Anlaşmalı Boşanma Davasında Hakim Ne Sorar ?

Anlaşmalı boşanma davası minimum 1 sene süren evlilik sonrası  eşlerden birinin diğerinin boşanma talebini kabul etmesi sonucu açılır. Bu durumlarda evliliğin temelden sarsıldığı anlaşılmış ve taraflar uzlaşmışsa evliliğin devamının anlamsız olduğuna hükmedilir. Anlaşmalı boşanma davasında hakim ne sorar? Cevabı verilecek olur isehakim tarafları dinleyerek boşanma kararını özgür iradeleri ile baskı unsuru olmadan alıp almadıklarını dinler.

Boşanma ile ilgili bize Boşanma Avukatı İletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Hakim Ne Sorar ?

Anlaşmalı boşanma davalarında hakim  tarafların çocuk var ise velayetleri ile ilgili verdikleri kararları da  uygun bulmalıdır. Eğer hakim velayetle ilgili karaları uygun bulmazsa kendisi bir değerlendirme yapar. Bu değişiklikler davalı ve davacı taraf tarafından kabul edilirse boşanma kararı hükmedilir. Anlaşmalı boşanmalarda resmi nikah sonrası 1 yıl süre geçmesi gerekmektedir. Taraflar ortak boşanma kararı ile dilekçe verebilir ya da tek taraf şartlarda uzlaşıldığı belirtilen boşanma protokolü ve dava dilekçesi ile mahkemeye başvurulabilir. Hakim tarafların boşanma kararlarını dinler. Eğer herhangi bir tehdit ya da zorlama olduğuna kanaat getirir ise boşanma talebini kabul etmeyecektir.

Anlaşmalı boşanmalarda hakimin çocukların velayeti ve mali durumlarla ilgili alınan kararları kabul etmesi gerekir. Nafaka, maddi manevi tazminat, velayetle ilgili kararlarda hakim herhangi bir uygunsuzluk tespit ederse değişiklik yapabilir. Bu değişiklikleri taraflar kabul ederse boşanma sonuçlanır, eğer taraflar reddederse dava çekişmeli boşanmaya dönebilir.  Anlaşmalı boşanma davasında hakim ne sorar? Diye düşünülürse anlaşmalı boşanma davasında hakimin tarafları huzurunda görmesi gerekir. Boşanma taleplerini dinler.

Suç işleme nedeni ile bir dava açılmış ise daha önce bir mahkumiyet kararı olup olmadığı incelenir. Eğer terk nedeni ile dava açılmışsa kanunlarda yer alan terk şartlarının oluşup oluşmadığını inceler.

Boşanma Protokolü

Anlaşmalı boşanma davalarında eşler arasında boşanma protokolü yapılır ve bu protokolde nafaka, maddi, manevi tazminat talepleri, müşterek çocukların velayeti konusu bulunur. Hakim velayetle ilgili olarak çocuğun nasıl koşullarda bulunacağı, okul çevresinden ayrılıp ayrılmadığı gibi detaylara dikkat eder. Velayet konusu ile ilgili psikolog ve pedagoglardan destek alınabilir. Anlaşmalı boşanma davasında hakim ne sorar , sorusunun cevabı hakimin protokolü her iki tarafın kabul edip etmediğini sorması olacaktır.

Anlaşmalı boşanma davalarında taraflar kendi iddiaları ile boşanmak istediklerinden hakim boşanma gerekçesinin yeterli bir nedene dayandırılmasını ve eşlerin kusurlarının belirlenmesini görmek ister. Eşlerin boşanma taleplerini alan hakim boşanma kararını kendi istekleri ile alıp almadıklarını soracaktır.  

 Anlaşmalı boşanma davasında hakim ne sorar? Cevabı verilirse maddi ve manevi anlamda uzlaşma içinde olup olmadıklarını sorar. Ayrıca boşanma sözleşmesi için de uzlaşı içinde olup olmadıklarını teyit eder.

Anlaşmalı boşanma davası sona erince eşler tekrar velayet davası açabilir. Ayrıca mal bölüşümleri ile ilgili açık hükümler yok ise tekrar mal paylaşım davası açılabilir. Anlaşmalı boşanmada istinaf yaratan en önemli konu zorlama ile anlaşmalı boşanmaya gidilmesidir. Maddi hiçbir talepte bulunulmayacağı konusunda zorlanarak taraf anlaşmalı boşanmaya gidebilir. Diğer bir ayrıntı ise anlaşmalı boşanmalarda taraflar bir boşanma gerekçesi belirtmek zorunda değildir.

İlginizi Çekebilir: Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer ?

1 senelik süre ile evli kalıp boşanma kararı alabilirler. Böylelikle aile özelinde yaşanan olaylar boşanma dilekçesinde belirtilmeden taraflar boşanma başvurusu yapabilir. Eşler anlaşmalı boşanma davasında son 6 ay içinde ikamet ettiği adreste yer alan aile mahkemelerine başvuru yaparak boşanma talebinde bulunabilirler. Hazırlanan boşanma protokolü içeriği hukuka uygun hazırlanmış olmalıdır. Hakim protokolün kendi iradeleri ile imzalanıp imzalanmadığını sorar ayrıca protokolde yer alan maddelerin uzlaşma onayını taraflardan alır.

Yorum yapın

Avcılar Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Almak İçin Lütfen İletişime Geçiniz.

Ataköy 7-8-9-10. Kısım Mah. Çobançeşme E5 Yanyol Cd. Ataköy Towers A Blok No:109 AVCILAR / BAKIRKÖY / İSTANBUL

Call Now Button
ankara en iyi ingilizce kursu Avukat Tunc sudi tol Palma hukuk Avukat Ceyhun guvel Avukat Naci özkan Avukat Hakan mert Avukat Merve kolman Prodor Mustafa Kök Kayakocvib