3 İhtar ile İşten Çıkarma

İş hayatı ile ilgili bilinmesi işçinin ve iş veren haklarına faydası olacak bazı konular ve detaylar vardır. Bu konular arasında iş sözleşmesinin kapsadığı yasal zemin ve işten çıkarma prosedürleri yer almaktadır. Emeği karşılığında ücret alarak değerlendirilen çalışan kişi, işçi olarak tanımlanmaktadır. Genellikle özel sektörde çalışmakta olan işçiler, çalıştıkları iş yeri ile iş sözleşmesi imzalamaktadır. İş sözleşmesi işçinin işi süresince sahip olduğu hakları, sorumluluk ve yükümlülükleri tanımlamaktadır. Bununla beraber ihlal edilmesi durumunda gelişebilecek yaptırımlar da iş sözleşmesi mukabilinde tanımlanmaktadır. Örneğin sözleşmedeki gizlilik hükümleri işçi tarafından ihlal edildiğinde bu konunun yaptırımları yine iş sözleşmesi hükümlerinde yer almaktadır. Yani işçi bu sözleşmeyi imzaladığında bu koşulları kabul ederek iş başlangıcını yapmaktadır. İşçilerin en çok merak ettiği ve hak ihlali olarak da değerlendirilebilen konulardan olan 3 ihtar ile işten çıkarma durumunun nasıl geliştiği ve işçinin hangi haklarını geçersiz kıldığı ile ilgili olmaktadır. Bununla beraber işçiyi işten çıkarma prosedürü de en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır.

Kaç Savunmada İşten Çıkarılır?

İş veren ya da iş yeri sorumlusu, işçilerden kaynaklanan bazı durumlarda işçiye bazı kapsamlarda uyarılar verebilmektedir. İşe geç gelme, devamsızlık yapılması, iş yerinde kavga edilmesi, hırsızlık ya da iş sözleşmesi hükümlerine uyulmaması gibi durumlar, işçilerin uyarı almasına neden olabilmektedir.

İşçi tarafından yapılan bazı ihlal durumları derhal fesih işlemini gerektirse de bu durumda iş veren hemen fesih yoluna gitmemeyi tercih edebilir. İşçi hemen işten çıkarılmıyor ise bu uyarı durumları işçinin dosyasına işlenmektedir. Bu tutanakların belirli bir sayıya ulaşması işçinin tutanak sayısına göre iş çıkışının başlatılmasını sağlamaz.

Bilinen yanlış bilgiler arasında yer alan bu durumlar, aslında tutanakların içeriğine bağlı bir durumdur. Aynı zamanda iş verenin işçinin genel performansına bağlı olarak da değerlendirebileceği bir durum olarak da ele alınmaktadır. Bu açıdan merak edilen soru kaç savunmada işten çıkarılır sorusunun cevabı farklılık arz edebilmektedir.

İş piyasası ve işten çıkarma prosedürleri hakkında bilinen bir diğer yanlışlardan olan 3 ihtar ile işten çıkarma durumu da aslında net bir sayı verilebilen bir konu olmamaktadır. İhtar sayısına bağlı olarak iş çıkışının yapılması durumu belirli bir hüküm ile uygulanan bir mesele değildir.

İlgili mevzuat ve İş Kanunu kapsamında da bu sayı net bir şekilde ifade edilmemiştir. Bu konu kesin ve net bir şekilde sayıya bağlanmamıştır. Ancak tutanakların içeriğine bağlı olarak yorumlanabilmektedir. Eğer işçi hakkındaki tutanaklar, derhal fesih hükümlerini içeriyor ise ihtar verilmeden dahi çıkış yapılabilmesi mümkündür. Benzer bir şekilde eğer performans düşüklüğü gibi bir durum nedeni ile tutanak tutuldu ise bunun sayısı iş veren tarafından değişebilmektedir.

İş Yerinde Tutanak Ne Anlama Gelir?

İşçi, belirli hükümler dahilinde bir iş yerinde çalışmaktadır. İş sözleşmesi işçinin kabul ettiği koşulları yazılı beyan altına almaktadır. Bu durum, işçinin uyması gereken kuralları da tanımlamaktadır.

Eğer işçi, sözleşmeye aykırı ya da iş yerinin kural ve düzenine aykırı bir davranışla ve ihlalde bulunur ise bu eylemin ya da ihlalin yazılı kayıt altına alınması, tutanak tutulmasını gerektirmektedir. İş yerinde tutanak ne anlama gelir sorusu, ihlalin ya da eylemin yazılı olarak kayıt altına alınması anlamındadır.

3 ihtar ile işten çıkarma belirli bir mevzuat ya da hükümle tanımlanan bir uygulama değildir. Ancak işçi hakkındaki tutanakların içeriği ve ihlal nedenlerine bakılarak iş veren tarafından verilen kararlardan oluşmaktadır. bu konuda genelde iş verenlerin ortalama 3 uyarının yeterli olacağı düşüncesi ile hareket edilmektedir.

Işçiye tutulan tutanak kaç yıl geçerli?

İşçi hakkında iş müfettişlerinin tuttuğu tutanakların süresi tutanak konusunun aksi ispatlanana kadar geçerlidir.

Işyerinde yazılı ihtar ne demek?

İşçiyi biraz korkutup tedirgin etmek amacı ile uyarıyı sözlü değil de yazılı etme durumudur.

İşten çıkarma yasağı kalktı mı?

Nisan 2020’de konulan bu yasak 1 Temmuz 2023’de sonra ermiştir.

“3 İhtar ile İşten Çıkarma” üzerine 2 yorum

  1. İşverenin yasal mevzuata hakim olması ve iş ve işlemleri usulüne uygun şekilde yapması çok önemli, özellikle iş davalarında işveren vekili olarak dava açıldıktan sonra çok az değişiklik ve fark yaratabiliyoruz. İşveren dava açılmadan önce evrak işlerini düzgün yaparak davayı kazanıyor. İşverenin bilgi ve belge eksikliği olduğu hallerde ise dava genellikle işçi lehine sonuçlanıyor.

    Yanıtla
  2. hakkımda görev yeri değişikliği yapılmak isteniyor, yeni görev yerim temizlik işçisi olarak değiştirildi , bana yazılı bildirildi fakat sağlık problemlerim ve raporlarımı sunarak görevlendirmeyi kabul etmedim , yazılı olarak bildirdim, eski işime gelmeye devam ediyorum, çöp e gitmediğim için oradaki sorumlu tarafından hakkımda tutanaklar tutuluyor, bu geçerli bir fesih kararı oluşturur mu ? saygılarımla arz ederim

    Yanıtla

Yorum yapın

İletişim Bilgileri

Akabe Mah. Yeniceler Cad. My Office A2 Giriş No: 408 Karatay/KONYA

Call Now Button
mersin avukat mersin avukat adana avukat Avukat Hakan mert izmir avukat libertas hukuk konya avukat istanbul avukat Eskişehir boşanma avukatı