımızda Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır konusu ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruları cevaplamaya çalışacağız.

Araç Değer Kaybı için Hangi Evraklar Gerekli?

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır sorusunun en belirgin ve ilk cevabı başvuru yapmaktır. Fakat kişilerin başvuruda Araç Değer Kaybı için Hangi Evraklar Gerekli öncelikle bunu bilmesi gerekmektedir. Bu evraklar kazanın durumuna, sigorta şirketlerinin varsa ek isteklerine göre değişiklik gösterse de, bu evrakları genel anlamda şu şekilde listeleyebiliriz.

  • Değer kaybına ilişkin talep başvuru formu
  • Trafik kazası tespit mazbatası yani tutanağı ya da Tramer kaza tespit mazbatası yani tutanağı
  • Hasarlı araç sahibinin banka hesap bilgisi ve kimlik numarası
  • Hasar ekspertiz raporu
  • Zarar gören araçtaki hasarın fotoğrafları
  • Zarar gören aracın ruhsat fotokopisi
  • Araç sürücüsünün sürücü belgesi fotokopisi
  • Sigortalı araca ait ruhsat fotokopisi

Araç Değer Kaybı Başvuru Formu

Araç Değer Kaybı Başvuru FormuAraç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır sorusunun ilk yapılması gereken işlemidir. Üzerinde, değer kaybını talep eden kişinin kişisel kimlik bilgileri, iletişim bilgileri, vergi numarası, poliçe numarası, kazanın tarihi, hasarlı olan aracın marka, model, kaza tarihindeki kilometresi gibi bilgilerin bulunduğu formdur. 

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nereye Yapılır

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nereye Yapılır, bu konunun bilinmesi de çok önemlidir. Tüm şartları tamamlayıp, aşamalar üzerinden yol alınmalıdır. Kaza olup hasar kayıtları ve fotoğraflar not edilir. Gerekli evraklar tamamlanıp ilk yapılması gereken eksiksiz belgeler hatta tanıklarla birlikte sigorta şirketine müracaattır. Genel olarak Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır sorusunun yanıtları bu şekilde olmaktadır.

“Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır” üzerine bir yorum

  1. Peki kusurlu tarafın trafik sigorta teminatı 120 bin lira karşı tarafa 125 bin lira lık hasar verdi teminat sadece aracın tamirinin yapılmasına yetti haklı olan taraf 125 binlik hasarına karşı değer kaybı istedi haksız olan tarafın sigortasından ama teminat 120 bin bu değer kaybını kim ödeyecek karşı tarafa

    Yanıtla

Yorum yapın

Avcılar Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Almak İçin Lütfen İletişime Geçiniz.

Ataköy 7-8-9-10. Kısım Mah. Çobançeşme E5 Yanyol Cd. Ataköy Towers A Blok No:109 AVCILAR / BAKIRKÖY / İSTANBUL

Call Now Button
ankara en iyi ingilizce kursu Avukat Tunc sudi tol Palma hukuk Avukat Ceyhun guvel Avukat Naci özkan Avukat Hakan mert Avukat Merve kolman Prodor Mustafa Kök Kayakocvib