Anlaşmalı boşanma, evlilik birlikteliğini sona erdirmek isteyen tarafların boşanma ile ilgili konularda uzlaşmaya vardıkları boşanma türüdür. Genellikle tek celsede sonuçlanmaktadır. Anlaşmalı boşanma davası ne kadar sürer? Anlaşmalı boşanma mahkemenin iş yükü, delillerin toparlanması ve tebligat süresine göre değişir. Ortalama süre verilir ise 1 hafta ile 1 ay kadar sürmektedir. Taraflar nafaka, velayet, tazminat konularında uzlaşma sağlamıştır.
2019 senesinde uygulamaya konulan e-tebligat uygulaması ile ortalama süre 40 gün olarak belirlenmiştir. Eğer avukat tayin ettiyseniz, e-tebligat aynı gün içerisinde tebliğ edilecek ve boşanma süresi 40 günden az olabilecektir. Anlaşmalı boşanma davası ne kadar sürer diye düşünüldüğünde yeni e-tebligat uygulaması ile en fazla 40 gün boşanma süreci yaşanacaktır.
Tanımı itibari ile basit yolla sonuçlanacak bir boşanma işlemi gibi görülse de işlemlerin yürümesi için bir takım aşamalardan geçmek gerekmektedir. Öncelikle taraflar boşanma kararını verdiklerine dair iradelerini beyan ettikleri bir protokol hazırlarlar. Bu protokolde ev eşyalarının paylaşımının genel olarak yapıldığı yazılır. Eğer nafaka ve tazminat talebi var ise miktarı belirtilmeli istenmiyor ise talepte bulunulmayacağı belirtilmelidir. Velayetle ilgili müşterek çocukların kimde kalacağı netleştirilmelidir. Velayet verilmeyen eşin çocuklarla görüşeceği zaman belirtilmelidir. Maddi manevi tazminat talepleri var ise belirtilmelidir. Anlaşmalı boşanma davası ne kadar sürer diye düşünüldüğünde, protokol hazırlandıktan sonra dava dilekçesi ile beraber mahkemeye sunulur, duruşma günü belirlenir ve duruşmaya tarafların katılması gerekmektedir. Mahkeme sonunda gerekçeli karar tebliğ edilir ve itirazın olmaması gerekir. Boşanma kararı kesinleştikten sonra nüfus kayıtlarına işlenir. Anlaşmalı boşanma davası sonrasında şartları değişen taraf müşterek çocukların velayetini almak için velayet davası açabilir. Yine anlaşmalı boşanma davası sonrasında tazminat talebi için dava açılabilir.
Boşanma davaları ile ilgili daha detaylı bilgi almak için; https://kucukokka.av.tr/konya-bosanma-avukati/
Anlaşmalı boşanma ne kadar sürer?
30 gün tebligat aşaması sonrasında mahkemelerin dava yoğunluğuna göre 40 gün olarak belirlenebilir. Bazen tarafların koşulları, isteklerine göre 1 aya kadar uzayan davalarda görülebilmektedir.
Anlaşmalı boşanmalarda 1 sene evli olmak, her detay için tarafların anlaşmak zorunda kalması, velayet ile ilgili bir anlaşmazlık yaşanmaması, tazminat ve nafaka miktarı ya da alınıp alınmaması konusunda tam olarak bir anlaşma sağlanması gerekir.
Anlaşmalı boşanma davası ne kadar sürer diye düşünüldüğünde, her konuda anlaşıldığı ve pürüz çıkmadığı için uzun süren bir boşanma davası değildir. Mahkeme yoğunluğuna göre 40 gün ile 4 ay arası sürebilmektedir. Evlilik bir yıldan az sürmüş , taraflar mahkeme gününde bulunmamışlarsa ve hakim iki tarafı da dinleyememiş , boşanma ile ilgili hükümler için protokol hazırlanmamışsa ya çekişmeli davaya dönüşecektir ya da dava eksikliğin durumuna göre reddedilecektir.
Anlaşmalı boşanma türünde amaç karşılıklı tarafların irade beyanlarını dikkate almaktır. Bu şekilde boşanma davası çabuk sonuçlandırılabilmektedir. Bu boşanma türünde mal paylaşımından, maddi manevi tazminat, nafaka miktarına kadar en ufak bir uzlaşmazlık olmamalıdır. Protokolde eksik noktalar olmamalıdır. Anlaşmalı boşanma sürecinde tarafların uzlaşması ile sürecin mahkemeye taşınması kısmı kalır. Velayet konusunda hakim tarafların yaptığı protokole bağlı değildir, değişiklik yapmayı isteyebilir. Taraflar protokolde hakim tarafından yapılan düzeltmeleri uygun görmezse dava çekişmeli davaya dönüşecektir. Hakim tazminat konusunda tarafların belirlediği meblağlara müdahale etmez, taraflara bir tazminat miktarı belirlemez. Taraflar nafaka istememiş ise hakim bir nafaka miktarı hesaplamaz. Nafaka tarafların tamamen özgür iradesine bırakılmıştır. Eğer anlaşmalı boşanma protokolü tehdit yolu ile gerçekleşmiş ise iptali için bir üst mahkemeye başvurulabilir. Mal paylaşımında açık bir madde yoksa boşanmadan sonra taraflar mal paylaşımı davası açabilir.
https://kucukokka.av.tr/konya-bosanma-avukati/
Küçükokka Hukuk Bürosu kurulduğu andan bu yana Ceza Hukuku, Aile Hukuku, Uluslararası Hukuk, Tazminat Hukuku, İş Hukuku, İcra İflas Hukuku, Gayrimenkul Hukuku ve Tüketici Hukuku başta olmak üzere hukukun her alanında hizmet vermekte olup, seçkin şahıs ve şirketleri temsil etmektedir.